-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 21

Vilniaus vaikų darželyje nustatyta pavojinga liga – vaikas susirgo meningokokine infekcija

Vilniaus vaikų lopšelyje-darželyje „Jurginėlis“ užfiksuotas pavojingos ligos atvejis – vaikas susirgo meningokokine infekcija. Tėvai tvirtina apie tai sužinoję iš darželio, tačiau pasigedo išsamesnės informacijos.
Intensyvios terapijos skyrius
Ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Antradienio rytą, t.y. 2017-06-20, pranešė apie meningokoko infekciją sostinės darželyje „Jurginėlis“, bet daugiau jokios informacijos niekur neteikia, vaikų poliklinikoje žadėjo informuoti, bet jokių žinių taip ir negavome. Tėvai vengia vesti vaikus į darželį“, – nerimo neslėpė 15min apie atvejį pranešęs vieno darželinuko tėvas Vytautas.

Darželis įspėja

Darželio interneto svetainėje informacija apie susirgimą yra. Čia skelbiama: „Gerbiami tėveliai, š.m. birželio 20 d. gavome informaciją, kad vienas mūsų darželio vaikas susirgo meningokokine infekcija.“

Taip pat – prisegta papildoma informacija, kurioje nurodoma, kad konsultuotis šiuo klausimu reikėtų su Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikais.

„Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Pavojingiausia ji artimą ryšį su ligoniu turėjusių asmenų grupei, kuriai priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose, stovyklose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, gaivinimas „burna į burną“, intubacija ir kt.)“, – teigiama informacijoje.

Artimai kontaktavusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę.

Informaciją apie ligą patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Dvejų metų vaikas ligoninėje gydomas jau antrą dieną, diagnozė patvirtinta laboratoriškai. Pagal ligos eigą, greičiausiai, jam nėra žaibinės formos, todėl tikimės, kad pasveiks. Jei būtų žaibinė forma, turėtume visai kitokią situaciją – liga vystosi ne dienomis, o valandomis, ir per 24 valandas dažnai ištinka mirtis. Šiuo atveju vaikas susirgo birželio 16 d., tačiau būklei negerėjant atsidūrė ligoninėje“, – pasakojo NVSC Vilniaus skyriaus specialistė Giedrė Aleksienė.

Ką reikia žinoti apie meningokokinę infekciją

Meningokokinė infekcija – tai reta, bet pavojinga bakterinė infekcija, kuri yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų.

VIDEO: Meningokokas: kaip atpažinti šią baisią ligą?

Sergamumui meningokokine infekcija būdingas sezoniškumas – daugiausia atvejų nustatoma žiemos–pavasario mėnesiais, tačiau, pastarųjų metų duomenimis, nemažai ligos atvejų pasitaiko ir prasidėjus šiltajam metų laikotarpiui.

Meningokokai plinta tik artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju. Nepaisant to, kad meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu, ji oru neplinta taip greitai kaip kitos infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas. Meningokokai mažai atsparūs išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių.

Liga dažniausiai prasideda kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija – sloguojama, pakyla temperatūra, atsiranda galvos skausmas, galimas ir raumenų skausmas, vėmimas, sprando raumenų sustingimas, atsiranda ligai būdingas požymis – tamsiai vyšninės spalvos su pilku atspalviu odos bėrimas.

Atsiradus ligai būdingiems požymiams, rekomenduoja kreiptis į gydytoją ir jokiu būdu neužsiimti savigyda, kadangi gali būti itin pavojinga žaibinė meningokoko forma, kai ligonio būklė blogėja valandomis, dėl sudėtingų ligos vystymosi reiškinių atsiranda inkstų nepakankamumas, plaučių uždegimas ir liga dažniausiai baigiasi mirtimi.

Sergamumas meningokokine infekcija kasmet išlieka panašus. Didžiausias pakilimas per pastaruosius septynerius metus Vilniaus mieste buvo nustatytas 2012 m. – iš viso susirgo 41 asmuo. Vėliau kasmet buvo nustatoma vidutiniškai apie 20–30 ligos atvejų. NVSC Vilniaus departamento duomenimis, šiemet Vilniaus mieste nustatyta 13 meningokokinės infekcijos atvejų, 69,2 proc. visų atvejų – vaikų nuo 0 iki 17 m. amžiaus grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius