-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 05

„Ukraina – ne viešnamis!“

Ukrainoje susikūrusi merginų organizacija "Femen" ėmėsi aktyviai protestuoti prieš sekso turizmą ir prostituciją.
„Femen“ pasirodymas Kijevo centre sulaukė daug dėmesio.
„Femen“ pasirodymas Kijevo centre sulaukė daug dėmesio. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ten, kur pasirodo šios merginos, ramu nebūna. Pavyzdžiui, pačiame Kijevo centre, Nepriklausomybės aikštėje, organizacijai priklausančios studentės ir moksleivės gali nusimesti drabužius, apmėtyti užsieniečius tortais, arba dar blogiau - apdrabstyti purvu, nes šių karingai nusiteikusių jaunų moterų devizas - "Ukraina - ne viešnamis!"

Net tada, kai nerengia panašių akcijų, merginos ieško Kijevo minioje užsieniečių. "Jie išsiskiria veido bruožais ir apranga", - aiškino Vokietijos savaitraščio "Der Spiegel" žurnalistui viena "Femen" narė ir pridūrė, kad ši organizacija ne visada elgiasi taip agresyviai. Merginos gali ir ramiai pasišnekėti su užsieniečiais, įbrukti jiems į rankas lapelį, kuriame parašyta, kad Ukrainoje labiau nei kur kitur Europoje paplitęs ŽIV virusas.

Rengdamos ekstravagantiškas akcijas merginos siekia, kad žmonės suprastų jų tikslus. Todėl vieną kartą susirinkusios Maidane jos nusimetė drabužius ir liko tik su vienais apatiniais, prie kurių buvo prisegti dolerių banknotai.

Moksleivės ir studentės gelbsti Ukrainos įvaizdį

Organizacija "Femen" įkurta praėjusiais metais. Dauguma jos narių - moksleivės ir studentės, nors jai priklauso ir du vyrai. Visi jie turi bendrą tikslą - kovoti su sekso turizmu ir prostitucija. Dėl tokio kilnaus tikslo "Femen" merginos kartais imasi neįprastų veiksmų, kurie sulaukia didelio visuomenės rezonanso. Pavyzdžiui, persirengusios medicinos seserimis ir pasiėmusios butaforinių švirkštų jaunosios ukrainietės surengia protesto akciją prie Turkijos ar kurios nors kitos šalies ambasados, nes nemažai Vakarų Europos gyventojų laiko ukrainietes prostitutėmis, tačiau nežinia kodėl mielai naudojasi jų paslaugomis ir net nebijo susirgti AIDS. Organizacijos įkūrėja ir vadovė Anna Gucol aiškina, kad tokiais veiksmais merginos siekia "išgydyti užsieniečių sekso maniją", nes Ukraina virto vadinamųjų sekso turistų pamėgta šalimi.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šalyje yra apie 12 tūkst. "meilės deivių", kas aštunta iš jų - moksleivė arba studentė. A.Gucol yra įsitikinusi, kad Kijeve prostitucija verčiasi dar daugiau merginų. "Mūsų krašte didelis nedarbas, mažos pajamos ir brangus pragyvenimas. Tai ir skatina merginas imtis prostitucijos", - aiškino organizacijos įkūrėja. Dar galima pridurti, kad padėtį labai pablogino Ukrainą užgriuvusi finansų krizė.

Nors Ukrainos įstatymai ir draudžia verstis prostitucija, sekso paslaugos atvirai reklamuojamos internete ir naktiniuose klubuose arba kiek užlėptos - per palydovių firmas siūlant gražių merginų eskortą.

"Užsieniečiai kartais net nesupranta, kad rizikuoja savo gyvybe", - aiškino organizacijos "Femen" narė Tania Kozak ir pridūrė, jog taip sakydama ji turi galvoje Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtus duomenis, kad beveik 1,6 proc. Ukrainos gyventojų yra užsikrėtę ŽIV. Pavyzdžiui, Vokietijoje tokių yra tik 0,6 procento.

Rengdamos ekstravagantiškas akcijas merginos siekia, kad žmonės suprastų jų tikslus. Todėl vieną kartą susirinkusios Maidane jos nusimetė drabužius ir liko tik su vienais apatiniais, prie kurių buvo prisegti dolerių banknotai. Kitą kartą merginos ėmė drabstyti viena kitą purvu, taip išreikšdamos protestą prieš purviną kovą dėl valdžios savo šalyje.

"Femen" aktyvistės - ne feministės

"Femen" neturi nieko bendra su feministinėmis organizacijomis", - pabrėžia abiturientė Nastia ir skubiai priduria: "Man patinka, kai vyras atidaro man duris arba pakviečia vakarienės. Tačiau negaliu pakęsti vyrų šovinizmo."

Balandžio mėnesį daug dėmesio sulaukė šios organizacijos aktyvistė Aleksandra Ševčenko, ji metė tortą į Ukrainos rašytoją Olesį Bizunu tada, kai šis pristatinėjo savo knygą "Grąžinkite moterims haremus". Autorius mėgino įrodyti, kad moters vieta prie viryklės ir lovoje, ji turi būti pasirengusi patenkinti vyrą, kai tik jis užsinori.

Anot "Femen" narių, dėl taip mąstančių žmonių sekso turizmas Ukrainoje tik stiprėja. Jos primena, kad 2012 metais Ukrainoje bei Lenkijoje vyks Europos futbolo čempionatas ir ne visi į jį atvykę šios sporto šakos aistruoliai domėsis tik futbolu. Todėl "Femen" aktyvistės jau šiandien svarsto, kokias protesto akcijas reikėtų surengti per futbolo čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius