Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 23

Situacija Lietuvos ligoninėse: reanimacijose – vien neskiepyti, simptomai – kitokie

Lietuvoje sparčiai daugėjant susirgimų koronavirusu, visų dėmesys krypsta į ligonines – Vyriausybė teigia, kad jų užimtumas bus vienas iš svarbiausių rodiklių, sprendžiant dėl galimų apribojimų. Kauno ir Klaipėdos ligoninių vadovai 15min informavo, kad dauguma ten gydomų ligonių – neskiepyti, o reanimacijoje – išimtinai vakcinos kol kas negavę žmonės. Medikai taip pat atkreipia dėmesį, kad delta atmainos simptomai kiek skiriasi nuo ankstesnių.
LSMU Kauno ligoninėje
LSMU Kauno ligoninėje / LSMU Kauno ligoninės nuotr.

Šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi 27 koronavirusu sergantys pacientai, kone visiems iš jų buvo nustatyta delta atmaina. Serga du skiepyti pacientai. O štai situacija Kaune, kaip pripažino Kauno klinikų vadovas, yra nebloga – į regiono ligonines šiuo metu guldomi tik pavieniai COVID-19 pacientai. Štai Kauno ligoninėje šiuo metu gydomi aštuoni užsikrėtusieji COVID-19.

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, skiepytų pacientų pasitaiko vienas kitas.

„Pavieniai žmonės kreipiasi, nes nė vienos vakcinos efektyvumas nėra šimtaprocentinis. Pavyzdžiui, nuo gripo efektyvumas yra tik 30 procentų, tad apsaugo tik kas trečią. Ligos požymiai tiek skiepytų, tiek neskiepytų yra tokie patys. Kadangi vyrauja delta atmaina, beveik visus ši nauja padermė ir paveikia. Delta atmaina nustatyta beveik visiems iš minėtų pacientų, neidentifikuoti tik keturi“, – sakė V.Janušonis.

Ligonių amžius, pasak vyr. gydytojo, 60–70 metų. Gydoma ir keletas jaunesnių, 30 metų neskiepytų pacientų. Penki ligoniai dėl sunkios būklės gydomi reanimacijos skyriuje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vinsas Janušonis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vinsas Janušonis

„Į reanimacijos skyrių nepakliūva paskiepyti, – sakė V.Janušonis. – Šita delta atmaina truputį skirtinga. Kad ir kaip keista, pasireiškia kataro reiškiniai, retai kada prapuola skonis, uoslė. Anksčiau sakydavome, kad jei sloga, kataras – covido nėra. Dabar taip sakyt negalime.“

Tarp pacientų esama sugrįžusių iš užsienio.

„Gydėme portugalą, kuris, regis, čia Klaipėdoje yra atvykęs kariniu laivu. Susirgo ir dar aštuoni įgulos nariai, bet hospitalizuoti nereikėjo. Turime sugrįžusių iš Egipto su nauja atmaina. Pasitaiko, kad serga lengvai, besimptome forma, bet dėl darbo specifikos turi tikrintis profilaktiškai. Apskritai, dauguma po skiepų išaiškinama profilaktinių tyrimų metu, nes nieko nejaučia“, – pasakojo ligoninės vadovas.

Anot V.Janušonio, ligoninėje atsidūrę žmonės dėsto įvairius paaiškinimus, kodėl yra prieš skiepus. Ligoninės vadovas teigia, jog, deja, gydytojų nuomonė, būna, nublanksta prieš jų įsitikinimus.

Kaune situacija nebloga

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius 15min teigė, kad situacija Kauno regione su hospitalizuojamais COVID-19 pacientais yra nebloga.

„Prietaringi žmonės belstų į medį, bet matant didėjančius užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičius, situacija netolimoje ateityje gali pablogėti. Turime pavienius guldymus į ligonines Kauno regione ir tai – ne kasdien. Situacija labai nebloga“, – pripažino R.Jurkevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius

Anot jo, pasitaiko vienas kitas vakcinuotas asmuo, kuris užsikrečia COVID-19, tačiau Kauno regiono ligoninėse jie neatsiduria.

Šiuo metu Kauno klinikose gydomas vienintelis kardiologinis pacientas, kuriam nustatytas koronavirusas.

„Mūsų regione mes iš esmės išsitenkame su COVID-19 pacientais Kauno ligoninėje, kuri turi infekcinį skyrių. Ir tą skyrių nedidelę dalį užima kovidiniai pacientai. Kiek žinau, Jonavos ligoninėje keli COVID-19 pacientai baigia gydymą, tad liekame tik su Kauno ligonine.

Žinoma, jei teikiant tretinio lygio paslaugas Kauno klinikose pasitaikytų ligoniams teigiamų COVID-19 testų, jie būtų toliau gydomi pas mus“, – situaciją perteikė Kauno klinikų vadovas.

Kauno klinikų reanimacijoje, pasak jo, šiuo metu nėra gydomas nė vienas COVID-19 pacientas. Kauno ligoninės reanimacijoje, R.Jurkevičiaus žiniomis, prieš keletą dienų buvo gydomas vienas ar du ligoniai. Įtampos nėra.

„Kai turi per savaitę vieną ar du guldymus, sunku daryti kokius apibendrinimus“, – patikino R.Jurkevičius.

Anot jo, pasitaiko vienas kitas koronavirusu užsikrėtęs Kauno klinikų darbuotojas.

„Didžioji dalis Kauno klinikų darbuotojų turi imunitetą – daugiau nei 90 proc. Turim tam tikrą užsikrėtimų skaičių, bet jis labai mažas. Šią savaitę turėjome tris teigiamus darbuotojų atvejus. Vienas iš jų buvo nevakcinuotas, du – vakcinuoti. Jie sirgo lengva forma“, – informavo Kauno klinikų vadovas, pabrėžęs, kad tiriant sergančiųjų mėginius aiškėja, kad dominuoja delta atmaina.

Kauno ligoninėje – 8 pacientai

„Stacionarizuojamų į mūsų ligoninę pacientų skaičius, laimė, kol kas neauga tokiu tempu, kaip užsikrėtusiųjų skaičiai“, – pastebi LSMU Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė Rita Butylkina.

Šiuo metu Kauno ligoninėje gydomi 8 pacientai, kuriems nustatyta COVID-19 infekcija: 6 guli Infekcinių ligų skyriuje, 2 – reanimacijoje.

Abu Reanimacijos intensyvios terapijos skyriuje gydomi pacientai turi kitų ligų.

Aštuonių ligoninėje gydomų pacientų amžius – nuo 29 iki daugiau nei 80 metų

Šiuo metu Kauno ligoninėje gydomi 8 pacientai.

Vienam pacientui praėjusią savaitę buvo nustatyta delta atmaina, jis sėkmingai pasveiko, tačiau šiuo metu dar gydomas stacionare dėl kitų sveikatos sutrikimų.

Delta atmainos COVID-19 ligos eiga buvo vidutinio sunkumo, tačiau išskirtinumu, lyginant su įprastais COVID-19 ligos atvejais, kaip teigia Jūratė Kuzmickaitė, Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė, nepasižymėjo.

Didžioji dalis Kauno ligoninėje gydomų COVID-19 infekuotų pacientų nuo šios ligos yra neskiepyti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LSMU Kauno ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LSMU Kauno ligoninė

„Turint tokį nedidelį pacientų skaičių išskirti tendencijas keblu. Į ligoninę COVID-19 užsikrėtę žmonės, kaip ir anksčiau, patenka tada, kai komplikuojasi kvėpavimo funkcija, atsiranda kitų būklių, kurioms reikia stacionarinės pagalbos. Pastaruoju metu pacientų su tokiomis būklėmis atvyksta vienetai“, – paaiškino J.Kuzmickaitė.

Džiaugiamasi, kad neserga nė vienas personalo darbuotojas, imunizuotų (paskiepytų ir persirgusių) darbuotojų ligoninėje yra 91 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius