-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 19 /17:28

Vilniečiams jodo tabletės bus dalijamos nuo antradienio, bus išrašyta 500 tūkst. receptų

Vilniečiams jodo tabletės vaistinėse pradedamos dalyti nuo antradienio, pranešė sostinės savivaldybė. Registrų centro duomenimis, šią savaitę vilniečiams e.sveikatos sistemoje bus išrašyta 500 tūkst. receptų kalio jodido tabletėms įsigyti. Šis preparatas, skirtas apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos atveju, bus dalijamas nemokamai.
Jodo preparatais lietuviai domisi, tačiau nuo lentynų jų dar nešluoja
Jodo preparatai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Preparatą, skirtą apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos atveju, sostinės gyventojai galės nemokamai pateikę asmens dokumentą atsiimti vaistinių tinkluose „Eurovaistinė“, „Camelia“, „Gintarinė vaistinė“, „Norfos vaistinė“ ir „Benu“.

Kalio jodido tabletės bus išduodamos visiems Vilniaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems gyventojams, pateikusiems asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

„Preparatą dalijame pasitelkdami geranoriškai prie to prisijungiančias vaistines. Nors nelaimės rizika yra labai maža ir tikimės, kad šių tablečių panaudoti neprireiks, tačiau reikia, kad miesto gyventojai būtų pasiruošę“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Registrų centras jau pranešė, kad automatiškai pagal Vilniaus savivaldybės administracijos pavedimą Centro poliklinika vilniečiams išrašys 500 tūkst. receptų kalio jodido tabletėms įsigyti. Savivaldybė pabrėžia, kad tabletės nemokamai bus dalijamos tik Vilniuje registruotiems asmenims.

E.receptas kalio jodidui galios 30 dienų.

Pabrėžiama, kad vilniečiams kalio jodido tabletes reikėtų vartoti tik įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje šalyje ir tik tuo atveju, jei tokias rekomendacijas pateiktų kompetentingos valstybės institucijos.

Sveikatos apsaugos ministerija iš viso perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių 16 savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje. Šios tabletės branduolinės avarijos atveju turėtų apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jodo preparatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jodo preparatai

Tabletes savivaldybės įpareigotos išdalyti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

Nelaimės atveju – užsidaryti patalpoje, laukti institucijų pranešimų

Savivaldybė primena, kad jei Astravo atominėje jėgainėje įvyktų nelaimė, kurios metu į aplinką patektų radioaktyviųjų medžiagų, Lietuvos institucijos gyventojus apie tai nedelsiant informuotų garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

Tokios nelaimės atveju rekomenduojama užsidaryti patalpoje ir laukti valstybės institucijų pranešimų, kokių veiksmų ir priemonių imtis siekiant sumažinti pavojų. Šiame etape gyventojai taip pat būtų informuoti, ar reikia vartoti kalio jodido tabletes.

Branduolinės avarijos atveju gyventojų evakavimas vykdomas 30 kilometrų spinduliu nuo reaktoriaus.

Pasak Vilniaus savivaldybės, kadangi šalies sostinė yra didesniu, t. y. 45 kilometrų atstumu nuo Astravo, nelaimės atveju Vilniaus gyventojai pirmiausia turėtų likti namie, neiti į lauką, sekti informaciją per radiją bei televiziją ir laukti tolesnių nurodymų: ar vartoti tabletes, dėvėti apsaugines kvėpavimo takų priemones, evakuotis.

Daugiau informacijos apie kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarką, naudojimą ir rekomendacijas, kaip elgtis radiacinės nelaimės atveju galima rasti internetinėje svetainėje, arba kitu adresu – čia.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą, Baltarusija atmeta kritiką. Pirmąjį elektrinės reaktorių planuojama įjungti kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Jodo tabletes pataria nešiotis su savimi

„Eurovaistinės“ atstovai pabrėžia, kad kalio jodidas nėra maisto papildas, tai vaistas, kuris vartojamas tik tada, kai yra pranešta apie visuotinai pavojingą situaciją – aplinkoje pasklidusį radioaktyvųjį jodą. Kalio jodido būtina suvartoti vos gavus informaciją iš SAM, per 2–8 valandas pasklidus radioaktyviajam jodui aplinkoje.

VIDEO: Vaistininkas apie kalio jodidą

Vaistininkas Mindaugas Rutalė sako, kad kalio jodidą reikėtų laikyti įprastai kaip ir kitus vaistus kartu su pakuotės lapeliu, kuris išduodamas vaistinėje. Vaistai turi būti laikomi sausoje, nuo saulės apsaugotoje ir vaikams nepasiekiamoje vietoje.

„Siūlyčiau kalio jodidą turėti su savimi, jis efektyviausias, kai sunaudojamas per 2–8 valandas vos pasklidus į aplinką radioaktyviajam jodui. Nežinome, kada tai gali nutikti, todėl būtų geriausia turėti jį su savimi“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius