Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 04

Remigijus Šimašius užtikrino – Vilniaus savivaldybė turi pinigų medikams

Vilniaus miesto savivaldybė turi savo planą, kaip padidinti atlyginimus bent jau savo pirminės sveikatos priežiūros įstaigų medikams. Sostinės vadovai žada padidinti  metinius įkainius, kuriuos medicinos įstaigos gauna už kiekvieną pacientą. Tam per metus reikės apie 4 mln. eurų. Meras Remigijus Šimašius sako, kad šių metų biudžeto projekte kol kas numatyta kiek daugiau nei 2 mln. eurų, tačiau savivaldybės ekonominė situacija tikrai leidžia šią sumą dar padidinti.
Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve
Gydytojų rezidentų spaudos konferencija lėktuve / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad Vilniaus miesto savivaldybė pasiryžusi pridėti iš savo biudžeto pinigų, jog miesto medikų atlyginimai didėtų. Plačiau skaitykite čia: Vilnius turi savų būdų didinti medikų algas: žada nukonkuruoti aplinkinius rajonus

Didins įkainius

Iš privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo vieno gyventojo pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų metinė bazinė kaina siekia nuo 110,9 eurų už kūdikį iki metų, 63,41 euro už vaiką iki ketverių, 22,76 euro už darbingo amžiaus žmogų iki 49-erių, 35,94 euro už 50–65 metų asmenį ir 41,78 euro už vyresnius nei 65 metų žmones.

Vilniaus savivaldybė ketina šiuos įkainius padidinti, tad dėl to medikų algos augs, galima bus sumažinti apylinkes, vadinasi, vienas gydytojas turės mažiau pacientų, o pastariesiems trumpės eilės.

Šią idėją pristatęs R.Šimašius tvirtina, kad reikalingi 4 mln. eurų biudžete tikrai bus rasti. Ir esą prie šito logiškai eita – miestas jau pernai padidino darbo užmokestį darželių auklėtojoms, dabar atėjo eilė medikams, taip pat socialiniams darbuotojams. Todėl esą negalima šio sumanymo sieti su Medikų sąjūdžio mitingu ir jo skelbiamais reikalavimais dėl algų kėlimo.

Medikai verbuojami

Vilniaus vicemeras, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas tvirtina, kad jo partija buvo viena iš valdančiųjų praeitoje kadencijoje ir tikrai nesikrato atsakomybės dėl neatliktos esminės reformos sveikatos apsaugos srityje. Esą būtent socialdemokratų suformuotame biudžete 2017 metais buvo numatyta didinti medikų atlyginimus ir jie padidėjo – nuo 7 iki 15 proc. Todėl, G.Palucko teigimu, premjero Sauliaus Skvernelio teiginiai, kad niekas niekada nėra kėlęs medikams atlyginimų, yra netiesa. Tačiau esą dabar jau reikia kalbėti ne apie tai, kas atsakingas už nepadarytus darbus, bet žiūrėti į priekį.

„Aplinkybės yra tokios, kad nebespręsti šitų dalykų nebegalima. O premjeras ir dabartinė valdančioji dauguma siūlo atidėti dar kažkuriam laikui, 2019–2020 metams. Tuo metu medikai yra aktyviai verbuojami, veikia centrai, kurie ima mūsų medikus, slaugytojus ir veža į Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Norvegiją“, – kalbėjo G.Paluckas.

Medikai yra aktyviai verbuojami, veikia centrai, kurie ima mūsų medikus, slaugytojus ir veža į Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Norvegiją, – sakė G.Paluckas.

Socialdemokratų partijos vadovą papiktino ir premjero kalbos apie tai, kad medikų mitingas yra politinis. Esą nereikia išimti politikos iš politinių reikalų – viešųjų pinigų skirstymas yra politinis procesas. Ir G.Paluckas teigė, kad už medikų sąjūdžio „stovi“ ne jis ir ne Socialdemokratų partija, o neadekvatūs atlyginimai, milžiniški darbo krūviai ir neviltis, taip pat – pacientai, kurie privalo gauti geras paslaugas.

Vicemeras taip pat užtikrino ketvirtadienio rytą nedalyvavęs jaunųjų medikų spaudos konferencijoje Vilniaus oro uoste, nors toks gandas esą sklidęs.

Vilniaus savivaldybės iniciatyva didinti medikų algas palies tik savivaldybės įstaigas, o ne respublikines. R.Šimašius tvirtina, kad su G.Palucku ne kartą yra ėjęs pas sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę ir siūlė įvairius sprendimus, kaip gerinti situacija. „Bet galiu konstatuoti, kad SAM švaisto lėšas“, – teigė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius