Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29

Vidinis balsas kuždėjo pasitikėti gydytoju, nors artimieji ragino ieškoti labiau patyrusio

„Aplinkiniai mane „protino“, kad ieškočiau profesoriaus, žinomo, garsaus gydytojo, kai kurie net pinigų davė, kad turėčiau pakankamai, kai reikės atsidėkoti. Tačiau aš klioviausi savo nuojauta. Aiškiai žinojau du dalykus – noriu gyventi ir tikrai pasitikiu mane konsultavusiu gydytoju urologu Arūnu Jaškevičiumi“, – taip savo ligos istoriją pradeda pasakoti vilnietė Jelena Akulavičienė, kuriai sausio mėnesį buvo atlikta unikali operacija – per makštį pašalintas inkstas kartu su piktybiniu augliu. Tokio pobūdžio operacija Lietuvoje buvo atlikta vos trečią kartą.
Daktaras ir pacientas
Daktaras ir pacientas / 123RF.com nuotr.

Kurį laiką maudė dešinįjį šoną

Jelena neslepia – tik sveikdama detaliau pasidomėjo, kas būtent jai buvo atlikta ir suprato, kokia sudėtinga ir kartu unikali procedūra buvo pritaikyta, taip pat kokią atsakomybę buvo prisiėmusi moterį operavusi medikų komanda. „Esu nepaprastai dėkinga mane gydžiusiems žmonėms, o kartu ir likimui, kad man pametėjo antrą šansą gyventi“, – emocijų neslepia pašnekovė.

Jelena atvira, ji visada gana atsakingai žiūrėjo į savo sveikatą, kasmet eidavo tikrintis profilaktiškai, nes jau kuris laikas turėjo šokių tokių problemų su skydliauke. „Paskutiniuoju metu vis jausdavau maudimą dešiniajame šone. Kadangi šiaip jaučiausi gana normaliai, o maudimas nebuvo įkyrus, nesiverčiau per galvą, siekdama patekti pas specialistą. Sulaukusi kasmetinio profilaktinio vizito pas savo šeimos gydytoją, papasakojau jai apie tai. Ši paskyrė išsitirti kraują, šlapimą, tačiau tyrimų rezultatuose nepastebėjo nieko blogo. Nepaisant to, vidinis balsas man kuždėjo, kad paprašyčiau papildomų tyrimų. Su gydytoja nutarėme, kad dėl šventos ramybės turėčiau išsitirti dar ir ultragarsu, – pasakoja moteris. – Vizito echoskopijai laukiau maždaug mėnesį. Tą dieną lyg tyčia visur vėlavau, jau buvau beatšaukianti tyrimą, tačiau vyras įkalbėjo to nedaryti, mestelėjo juokais, negi vėl po to mėnesį lauksiu. Paklausiau“.

Partnerio nuotr./Jelena Akulavičienė
Partnerio nuotr./Jelena Akulavičienė

Ant inksto – darinys, tikėtina – piktybinis

Vilnietė teigia, kad jau iš ultragarso tyrimą atlikusios gydytojos supratusi, jog kažkas negerai. Medikė tylėdama tyrinėjo monitoriuje matomą vaizdą, po to paklausė, ar pacientei nieko neskauda. „Pasakojau apie savo savijautą ir išgirdau, kad ant vieno mano inksto užaugęs darinys. Tikėtina – piktybinis. Man ši žinia tarsi kokiu pagaliu per galvą trenkė, nebepamenu, ką gydytoja toliau kalbėjo, ko aš pati jos dar klausiau. Viskas tarsi paniro į kažkokį rūką. Šeimos gydytoja vėliau mane pradėjo raminti, tikinti, kad būtinai reikia papildomų tyrimų. Ji užsiminė, kad Šeškinės poliklinikoje kartą per savaitę pacientus konsultuoja puikus urologas Arūnas Jaškevičius iš Vilniaus miesto klinikinės ligoninės. Kad rytoj kaip tik jo konsultacijų dieną, patikrino sistemoje ir netikėtai rado vieną laisvą laiką konsultacijai. Lyg tyčia. Užrašė mane. Kaip dabar menu – visą naktį tada nemiegojau, tiesiog negalėjau – tiek galva plyšo nuo įvairiausių minčių, iš kurių pagrindinė buvo – man vėžys, esu pasmerkta“, – atvirai savo išgyvenimais dalijasi vilnietė.

Urologas A. Jaškevičius Jelenai skyrė atlikti kompiuterinę tomografiją. Ši diagnozę patvirtino, darinys ant inksto tikrai yra. Būtina operacija. „Tada gydytojo kabinete aš praktiškai negirdėjau nei kokia operacija manęs laukia, nei kaip greitai pasveiksiu, nei kokios mano prognozės ateityje. Buvau tarsi apsėsta minties – noriu gyventi ir padarysiu viską dėl to. Būčiau tą pačią akimirką gulusi ant operacinio stalo, jei tik gydytojas būtų leidęs“, – dabar jau su šypsena pasakoja moteris. Jelenai buvo pasiūlyta operaciją atlikti kitokiu būdu – inkstą su ant jo esančiu augliu pašalinti per makštį.

„Gydytojas paaiškino, kad taip išvengsiu randų. Žinoma, paminėjo, kad tokia operacija mūsų šalyje bus atlikta tik trečią kartą. Atvirai pasakysiu, aš visą šitą informaciją iki galo suvokiau gerokai vėliau, jau sveikdama. Tuomet gydytojo kabinete aiškiai žinojau tik du dalykus: noriu gyventi ir pasitikiu šituo mediku. Tik po operacijos pradėjau skaityti internete apie savo diagnozę, atliktos procedūros unikalumą“, – tvirtina moteris.

Žinojo, kad šis gydytojas jai padės

Jelena neabejoja, kad jai labai pasisekė. „Matyt taip lemta buvo, kad papuoliau būtent pas šį gydytoją, kad jis į mano situaciją pasižiūrėjo labai geranoriškai, žmogiškai, dėl to nebuvau palikta biurokratijos įkaite, kai reikalingų tyrimų, tokių kaip, pavyzdžiui, kompiuterinė tomografija dėl didelių eilių reikia laukti kelis mėnesius. Nuo diagnozės patvirtinimo iki operacijos praėjo vos kelios savaitės. Jei būčiau laukusi ilgiau, nežinia kuo viskas būtų pasibaigę. Gal auglys būtų dar labiau padidėjęs, išplitęs kitur. Galų gale, dėl ilgo laukimo, ko gero, būčiau išprotėjusi – tiek visko buvau prisigalvojusi“, – atvirauja moteris.

Jelena tikina neturėjusi jokių pažįstamų tarp medikų. Niekam nenešusi ir jokių kyšių, kad pakonsultuotų ar ištirtų greičiau. „Mane operavęs gydytojas A. Jaškevičius iš karto pasakė, kad padarys viską, ką galės. Bet žmogaus likimas – juk ne vien tik gydytojo rankose. Supratau, kad joks vokelis mano situacijos nepakeis. Aplinkiniai mane spaudė, kad operuočiausi Santaros klinikose, kad nebūčiau kvaila, ieškočiau profesoriaus, žinomo, garsaus gydytojo su kelių dešimčių metų patirtimi. Juk man ne pirštą iš kraujo ims, o auglį. Bet aš neklausiau, kas ką man sakė, elgiausi taip, kaip liepė vidinis balsas. Aš paprasčiausiai žinojau, kad šis gydytojas man padės. Ir jis tai padarė. Urologas A. Jaškevičius ir jo suburta bei operacijoje taip pat dalyvavusi medikų komanda man padovanojo antrą šansą gyventi“, – teigia pašnekovė.

Partnerio nuotr./Urologas A. Jaškevičius
Partnerio nuotr./Urologas A. Jaškevičius

Inkstas pašalintas per makštį

„Jelenos situacija buvo tikrai neeilinė. Pas mane ji pateko detalesnei konsultacijai po atlikto tyrimo echoskopu. Tyrimo rezultatai buvo akivaizdūs – ant inksto buvo susiformavęs nemažas darinys. Mes, gydytojai, žinome, kad tam tikrais atvejais toks darinys gali būti ir gerybinis, tačiau dažniausiai būna priešingai. Jelenos atvejis buvo būtent toks“, – pasakoja Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas urologas Arūnas Jaškevičius.

Anot jo, žinant tokią diagnozę, su pacientu būtina kalbėtis labai apgalvotai, informaciją apie jo būklę pateikti iš toliau, nes žmonės tikrai ne viską supranta, o jei ko nors nesupranta, tuomet mintis apraizgo baimė. „Jelena – jauna moteris, jai vos 35-eri. Darinys ant jos inksto buvo per didelis, kad būtų buvę galima svarstyti kitokias gydymo alternatyvas. Po operacijos ištyrus auglį, paaiškėjo, kad jis tikrai buvo piktybinis. Tačiau netgi jei jis būtų buvęs ir gerybinis, vis tiek reikėjo operuoti, – teigia gydytojas. – Jelenai pasiūliau operuotis kitaip – inkstą pašalinti per natūralias angas, šiuo atveju per makštį. Pasaulyje tokio pobūdžio chirurgija tikrai populiari, tuo tarpu Lietuvoje ji žengia pirmuosius žingsnius. Pirmąją operaciją, kai inkstas buvo pašalintas per makštį, Kauno klinikose prieš kelerius metus atliko gydytojas urologas profesorius Mindaugas Jievaltas. Jis buvo mano mokytojas, kai aš mokiausi rezidentūroje. Teko stebėti pasiruošimą tai operacijai, o šį sausį atlikti pačiam savarankiškai“.

Paklaustas, ar jaudinosi prieš operaciją, juk tai buvo ne kasdienė, įprastinė, rutininė procedūra, A. Jaškevičius neslepia, kad nerimo tikrai netrūko. „Nerimo visada yra. Gydytojas juk irgi žmogus. Neišsiplėsiu pasakodamas, tačiau Jelenos atvejis buvo tikrai komplikuotas. Bet čia jau mūsų, operacijoje dalyvavusios medikų komandos, reikalai, pacientams jų žinoti tikrai nereikia. Diagnozė Jelenai buvo nustatyta gruodžio viduryje, ji operuota – sausio antrąją. Viskas vyko gana greitai, tačiau apgalvotai, pagal aiškų planą“, – teigia gydytojas.

Labai svarbus paciento ir gydytojo ryšys

Sėkmingam gydymui, anot A. Jaškevičiaus, labai svarbus paciento ir gydytojo tarpusavio ryšys. Ir ne tik jų. Ne mažiau svarbu ir tai, koks santykis yra tarp paciento bei jo artimųjų. Juk pasitaiko, kad ligonis pavargsta, nuleidžia rankas, tuomet ypač reikalingas artimųjų palaikymas.

„Būtina pasitikėti gydytoju. Žinoma, viešoje erdvėje galima rasti istorijų, kuriose aprašomos neva gydytojų padarytos klaidos. Bet ar tai tikrai tiesa? Juk tokiose istorijose dažniausiai būna pateikta tik emocionali paciento istorija. Visada dar yra ir antroji pusė, – teigia urologas. – Nors pagal visus medicinos kanonus ryšio tarp paciento ir gydytojo neturėtų būti – taip užtikrinamas nešališkumas. Tačiau ryšys visada yra. Juk visi mes – žmonės, ne robotai“.

Paklaustas, kaip vertina korupciją sveikatos sistemoje, kai viešai vis dar teigiama, kad jei gydytojui neatsidėkosi, jis gydys blogiau, A. Jaškevičius gana kategoriškas. „Visa tai – absoliuti nesąmonė. Pacientas, kad ir koks jis būtų, gydytojui yra jo darbo dalis. Tikėjimas neoficialios padėkos galia – senų laikų reliktas. Laimė, jis pamažu nyksta, nes keičiasi kartos. Jauni žmonės apskritai nebežino tokio dalyko kaip kyšis, jei tėvai jiems apie tai nepasako. Labai keičiasi ir pati medikų bendruomenė, jos požiūris. Asmeniškai aš manau, kad viskas iš esmės ir galutinai pasikeis tada, kad medikams bus mokamas adekvatus atlyginimas. Labai džiaugiuosi, kad aktyviai to siekiame ir dedame visas pastangas, kad netolimoje ateityje taip ir nutiktų“.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR Sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius