Dabar populiaru
Publikuota: 2013 rugpjūčio 27d. 13:37

Jose Vilniaus širdyje įkūrė mažąją Meksiką

Jose
Jose

Sostinės centre esančiame restorane „Tres mexicanos“ visada sukasi Jose Carlosas De Loinas-Padilla – vienas iš trijų meksikiečių, įkūrusių šį restoraną. Jis ne tik gamina įvairius meksikietiškus patiekalus, bet ir randa laiko pokalbiams su savo klientais – apie maistą, gėrimus ar tiesiog gyvenimą.

Lietuvoje Jose – jau aštuonerius metus. Per tuos metus, jo akimis, smarkiai pasikeitė ne tik Lietuva, bet ir jis pats.

„Tada, kai atvykau čia, buvau vedęs, be to, beveik negalėjau  komunikuoti, daug ko rasti čia. Dabar aš esu visuomenės dalis, suprantu lietuviškai, galiu pats nusipirkti bilietus į ten, kur noriu“, – pasakojo Jose.

Pasak jo, prieš aštuonerius metus Lietuvoje mažai kas kalbėjo angliškai. Į Lietuvą Jose atvyko iš JAV. Ten su visais bendraudavo laisvai, jautėsi nepriklausomas, o Lietuvoje dėl kalbos barjero jautėsi izoliuotas.

„Aš negalėjau bendrauti, negalėjau paaiškinti, ko aš noriu. (…) Lietuva yra skirtinga. Žinojau šiek tiek apie skirtumus prieš čia atvažiuodamas. Supratau, kad čia – visai kita kultūra, visuomenė, mentalitetas. Prisitaikyti man buvo sunku“, – pasakojo meksikietis.

Tada, kai atvyko į Lietuvą, čia esą vyravo turtingo užsieniečio įvaizdis.

„Žmonės galvojo, kad užsieniečiai atvažiuoja čia kurti didelių kompanijų. Į mane griežtai žiūrėjo vien dėl to, kad esu užsienietis. Bet dabar užsieniečiai Vilniuje yra įprasta“, – pasakojo Jose.

Pirmuosius ketverius metus, kuriuos praleido Lietuvoje, Jose dirbo Portugalijos ambasadoje – buvo virėjas. Gamino meksikietišką, prancūzišką maistą.

„Ambasadorius man atvežė portugališkų receptų knygą, išmokė gaminti portugališką maistą. Galiu pasakyti, kad portugalų desertai yra vieni skaniausių pasaulyje“, – pasakojo vyras.

Tačiau, dirbant ambasadoje, Jose sugalvojo – nori namo. Nusprendęs palikti Lietuvą, Jose tai pasakė ambasadoriui, kuris ir įkalbėjo meksikietį pasilikti.

„Jis sakė, kad į Meksiką aš galiu grįžti bet kada. Tai buvo protingi žodžiai, jie privertė mane susimąstyti“, – Jose džiaugiasi, kad liko Lietuvoje.

Nors meksikiečių bendruomenė Vilniuje – itin maža, Jose pavyko rasti bendraminčių.

„Prieš ketverius metus sutikau kelis meksikiečius, mes daug kalbėjomės, tapome draugais ir nusprendėme atidaryti meksikietišką restoraną“, – pasakojo vyras.

Taip Vilniuje atsirado „Tres mexicanos“ (liet. – trys meksikiečiai).

„Pavyzdžiui, prieš ketverius metus mažai kas žinojo, kas tai yra enchilada. Dėl to reikėjo parodyti žmonėms patiekalus, pripratinti prie įvairaus maisto. Kai ką mes pritaikome vietinių skoniui. Kai atsidarėme, populiariausios buvo buritos. Dabar tacos, enchilados yra vieni mėgstamiausių patiekalų – tai tradiciniai Meksikos patiekalai“, – pasakojo Jose.

Anksčiau daug sudedamųjų dalių, reikalingų meksikietiškų patiekalų gamybai, tekdavo atsivežti pačiam, o dabar Jose beveik viską randa Lietuvoje.

Daugiausia laiko vyras praleidžia savo restorane. Tačiau, kai nedirba, Jose žaidžia skvošą, mėgsta Filharmoniją, eina į kiną.

Jose receptas:

Receptas: Krevetės su tekila
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 24
Kaip gaminti
  1. Vidutiniškai pakaitinkite aliejų, tuomet įdėkite į jį česnaką ir skrudinkite minutę.
  2. Įdėkite krevetes ir maišydami kepkite dvi minutes. Įmaišykite tekilą, žaliosios citrinos sultis ir pipirą.
  3. Gaminkite dvi minutes, kol maždaug pusė skysčio išgaruos, krevetės bus rožinės ir blizgės.
Ingredientai
Krevetės: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkinti)
Tekila: 2.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pipirai: 5.00 g (smulkintas raudonasis pipiras (nebūtinai))
Peržiūrėti detalesnę informaciją

 

Temos: 1 Meksika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

02:11
02:21
01:38

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie 15min