-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 11

ULAC: šiemet padaugėjo užsikrėtusiųjų chlamidioze

Per pirmąjį šių metų ketvirtį nustatyti 56 užsikrėtusieji šlapimo ir lytinių organų chlamidine infekcija, tai – 13 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, pirmadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). Chlamidiozė šiemet diagnozuota 39 vyrams ir 17 moterų, šeši iš dešimties yra jauni žmonės iki 29 metų.
Poros kojos
Asociatyvi nuotrauka / Vida Press nuotr.

Iš viso pernai šalyje užregistruoti 248 chlamidiozės atvejai, o sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų sumažėjo nežymiai lyginant su 2018 metais – nuo 9,2 iki 8,9 atvejo.

Daugiau nei pusė užsikrėtusiųjų buvo 20–29 metų amžiaus jaunimas. Chlamidiozė taip pat diagnozuota trims nepilnametėms – 15-17 metų merginoms.

Pernai susirgusiųjų chlamidioze registruota visose apskrityse, išskyrus Alytaus ir Marijampolės.

Šeši iš dešimties vyrų, kuriems 2019 metais diagnozuota chlamidiozė, nežinojo, nuo ko galėjo užsikrėsti, o kas antra moteris tariamu infekcijos šaltiniu nurodė sutuoktinį/sugyventinį arba pažįstamą asmenį.

Daugiau nei pusė moterų nurodė vieną partnerį, o daugiau nei pusė vyrų – dvi ar tris partneres per metus. Kaip nurodo chlamidioze užsikrėtę asmenys, apsaugos nuo lytiškai plintančių infekcijų priemonėmis – prezervatyvais – dažniausiai nesinaudojama arba naudojamasi retai.

ULAC medikai primena, kad chlamidiozė – viena labiausiai paplitusių lytiškai plintančių infekcijų, kurią sukelia bakterija Chlamydia trachomatis.

Šeši iš dešimties vyrų, kuriems 2019 metais diagnozuota chlamidiozė, nežinojo, nuo ko galėjo užsikrėsti.

Užsikrėsti šia infekcija galima visų rūšių – vaginalinių, analinių bei oralinių – lytinių santykių metu. Dėl būdingos rizikingos elgsenos ir biologinių faktorių labiausiai rizikuoja užsikrėsti jauni, lytiškai aktyvūs asmenys.

Susirgimo chlamidioze požymių atsiranda praėjus 7-14 dienų po užsikrėtimo. Jie pasireiškia daugumai vyrų, tačiau tik kas trečia moteris turi būdingų nusiskundimų.

Chlamidiozės klinikiniai požymiai moterims – gleivingos ar pūlingos išskyros iš makšties, skausmingas šlapinimasis, kraujas po lytinių santykių, tarpcikliniai kraujavimai, skausmas apatinėje pilvo dalyje.

123RF.com nuotr./Moters figūra
123RF.com nuotr./Moters figūra

Vyrams – baltos ar skaidrios išskyros iš šlapimkanalio, deginimo pojūtis šlapinantis, kapšelio, sėklidžių skausmas.

Chlamidinei infekcijai plintant į vidinius lytinius organus, moterims vystosi mažojo dubens uždegimas, vyrams – sėklidės prielipo, prostatos uždegimai, o tai, negydant, gali baigtis nevaisingumu.

Pavojus kyla ir pastojus, kadangi dėl susirgimo chlamidioze nėštumas gali vystytis už gimdos ribų, gresia priešlaikinis gimdymas, persileidimas, o gimdymo metu rizikuojama užkrėsti naujagimį.

Kas antra moteris tariamu infekcijos šaltiniu nurodė sutuoktinį/sugyventinį arba pažįstamą asmenį.



Siekiant apsisaugoti nuo chlamidiozės ir kitų lytiškai plintančių infekcijų, rekomenduojama turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su neužsikrėtusiu asmenimi, vengti atsitiktinių lytinių partnerių.

Taisyklingas ir pastovus prezervatyvų naudojimas visų rūšių lytinių santykių metu, ypač su atsitiktiniais partneriais, sumažina riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Išvengti komplikacijų ir apsaugoti lytinius partnerius galima reguliariai tiriantis dėl chlamidiozės ir kitų lytiškai plinčiančių infekcijų.

Pasitikrinti rekomenduojama lytiškai aktyviems jauniems asmenims, po nesaugių lytinių santykių arba atsiradus būdingų simptomų, pakeitus lytinį partnerį arba jeigu pastarajam pasireiškė susirgimo požymių ar nustatyta lytiškai plintanti infekcija, rizikos grupių asmenims bei prieš invazines gimdos kaklelio ir kitas procedūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius