Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 20

Varėnos greitąją pagalbą kaltina vos nepražudžius sesers – išgelbėjo vilniečiai

Į 15min kreipėsi sesers Linos Raginskaitės interesus ginantis Rodionas Raisas, nusivylęs Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro paslaugomis. Vyro pasakojimu, jei nebūtų ėmęsis iniciatyvos gelbėti seserį, nežinia, ar ji būtų išgyvenusi.
Intensyviosios terapijos skyriuje
Intensyviosios terapijos skyriuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

R.Raisas pasakoja, kad sesuo prastai pasijuto spalio 18 dieną. Tąkart L.Raginskaitei pasidarė silpna, svaigo galva, smarkiai paliko temperatūra. Apie 16:30 val. sunerimusi Merkinės seniūnijoje gyvenanti 34 metų moteris iškvietė greitąją pagalbą.

„Atvykę medikai, apžiūrėję pacientę, nusprendė nevežti jos į ligoninę – davė 2 tabletes Ibuprofeno 400mg, patarė atsigerti karštos arbatos ir pagulėti lovoje“, – įvykių seką atkūrė R.Raisas. Pasak jo, sesuo prašėsi vežama į ligoninę, tačiau jai buvo paaiškinta, kad pagrindo tam nėra.

Patarė atsigerti karštos arbatos ir pagulėti lovoje.

Greitoji pagalba išvyko, o L.Raginskaitės būklė tolydžio prastėjo. Temperatūra kilo iki 39.8 laipsnio.

„Sesuo paskambino man ir pasakė, kad jaučiasi labai prastai. Iš Vilniaus skubiai atvykau pas ją – susirinkome daiktus ir išvykome atgal į sostinę. Sesuo apsistojo mamos namuose“, – dėstė R.Raisas.

Klinikose – tris savaites

L.Raginskaitė, net slaugoma mamos, jautėsi vis silpniau. Po kelių dienų gydymosi namuose, spalio 21-ąją, artimieji L.Raginskaitei iškvietė greitąją pagalbą.

Įtariant plaučių uždegimą, be to, vertinant aplinkybę, kad moteris yra sirgusi tuberkulioze, ji buvo skubiai nuvežta į Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę, įsikūrusią Vilniaus Žvėryno rajone.

Tačiau po gydytojų apžiūros pacientę nutarta pervežti į Santaros klinikas. Čia jai diagnozuotas kraujavimas iš kvėpavimo takų, destrukcinis kairiojo plaučio uždegimas bei ūminė pohemoraginė anemija.

Ligoninėje L.Raginskaitė praleido tris savaites, iš kurių dvi – reanimacijoje ir intensyvios priežiūros skyriuje. Jai atlikti keturi kraujo perpylimai.

R.Raisui galvoje netelpa, kodėl tokią sudėtingą sesers būklę Varėnos sveikatos srities specialistai įvertino pro pirštus.

„Žmogus vos nemirė“, – susijaudinimo neslėpė vyras.

Atsakymų negavo

Seseriai sustiprėjus R.Raisas nusprendė situacijos taip nepalikti – ieško teisybės. Vyro teigimu, pirmiausiai žodžiu jis kreipėsi į Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorių Daną Bortkevičių. Iš pradžių vadovas esą žadėjo viską išsiaiškinti, tačiau vėliau ėmė ignoruoti.

Konfidenciali informacija apie pacientą gali būti suteikiama tik pačiam pacientui prašant.

R.Raisas kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, tačiau ten gavo rekomendaciją į gydymo įstaigą kreiptis raštus. Tą jis ir padarė – oficialią užklausą nusiuntė sausio 24 dieną. Rašte centrui vyras chronologiškai išdėstė visą istoriją ir jos baigtį.

Atsakymą gavo po kelių savaičių – vasario 13-ąją. Tačiau liko juo visiškai nepatenkintas, mat nieko nesužinojo.

Įstaigos rašte aiškinama, kad informacija apie paciento sveikatos būklę, diagnozę, prognozes ir gydymą yra laikoma konfidencialia: „Konfidenciali informacija apie pacientą gali būti suteikiama tik pačiam pacientui prašant ir pateikus asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba jo atstovui, pastarajam pateikus atstovavimą ir asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.“

Komisija pažeidimų nenustatė

Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius D.Bortkevičius 15min išreiškė apgailestavimą, kad asmeniškai su paciente nebendravo, o teikti informaciją jos broliui draudžia įstatymai.

„Neturime teisės skleisti asmens duomenų. Darosi nemaloni situacija: mus kaltina, o pagal duomenų apsaugos reglamentą negalime gintis, nes negalime viešinti informacijos“, – kalbėjo direktorius ir pabrėžė, kad geriausiai, kai dėl iškilusių problemų kreipiasi pats nukentėjęs pacientas.

D.Bortkevičius 15min patikino, kad aiškinantis įvykio aplinkybes centre buvo sudaryta medikų komisija: „Aiškinomės, ar mūsų darbuotoja nepadarė klaidos. Išsikvietėme pačią felčerę ir tą atvejį nagrinėjome. Komisija pažeidimų nenustatė.“

Negaliu detalizuoti pokalbio, nes jame nedalyvavau.

D.Bortkevičius pasakojo, kad pacientę apžiūrėjusi greitosios medicinos pagalbos felčerė jai nustatė 37.6 laipsnio temperatūrą. Pulsas, spaudimas ir kvėpavimo dažnis buvo normos ribose.

„Nebuvo požymių, kurie reikalautų pacientę stacionarizuoti ar teikti skubią pagalbą. Tačiau pacientei pasisakius, kad ji yra sirgusi tuberkulioze, be to, įvertinus dispečerinės informaciją, kad pacientė jaučia krūtinės skausmus, jai buvo pasiūlyta važiuoti į ligoninę. Negaliu detalizuoti pokalbio, nes jame nedalyvavau, bet kortelėje turiu pacientės parašą, kur atsisakyta vykti į medicinos įstaigą. Nesu ekspertas ir negaliu nustatyti, kieno tai parašas, bet jo autentiškumu neturi pagrindo abejoti. Kortelėje yra įrašas, kad pacientė atsisakė vykti į gydymo įstaigą. Ji vėliau kreipsis į šeimos daktarą“, – komentavo D.Bortkevičius.

Teisybės ieškos teisme

15min susisiekė su pačia L.Raginskaite, vis dar apsistojusia pas mamą Vilniuje. Moteris užtikrino nieko nepasirašinėjusi. Galbūt dėjo parašą, bet nesuprato, ką pasirašo?

„Tai kad net tušinuko rankose nelaikiau“, – atsiduso ji.

L.Raginskaitė užtikrino, kad jautėsi prastai, todėl tikrai būtų vykusi į ligoninę – tam ir kvietė greitąją.

„Aš net paklausiau: „Tai nevešite?“ Išgirdau atsakymą: „Nematau būtinybės“, – pokalbį prisiminė moteris.

Tai kad net tušinuko rankose nelaikiau.

Kodėl ji asmeniškai nesikreipia į centrą, juk taip atsakymus gauti būtų paprasčiau?

„Esu silpnos sveikatos. Man sunku stovėti, vaikščioti. Brolis aktyvesnis, be to, visiškai juo pasitikiu“, – paaiškino L.Raginskaitė.

Ji įsitikinusi, kad, jei ne brolio sprendimas ją vežti į Vilnių, šiandien istorijos pabaiga būtų visai kitokia.

R.Raisas žada nepasiduoti – reikalaus sesers parašo autentiškumo ekspertizės. Jei reikės, teisybės ieškos net teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius