-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10

Sveikas maistas – sveikas vaikas: ekspertai ragina keisti įpročius

„Atlikti tyrimai rodo, kad lietuvių mityba skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai. Vartojame per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai daržovių“, – pastebėjo Kauno visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Macaitienė. Tai, kad sveika mityba būtina norint gyventi kokybiškai žino kiekvienas, bet kodėl tada nekeičiame savo įpročių?
Vaisių pertrauka mokykloje
Šviežios daržovės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Mityba

Sveika mityba ypač svarbi kalbant apie vaikus, juk augančiam organizmui tiek daug visko reikia. 15min kauniečių teiravosi, kaip dažnai jų vaikai skanauja sveikų ir skanių lietuviškų vaisių, daržovių bei pieno produktų. Jų atsakymai – video įraše žemiau.

„Labai svarbu, kad maistas būtų šviežias, kuo mažiau perdirbtas ir kokybiškas“, – kiekvienam žinomą tiesą priminė G.Macaitienė. O kodėl net ir tai žinodami nesirenkame sveikesnių produktų?

Kalbant paprastai, tai, ar ateityje vaikai maitinsis sveikai, priklauso nuo mūsų pačių.

Visuomenės sveikatos specialistė atkreipė dėmesį, kad būtent vaikystėje susiformuoja mūsų mitybos įpročiai. Kalbant paprastai, tai, ar ateityje vaikai maitinsis sveikai, priklauso nuo mūsų pačių. Tai reiškia, kad jeigu tėvai dažniau renkasi greitą maistą, taip darys ir jų vaikai – natūralu, kad galėdamas pasirinkti tarp gardžios ir saldžios bandelės vaikas ir rinksis ją, o ne sveikesnį produktą, pavyzdžiui, obuolį.

Žinoma, pasak G.Macaitienės, įpročius tikrai galime keisti, bet reikia pasistengti. „Maži žingsneliai, – pridūrė ji, – atveda prie reikšmingų pokyčių. Kasdien prieš valgant verta pagalvoti, ar pasirinktas maistas naudingas. Jeigu jis vien tik skanus ir nieko daugiau – gal galime paieškoti sveikesnių, bet taip pat gardžių alternatyvų?“

123RF.com nuotr./Vaikai valgo daržoves ir vaisius
123RF.com nuotr./Vaikai valgo daržoves ir vaisius

Specialistė paaiškino, kad nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą. Vien širdies ir kraujagyslių ligos ir vėžys šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių ir pagal šiuos rodiklius Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.

G.Macaitienė ragina riktis kokybiškus, sveikesnius produktus, o taip pat prisideda prie „Rakto skylutės“ idėjos populiarinimo. „Rakto skylutės“ simboliu pažymėti produktai, palyginti su kitais panašiais tos pačios grupės maisto produktais, turi mažiau riebalų, cukraus, druskos, o daugiau maistinių skaidulinių medžiagų. Tai vienas iš būdų, padedančių išsirinkti sveikatai naudingesnius produktus. Tokį žymėjimą, beje, galite pamatyti ir ant pieno produktų pakuočių.

Rinktis kokybiškus ir skanius lietuviškus vaisius, daržoves ir pieno produktus taip pat skatina VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra kartu su Žemės ūkio ministerija, įgyvendinančios projektą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama.

Tarp svarbiausių programos tikslų – pagerinti vaikų ir moksleivių mitybą, ugdyti pieno produktų vartojimo įpročius, paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves, vartoti jų daugiau ir ateityje, supažindinti moksleivius su lietuviškų žemės ūkio produktų nauda bei kilme, ekologijos svarba, maisto švaistymo problema.

Ugdymo įstaigos, norinčios prisijungti prie programos daugiau informacijos gali rasti www.pienasvaisiai.lt interneto puslapyje.

VIDEO: Sveikas maistas – sveikas vaikas. Ką apie tai mano kauniečiai?


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius