Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 08 /20:19

PSO: registruota per 1 000 beždžionių raupų atvejų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį perspėjo dėl realios rizikos, kad beždžionių raupai gali įsitvirtinti šalyse, kur anksčiau ši liga nebuvo laikoma endemine ir kur jau patvirtinta daugiau nei tūkstantis šios ligos atvejų.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas vis tik pareiškė, kad JT agentūra nerekomenduoja masiškai skiepytis nuo šio viruso. Jis pridūrė, kad kol kas mirčių atvejų ligos protrūkio vietose neregistruota.

„Rizika, kad beždžionių raupai įsitvirtins iki šiol neendeminėse šalyse, yra reali“, – per spaudos konferenciją sakė PSO vadovas.

Ši zoonotinė infekcija yra endeminė devyniose Afrikos šalyse, tačiau per pastarąjį mėnesį gauta pranešimų apie jos protrūkius keliose kitose pasaulio valstybėse, daugiausia Europoje. Daugiausia atvejų registruota Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje ir Portugalijoje.

„Iki šiol PSO gavo pranešimų apie daugiau nei 1 000 patvirtintų beždžionių raupų atvejų iš 29 šalių, kuriose liga nėra endeminė“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Kol kas mirčių šiose šalyse neregistruota. Daugiausia atvejų, bet ne visais, užsikrėtė vyrai, turėję lytinių santykių su vyrais“, – nurodė jis.

„Kai kurios šalys dabar pradeda pranešinėti atvejus, kai liga iš pažiūros plinta bendruomenėje, įskaitant moterų užsikrėtimo atvejus“, – kalbėjo PSO generalinis direktorius.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Pasak Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, ypač neramu dėl viruso keliamo pavojaus pažeidžiamiausioms grupėms, įskaitant nėščias moteris ir vaikus.

Jo teigimu, staigus ir netikėtas beždžionių raupų atsiradimas už endeminių šalių ribų rodo, kad užsikrėtimas galėjo būti neaptiktas kurį laiką, tačiau tiksliai nežinoma, nuo kada.

Anot sveikatos organizacijos vadovo, nors tai „akivaizdžiai kėlė nerimą“, Afrikoje virusas cirkuliavo ir žudė dešimtmečius. Vos per šiuos metus registruota daugiau nei 1 400 įtariamų užsikrėtimo atvejų ir 66 mirties atvejai, nurodė jis.

„Bendruomenės, kurios kasdien gyvena su šio viruso grėsme, nusipelnė tokio paties dėmesio, tokios pačios priežiūros ir tokios pačios prieigos prie apsaugos priemonių“, – sakė jis.

Vakcinos

Tose keliose vietose, kur skiepai yra prieinami, jie naudojami tiems, kam kyla didžiausia rizika susidurti su šia liga, pavyzdžiui, sveikatos darbuotojams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beždžionių raupai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beždžionių raupai

Jis pridūrė, jog skiepijimas po kontakto – idealiu atveju per keturias dienas – galėtų būti svarstomas didesnės rizikos artimų kontaktų, pavyzdžiui, tarp lytinių partnerių ar namų ūkio narių, atvejais.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, jog PSO artimiausiomis dienomis paskelbs savo rekomendacijas dėl klinikinės priežiūros, infekcijų prevencijos ir kontrolės, skiepijimo ir bendruomenės apsaugos.

Pasak jo, ligos simptomus jaučiantys asmenys turėtų izoliuotis namuose ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros darbuotoju. Tuo metu to paties namų ūkio nariai turėtų vengti artimų kontaktų su besiizoliuojančiu asmeniu.

Savaitgalį PSO informavo, kad hospitalizacijos atvejai yra reti, nors pacientai izoliuojami.

Sylvie Briand, PSO pasirengimo epidemijoms ir pandemijoms, bei jų prevencijos direktorė, sakė, kad vakcina nuo raupų gali būti labai sėkmingai naudojama nuo beždžionių raupų.

PSO bando nustatyti, kiek dozių šiuo metu galima gauti, o taip pat išsiaiškinti, kokie yra gamintojų šios vakcinos gamybos ir platinimo pajėgumai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius