-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 20

Vaikų chirurgijos klinikos palata pasibaisėjusi kaunietė: „Pasijutau lyg šuns būdoje“

6 mėnesių kūdikį auginanti kaunietė Justina Butvilaitė-Ruzveltė liko šokiruota, kai išvydo, kokiame kambaryje po operacijos teks sveikti jos atžalai. Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos palatą ji palygino su šuns būda, kurioje dėl vaiko būklės ir taip jau besijaudinantys tėvai turi glaustis ant sulūžusio fotelio. Atsakydama Sveikatos apsaugos ministerija atrašė, kad ligoninė – ne viešbutis.
Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos palata
Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos palata / Justinos Butvilaitės-Ruzveltės nuotr.

Spalio 18 d. savo nuomonę apie dvidešimtmetį menančios palatos būklę Justina paskelbė asmeninėje „Facebook“ paskyroje: „Dabar jau klausykit, jūs, su subine mąstantys tautos vedliai – Veryga ir visa Sveikatos apsaugos ministerija, čia yra Kauno klinikų Vaikų chirurgijos palata. Taip, jums neprisisapnavo. Po operacijos su kūdikiu ant rankų turi sėdėti šiame „krėsle“, kuris, nesikeikiant, yra mažesnis už mūsų šuniukų guolius. Arba gali guldyti vaikelį į lovelę ir pati tame „krėsle“ miegoti.

Nė vienam pasaulio vaikui, nei jų tėvams nelinkiu papulti į ligoninę, ir, juo labiau, į tokius skyrius kaip chirurginis. Man jūs paaiškinkit, kaip mamai kokias 4 paras su vaiku praleisti šioje būdoje, kur net neleidžiama, taip, taip, ne tai, kad nėra, bet neleidžiama, įsijungti savo virdulio?! Mano vaikui šeši mėnesiai. Ar vandenį savo pykčiu pasišildysiu? Ar palikti verkiantį, drebantį vaiką ir eiti į virtuvėlę vandens užsikaisti? Ir už ką aš moku PSD? Už ką, jei šios palatos nesikeičia jau turbūt 20 metų?“.

Personalui priekaištų neturi

Justina džiaugiasi, kad po nedidelės operacijos su vaikeliu šioje palatoje turėjo praleisti tik vieną naktį. Daugiau nebūtų ištvėrusi. Bandė klausti klinikos personalo dėl galimybės persikelti į padoresnę mokamą palatą, tačiau jai buvo paaiškinta, kad tokių Vaikų chirurgijos klinikoje nėra.

Mano vaikui šeši mėnesiai. Ar vandenį savo pykčiu pasišildysiu? Ar palikti verkiantį, drebantį vaiką ir eiti į virtuvėlę vandens užsikaisti? Ir už ką aš moku PSD?

„Mano pastabos skirtos ne Kauno klinikų vadovams, o Sveikatos apsaugos ministerijai. Sveikatos sistemoje begalės spragų. Ką jie galvoja? Tas senas fotelis net sulūžęs, o juk turi vaikiuką arba laikyt rankose, arba gulėt šalia jo. Jei išsitiesi fotelį, tai kojos jau po kriaukle atsiduria. Gal tik kokie 4 kv. m ploto. Dar man reikia džiaugtis, kad viena palatoje esu.

Beje, noriu pabrėžti, kad Kauno klinikų personalui neturiu jokių priekaištų. Visi – nuo valytojos iki gydytojų – tikri profesionalai, skleidžiantys daug šilumos. Bet tos sąlygos... Taip, galima kentėt dėl vaiko, bet galima ir nekentėti, o kelti problemas į paviršių. Įsivaizduojate, jei tokios sąlygos vienoje didžiausių gydymo įstaigų Lietuvoje, tai kokios jos Utenos ar, tarkim, Kaišiadorių ligoninėse?“ – 15min įspūdžiais toliau dalijosi Justina.

Keista jai ir dėl to, kodėl negalima palatoje naudoti savo virdulio. Taupo elektrą? Juk 2 val. nakties, kai reikia šildyti kūdikiui mišinuką, nekviesi slaugių į pagalbą.

Kalėjimuose sąlygos geresnės?

Po Justinos išsakytos nuomonės „Facebook“ užvirė arši diskusija. Visi ėmė dalintis savo potyriais iš Kauno klinikų bei kitų gydymo įstaigų. Stebėjosi, jog tokios palatos egzistuoja 2017 m.

Daugelis lygino, jog net kalėjimų kamerose sąlygos yra daug geresnės. Kaliniai net veganišką meniu gali pasirinkti. Kitos mamytės guodėsi, jog tenka ir ant grindų paklotų čiužinių išsimiegoti.

„Tėveliai ir taip patiria milžinišką stresą dėl vaiko ligos, o dar prastos slaugymo sąlygos tikrai nesuteikia jiems stiprybės“, – tikino viena internautė.

Išties namuose, tikėtina, greičiau vaikutis po operacijos pasveiktų.

Kitas asmuo pabrėžė, jog dėl vaikų galima ir pakentėti, bet ši tema ne apie tai, ką tėvai gali padaryti dėl savo vaikų, nes jie gali viską. Viešai iškeltas klausimas: ką padarė valstybė/valdžia už mokesčių mokėtojų sumokėtus pinigus.

Justinos Butvilaitės-Ruzveltės nuotr./Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos palata
Justinos Butvilaitės-Ruzveltės nuotr./Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos palata

Buvo ir užsiminusių, kad tokios sąlygos yra naudingos, norint „parduoti“ aukštesnio lygio mokamas palatas.

Vykdys remontą

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos specialistės Karolinos Vaikšnoraitės, į Kauno klinikų Vaikų chirurgijos kliniką per metus patenka apie 4500 stacionarizuojamų pacientų, atliekama daugiau kaip 3700 operacijų.

Norint pagerinti sąlygas mažiesiems pacientams ir juos slaugantiems tėvams, Vaikų chirurgijos klinikoje 2017 m. pabaigoje bei 2018 metų pradžioje yra numatomas remontas.

„Kauno klinikos, būdamos universitetine ligonine, teikiančia aukščiausio lygio sveikatos priežiūros paslaugas, stengiasi kiekvienam pacientui užtikrinti būtiną medicininę priežiūrą, saugumą ir komfortiškas sąlygas. Norint pagerinti sąlygas mažiesiems pacientams ir juos slaugantiems tėvams, Vaikų chirurgijos klinikoje 2017 m. pabaigoje bei 2018 metų pradžioje yra numatomas remontas, kurio metu bus atnaujintos pacientų palatos ir kitos klinikos patalpos“, – gerą žinią pranešė Kauno klinikų atstovė.

Anot jos, šiuo konkrečiu atveju pacientui buvo suteikta visa būtina medicininė pagalba. Ligoninėje stengiamasi užtikrinti visapusišką pacientų, jų artimųjų saugumą, todėl palatose nerekomenduojama naudotis virduliu ar kitais pacientams bei jų artimiesiems pavojingais elektros prietaisais.

Justinos Butvilaitės-Ruzveltės nuotr./Taisyklės, tarp kurių – negalėjimas naudoti virdulio palatoje
Justinos Butvilaitės-Ruzveltės nuotr./Taisyklės, tarp kurių – negalėjimas naudoti virdulio palatoje

„Vaikų chirurgijos klinikoje yra dvi virtuvės, kuriose galima saugiai naudotis virduliu ir kitais virtuviniais prietaisais. Kadangi klinikoje gydomi įvairias traumas patyrę vaikai, prie kurių artimieji neretai budi visą parą, esant poreikiui, pagalbinis ligoninės personalas yra pasirengęs padėti, bendradarbiauti ir užtikrinti paciento bei jo artimųjų komfortą“, – patikino K.Vaikšnoraitė.

Ligoninė – ne viešbutis

Poziciją šiuo klausimu pateikė ir Sveikatos apsaugos ministerija: „Kiekvienos gydymo įstaigos vadovybės pareiga yra užtikrinti pacientams kokybiškas sąlygas gydymo įstaigoje ir racionalų lėšų panaudojimą. Tad pastebėję trūkumus ar tuo atveju, kai jų prašo susimokėti, pacientai apie tai turėtų informuoti gydymo įstaigos administraciją, kuri privalo paaiškinti galiojančią tvarką ir spręsti iškylančias problemas.

Tuo atveju, jei gydymo įstaigos administracija nepateikia pacientams aiškių atsakymų, pacientai gali kreiptis į kontroliuojančias institucijas – Akreditavimo tarnybą arba Teritorinę ligonių kasą, kurie gavę pagrįstą skundą, atlieka gydymo įstaigose patikrinimus. Todėl prašome gyventojų, susidūrusių su netinkamomis sąlygomis ar nekokybiškomis paslaugomis, kreiptis į atsakingas institucijas, nes tik oficialiai pateikti skundai gali būti nagrinėjami.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, tėveliams, gydymo įstaigoje slaugantiems vaiką iki 3 metų, PSDF lėšomis yra apmokamos maitinimo ir nakvynės išlaidos, tad gydymo įstaiga turėtų sudaryti tinkamas sąlygas tėveliams slaugyti savo vaikus. Kita vertus reikia nepamiršti, kad gydymo įstaiga nėra viešbutis, kuriame būtų suteikiamas aukščiausio lygio aptarnavimas, tad gydymo įstaigos galimybes reikėtų vertinti objektyviai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius