-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 15

Seimas linkęs leisti farmakotechnikams be priežiūros dirbti iki 2023-ųjų liepos

Seimas nusiteikęs leisti vaistininkų padėjėjams, vadinamiesiems farmakotechnikams, vaistinėse dirbti savarankiškai dar pustrečių metų – iki 2023-ųjų liepos. Už tokias Farmacijos įstatymo pataisas po svarstymo antradienį balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 25, o susilaikė 24.
Vaistinė
Vaistinė / 123RF.com nuotr.

Seimas skuba priimti pakeitimus, kitaip be vaistininkų priežiūros farmakotechnikai nebegalėtų dirbti jau nuo kitų metų sausio.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga įspėjo, kad „kiekvienas atidėjimas atideda ir progresą vaistinėse, ir išplėstinės farmacinės veiklos diegimą“.

„Jau ir taip turime baisius netolygumus kaimiškose vietovėse sveikatos paslaugų teikimo. Dabar atidedame ir tam tikrą progresą kaimiškose vietovėse ir farmacijos srityje. (...) Gal reikėtų ir slaugytojoms iš karto gydytojo diplomą suteikti, nes jos kažką dirba, skundų nėra“, – tvirtino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Seimui iš pradžių buvo siūloma leisti farmakotechnikams be vaistininkų priežiūros dirbti iki 2026-ųjų, tačiau po svarstymo Sveikatos reikalų komitetas pasirinko konservatorių Lino Slušnio ir Jurgitos Sejonienės siūlymą drausti vaistininkų padėjėjams dirbti be priežiūros nuo 2023-ųjų liepos.

Pereinamasis laikotarpis būtų tam, kad būtų laiko suplanuoti valstybinį farmakotechnikų ir vaistininkų poreikį.

Konservatorius Linas Slušnys piktinosi, kodėl iki šiol farmakotechnikai dirba, jeigu tvirtinama, kad jie „netinkami dirbti tą darbą, kuris priklauso vaistininkui“.

„Patikrinus universitetų (kurie ruošia vaistininkus – BNS) ir kolegijos (kurios ruošia farmakotechnikus – BNS) programas, aiškėja, kad jos praktiškai identiškos, tik vienos studijos tęsiasi penkerius metus, o kitos – trejus metus“, – teigė L.Slušnys.

Liberalas Eugenijus Gentvilas priminė, kad Vakarų Europoje farmakotechnikai parengiami per vienerius metus arba per pusantrų metų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Galiu garantuoti, kad nei aš, nei daugelis vaistinių klientų niekada nepasidomėjo, kas juos aptarnauja: kolegiją baigęs farmakotechnikas ar aukštąjį, magistro išsilavinimą turintis vaistininkas“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Parlamentarai teigė nežiną pirkėjo skundų, kad vaistinė, kur dirba farmakotechnikai, juos blogai aptarnavo.

2012 metais Seimas priėmė sprendimą sugriežtinti vaistinių veiklą. Iš pradžių buvo numatyta, kad nuo 2016 metų vaistinėse darbo valandomis privalės dirbti ne mažiau kaip vieno vaistininko prižiūrimi farmakotechnikai, paskui terminas buvo nukeltas iki 2021 metų.

Prieš beveik 10 metų sprendimas nebeleisti vaistinėse be nuolatinės vaistininko priežiūros dirbti farmakotechnikams buvo priimtas siekiant suderinti Lietuvoje galiojančią tvarką su Europos Sąjungos direktyva.

Dabar vaistinėse dirba 898 farmakotechnikai, o iš viso vaistininkų padėjėjų sąraše yra 1234 farmakotechnikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius