Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 27

Su sergančiais tymais ligoniais susiduriantys gydytojai patys skiepų be eilės negauna

Kasdien su daugybe ligonių susiduriantys gydytojai nėra priskiriami tai grupei žmonių, kuriems priklauso skiepai nuo tymų be eilės. Jiems tenka mokėti komercinę kainą ir laukti vakcinų. Situacija, anot Vilniaus vicemero Gintauto Palucko, paradoksali, ypač siaučiant tymams. Jo teigimu, net ir skyrusios pinigų gydymo įstaigos negali paskiepyti medikų, nes vakcinų trūksta.
Gydytojas
Gydytojas / 123RF.com nuotr.

Užsikrėtė poliklinikos koridoriuje

Į poliklinikas ir ligonines nuolat plūsta daugybė žmonių, tad čia užsikrėsti kokia nors liga nėra sunku. Tai gresia ir dirbantiems medikams. Teigiama, kad Antakalnio poliklinikoje du gydytojai įtariami užsikrėtę tymais poliklinikos koridoriuose. Prevenciškai jie nebuvo paskiepyti.

Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras G.Paluckas ir Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamentas gavo kreipimąsi dėl darbuotojų skiepijimo nuo tymų – Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius prašo rasti galimybę kompensuoti ligoninės darbuotojų skiepijimą nuo tymų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Poliklinika
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Poliklinika

„Šiuo metu, esant išplitusiam tymų protrūkiui Lietuvoje, į mūsų ligoninę atvyksta pacientai, sergantys tymais. (…) Ligoninėje yra apie 1000 darbuotojų, priklausančių padidintos rizikos grupei ir norinčių pasiskiepyti. 1 vakcinos kaina – 35 eurai, todėl susidaro apie 35 tūkst. eurų suma“, – rašoma rašte.

Pinigų yra, vakcinų trūksta

G.Paluckas sako, kad pinigų vakcinoms tikrai atsiras, kur kas didesnė problema – pačių vakcinų trūkumas.

„Kai turime infekcijų proveržį kažkokį, susiduriame su problema, kad vakcinos nėra. Net ir komercinėmis sąlygomis, permokant. O ten, kur yra, tos vakcinos naudoti negali. Turiu galvoje, ULAC sako sandėliuose turinti 30 tūkst. vakcinų. Juk prioritetas turėtų būti paskiepyti tuos, kurie susiduria su rizika. Gydytojas, kuris kontaktuoja su daugybe žmonių, gali ne tik potencialiai užsikrėsti, bet ir pernešti ligas, juk inkubacinis laikotarpis tęsiasi ne vieną dieną, tad gali platinti ligą. Todėl turbūt pirminis interesas būtų ištirti ir paskiepyti visus medikus“, – kalbėjo Vilniaus vicemeras.

Ligoninėje yra apie 1000 darbuotojų, priklausančių padidintos rizikos grupei ir norinčių pasiskiepyti. 1 vakcinos kaina – 35 eurai, todėl susidaro apie 35 tūkst. eurų suma.

Jo teigimu, pastarąsias keturias savaites gydymo įstaigose, kuriose iki šiol nebuvo tikrinta, tikrinama, ar darbuotojai turi imunitetą tymams. Kai kurios įstaigos, tarkim, Karoliniškių poliklinika tai darė ir anksčiau. Problema vis dėlto visiems ta pati – vakcinos trūksta, nors įstaigos ir pasiryžusios darbuotojams jos nupirkti komercine kaina.

Sandėlyje – 30 tūkst.

ULAC šią savaitę informavo, kad ULAC vakcinų sandėlyje yra per 30 tūkst. tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcinos dozių, skirtų vaikų skiepijimui pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir asmenims, kontaktavusiems su sergančiuoju tymais. Asmenys, turėję sąlytį su sergančiuoju tymais, ir vaikai, pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, skiepijami nemokamai, tai yra Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Gydytojai patenka į sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, profesijų ir pareigybių sąrašą. Pagal jį, darbdavio lėšomis su žmonių sveikatos priežiūra susijusių profesijų ir pareigybių atstovai skiepijami nuo difterijos, hepatito B, tymų, epideminio parotito, raudonukės, vėjaraupių, gripo, hepatito A.

123RF.com nuotr./Skiepai nuo tymų
123RF.com nuotr./Skiepai nuo tymų

Sveikatos apsaugos ministerija persiuntė SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjos Nerijos Kuprevičienės komentarą, kad šiuo metu Ligonių kasų apmokama MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (pirmoji dozė – 15-16 mėn., antroji dozė – 6-7 m.) ir sąlytį su tymais sergančiu žmogumi turėję asmenys, kurie turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio, įskaitant medicinos personalą, turėjusį kontaktą su pacientu, sergančiu tymais.

Nupirkę dar galvos, ką skiepyti

„Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vakcinų sandėlyje yra pakankamos vakcinos atsargos minėtų žmonių grupių skiepijimui, kurių preliminariai užteks iki šių metų spalio-lapkričio mėnesio. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) yra pradėjusi viešųjų pirkimų procedūras, siekiant papildomai įsigyti MMR vakcinos, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas vakcinos tiekimas ir tikslinių grupių skiepijimas. Pirkimą VLK planuoja užbaigti balandžio pabaigoje“, – teigė N.Kuprevičienė.

Kai paaiškės, kad įvyko VLK organizuojamas vakcinos pirkimas ir jos galimi anksčiausi pristatymo terminai, nedelsiant bus svarstomas kitų tikslinių grupių skiepijimas.

Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjos teigimu, prioritetas skiriamas pagrindinėms protrūkio valdymo priemonėms – vaikų skiepijimui ir sąlytį turėjusių žmonių poekspozicinei profilaktikai. Tačiau kai paaiškės, kad įvyko VLK organizuojamas tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos pirkimas ir jos galimi anksčiausi pristatymo terminai, nedelsiant bus svarstomas kitų tikslinių grupių skiepijimas.

Apie tai, kad priimtas sprendimas skirti lėšų policijos darbuotojų skiepams nuo tymų, pranešė ir policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Skiepyti žadama ir Vilniaus savivaldybės bei jos įstaigų ir įmonių darbuotojus.

Kovo 27 d. ULAC duomenimis, Lietuvoje užregistruoti 254 tymų atvejai. Daugiausia – Kauno mieste (129) ir Kauno rajone (41). Dar 25 atvejai užfiksuoti Vilniuje. Kitose savivaldybėse tymų atvejai reti arba jų iš viso neregistruota.

ULAC nuotr./Tymų žemėlapis Lietuvoje, kovo 27 d.
ULAC nuotr./Tymų žemėlapis Lietuvoje, kovo 27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius