Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 21

Seime neužteko balsų įteisinti alternatyviai medicinai

Seime neužteko balsų įteisinti alternatyviai medicinai, kaip siūlė Sveikatos apsaugos ministerija.
Ispanijos psichiatrijos klinikoje šunų terapija padeda net ir sunkiausiems pacientams
Kaniterapija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinę posėdžių savaitę prieš šventes balsuojant dėl Papildomosios ir alternatyviosios alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymo registravosi 59 parlamentarai.

Įstatymo priėmimui reikia, kad dalyvautų bent 71 Seimo narys. Balsavime nesiregistravo konservatoriai, liberalai, socialdemokratai, dauguma Seimo narių Mišrios grupės narių.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga visgi tikisi, kad įstatymą pavyks priimti vėliau.

Pasak jo, alternatyviosios medicinos paslaugas reikia įteisinti, nes nesant jokio reguliavimo žmonės gali būti apgaudinėjami šarlatanų.

„Manau, kad svarbu jį turėti, nes šiandien niekas nereglamentuoja papildomų, alternatyvių gydymo metodų ir dažnu atveju žmonės tiesiog gali būtų apgaudinėjami“, – BNS sakė A.Veryga.

„Tikrai yra praktikų, kurios padeda žmonėms psichoemocinę būklę pagerinti, gyvūnų terapijos, kur dirbama su sergančiais vaikais, bet tai teisiškai reikia gražiai sutvarkyti“, – kalbėjo ministras.

Seime priėmimo metu prieš projektą kalbėjęs konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, kad „21-ame mokslo amžiuje mes įsileidžiame tokią betvarkę“.

„Mes toje srityje, kurioje nieko negalime suprasti, bandome įvesti tvarką. Tai ką jūs darote? Aš iš viso nesuprantu, ar kiek turite proto, nedarykite šito žingsnio“, – kalbėjo K.Masiulis.

Per priėmimą A.Veryga pripažino, kad projektą prieštaringai vertina pati medikų bendruomenė, tačiau pažymėjo, kad be jokio reguliavimo sudaromos sąlygos klestėti „apsišaukėliams, šarlatanams, pinigų viliotojams“.

„Šiandien de facto susiduriame su pačiomis įvairiausiomis praktikomis, kurių dalis yra sveikatinimo, dalis – sunkiai iš viso sveiku protu paaiškinama, dalis apskritai yra skirta pinigams vilioti iš žmonių“, – Seime sakė ministras.

„Kai kas iš kolegų medikų skeptiškai vertina žodį „alternatyvus“, sako, kokia čia alternatyva tam, kas mokslu grįsta. Bet turbūt nemaža dalis girdėjote tokias terapijas kaip kaniterapija, hipoterapija, delfinų terapija. Jos ligos negydo, bet tie šuniukai, kurie keliauja į skyrius pas onkologinėmis ligomis sergančius vaikus, padeda jiems pagerinti nuotaiką, psichologinę būklę, tai iš tikrųjų yra svarbūs dalykai“, – teigė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad kad alternatyvios medicinos reglamentavimas sumažins galimybes žmonėms patirti žalą sveikatai, o jei taip atsitiktų – leis reikalauti kompensacijų iš tokių paslaugų teikėjų.

Įstatymo projektu siūlyta apibrėžti į klasikinės medicinos sampratą netelpančias sveikatos priežiūros praktikas, joms nustatyti kokybės ir saugumo reikalavimus. Tarp tokių praktikų minima delfinų terapija, dėlių terapija, akupunktūra, kaniterapija (terapija su šunimis), kitos paslaugos.

Papildoma ir alternatyvi medicina, pagal projektą, būtų licencijuojama veikla, apimtų rekreacijos, natūraliosios, liaudies medicinos sritis.

Tokias paslaugas teikiantys asmenys turėtų įgyti reikiamą išsilavinimą, priklausomai nuo veiklos srities: medicinos, reabilitacijos, farmacijos, slaugos, akušerijos, kosmetologijos, edukologijos ir t. t.

Papildomos ir alternatyvios sveikatos priežiūros paslaugos nebus finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Už jas, kaip ir iki šiol, žmonės turėtų sumokėti patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius