Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo: reikalavimų daug, galimybės juos išpildyti – miglotos

Ketvirtadienį į mitingą prie Seimo susirinko šalies medikai ir juos palaikantys žmonės. Čia reikalauta, kad Vyriausybė vykdytų pažadus: gydytojai nori normalaus darbo krūvio, didesnių algų, skaidrios ir deramai finansuojamos sveikatos priežiūros sistemos.
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
VIDEO: Tiesioginė transliacija iš medikų mitingo prie Seimo

Žadėta, kad nuo gegužės 1-osios vidutinis gydytojų atlyginimas turėtų didėti 20 proc. Didinimas labiausiai nukreiptas į mažiausias pajamas gaunančius medikus: šeimos gydytojus ir slaugytojus. Jų atlyginimai atitinkamai turėtų didėti 300 ir 150 eurų.

Tačiau gydytojai šiuos pažadus vertina skeptiškai, nes pasigenda konkrečių priemonių ir finansavimo šaltinių.

Be to, medikų atstovai pažymi, kad Vyriausybė klaidina visuomenę, teigdama, kad vidutinis gydytojo specialisto atlyginimas siekia 1476 eurus.

„Tokį atlyginimą gauna tik 17,6 proc. gydytojų. Didžioji dalis medikų, daugiau nei 67 proc., šiandien negauna 900 eurų popieriuje“, – atkreipia dėmesį Lietuvos medikų sąjūdžio narė, Trakų rajono Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė, šeimos gydytoja Jurga Dūdienė.

Medikai siekia, kad iki 2020 metų jų vidutinis atlyginimas siektų 2600 eurų iki mokesčių, atlyginimus kasmet didinant po 30 procentų.

„Mes garsiai ir aiškiai sakome – norime skaidrios, efektyvios ir deramai finansuojamos sveikatos apsaugos sistemos, kurioje saugiai jaučiasi pacientai ir juos gydantys medikai“, – sako mitingo organizatoriai.

Mitinge dalyvavo ne tik medikai, bet ir ekonomistai, sociologai, siūlę konkrečių receptų, kaip pasiekti teigiamų pokyčių sveikatos apsaugos sistemoje.

Medikų bendruomenę susirinko palaikyti ir būrelis kitų profesijų atstovų – pedagogų, socialinių darbuotojų, pareigūnų. Minioje pasirodė ir vienas kitas politikas.

Mitingo neaplenkė ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis netgi užlipo į sceną, kaip pats paaiškino, paimti medikų pasirašytos peticijos. Jis mitingo dalyvių buvo pasitiktas švilpimu.

Leidimas dalyvauti mitinge buvo išduotas 500 žmonių, tačiau susirinkusiųjų gretos buvo skystesnės. Manoma, kad atvykti į renginį medikus atbaidė labai permainingas oras.

Kaip ir žadėta, mitinge buvo išsakomos ne tik sveikatos apsaugos sistemos problemos ir medikų lūkesčiai, bet ir skambėjo muzika, susirinkusiesiems dainą skyrė atlikėja Jurga Šeduikytė.

Profesinės dienos proga ji medikų bendruomenei linkėjo laimės.

VIDEO: Rezidentų atstovė pristatė šokiruojančius skaičius: tik penktadalis jaunųjų medikų liks Lietuvoje, kiti planuoja išvykti

Pasak LMS, norint, kad Lietuvos sveikatos apsaugoje įvyktų pokyčiai, būtina:

* realus prioritetas sveikatai 2019 metų valstybės biudžete;

* valstybės deleguotų funkcijų priskyrimas valstybės biudžeto išlaidoms ir tinkamas valstybės draudžiamųjų asmenų finansavimas;

* bazinio medikų atlyginimo įteisinimas;

* adekvatus medikų darbo krūvio reglamentas;

* Lietuvos ekonomistų siūlomos kaštų ir naudos analizės metodikos diegimas;
medicinos specialistų poreikio planavimo metodikų diegimas;

* viešumas ir diskusija su LMS atstovais visais sistemos reformos ir finansavimo klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius