-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 21

Geofiziniai tyrimai Gedimino kalno problemoms spręsti prasidės kitą savaitę

Trečiadienį per Vilniuje vykusį Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) ir Lenkijos valstybinio geologijos instituto (PIG) specialistų delegacijų susitikimą buvo sutarta dėl bendrų Gedimino kalno tyrimų darbų. Jie bus pradėti kitą savaitę – birželio 28 dieną, praneša Aplinkos ministerija.
Liana Ruokytė – Jonsson ir Saulius Skvernelis
Liana Ruokytė – Jonsson ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip nurodoma pranešime, tyrimų tikslas – nustatyti kalno erdvinę geologinę sąrangą, šlaitų deformacijų dydį ir įtrūkimų gylį, nustatyti karo metu kalne įrengtų tunelių ir kitų patalpų buvimo vietą. Rezultatai bus panaudoti pietrytinio šlaito tvarkymo projektui parengti ir kitų šlaitų stabilizavimo priemonėms numatyti.

Į Vilnių atvyks penki lenkų specialistai su savo aparatūra ir PIG lėšomis atliks Gedimino kalno tyrimus keturiais metodais: elektrotomografijos, sekliosios seismikos, geolaidumo ir georadaro. Tokie kompleksiniai geofiziniai tyrimai, kaip sakė LGT direktorius Jonas Satkūnas, Lietuvoje dar nebuvo atliekami.

Juose dalyvausiantys LGT specialistai teiks geologinius ir geodezinius duomenis, logistinę pagalbą. Pirmiausia bus tiriamas pietrytinis, labiausiai pažeistas ir aktyviai besideformuojantis šlaitas. Į šio šlaito deformacijas ir jų keliamą grėsmę Kunigaikščių rūmams dėmesį atkreipė Vilniuje nuo pirmadienio viešėjusios PIG delegacijos ekspertai.

Ši delegacija, vadovaujama PIG direktoriaus Slavomiro Mazureko, į Lietuvą atvyko aplinkos ministro Kęstučio Navicko iniciatyva ir Vyriausybės kanclerės Mildos Dargužaitės kvietimu. Lenkų ekspertai apžiūrėjo Gedimino kalną, susipažino su tyrimų rezultatais ir kalno šiaurės vakarinio šlaito tvarkybos projektu.

Sutarus dėl bendrų geofizinių tyrimų, darbas vyks trimis etapais. Ištyrus pietrytinį šlaitą, tyrimų darbai vyks kalno viršutinėje aikštelėje, o po to bus tiriami vakarinis ir pietinis šlaitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius