Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 27

SAM: teigiamą greitojo testo rezultatą turi patvirtinti PGR testas koronavirusui nustatyti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime paaiškina paaiškina, kad žmonės, kuriems greituoju serologiniu testu kraujyje nustatomas teigiamas IgM antikūnas, rodantis, kad jis galimai serga koronaviruso infekcija, privalo kreiptis į Karštąją liniją 1808 registruotis PGR tyrimui koronaviruso infekcijos nustatymui atlikti.
Karantino metu SAM darbuotojai dirba ministerijoje
Sveikatos apsaugos ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai numatyta valstybės lygios ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendime.

Dalis koronaviruso (COVID-19) infekcijos atvejų besimptomiai arba klinikiniai požymiai būna išreikšti labai lengvai forma, todėl kai kurie gyventojai, norėdami žinoti, ar jau persirgo šia klastinga liga, kreipiasi į gydymo įstaigas, turinčias licencijas atlikti greituosius serologinius testus, kad pasitikrintų. Jeigu tyrimo metu nustatomi specifiniai IGG ir IGA klasės antikūnai, reiškia, kad žmogus jau persirgęs koronaviruso infekcija ir jam susiformavęs imunitetas, o jeigu nustatomas teigiamas IgM antikūnas – tai gali būti požymis, kad žmogus galimai serga koronaviruso infekcija.

Pažymėtina, kad teigiamas IgM nebūtinai reiškia, kad žmogus yra užsikrėtęs koronaviruso infekcija. Tos pačios klasės antikūnai gali susidaryti ir po skiepo, todėl reikia vertinti ir greitojo serologinio testo atlikimo laiką ir kitas aplinkybes. Bet kuriuo atveju, kol bus atliktas PGR testas ir paneigta koronaviruso diagnozė, žmogus privalo izoliuotis.

Atsižvelgus į mokslininkų išvadas, vadinamieji greitieji serologiniai testai gydymo įstaigose gali būti naudojami keliems tikslams. Juos bus galima atlikti, siekiant patikrinti, ar žmogus yra sirgęs koronavirusine infekcija, ar ne, t. y. vadinamajai serokonversijai nustatyti, taip pat – imuninio atsako nustatymui, praėjus mažiausiai 14-likai dienų nuo koronavirusui būdingų simptomų pradžios. Be to, greitieji testai gali būti atliekami ir tais atvejais, kai žmogus jaučia ryškius koronaviruso infekcijai būdingus klinikinius požymius, tačiau pakartotiniai tyrimai PGR metodu yra neigiami.

Svarbu pažymėti, kad greitieji testai skirti tik profesionaliam naudojimui, kai rezultatus vertina ir interpretuoja sveikatos priežiūros specialistai. Tai reiškia, kad namų sąlygomis, be sveikatos priežiūros specialisto, jie neturėtų būti naudojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius