Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 04

Gražėja Pavilnių regioninis parkas: 12 ha teritorijoje šalinami nevertingi medžiai ir krūmai

12 ha Pavilnių regioninio parko teritorijoje, Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje šalinami menkaverčiai medžiai ir rūmai. Taip siekiama išsaugoti retus kalvų šlaitus, atskleisti šio kalvyno unikalų reljefą. Tikimasi, kad darbų pabaigoje vienas įspūdingiausių Vilniaus erozinių raguvynų kraštovaizdžių atsivers nuo aukščiausios kalvos, o nuo krūmų išlaisvintuose šlaituose naujai sužydės pievos, vėl pradės augti reti augalai.
Tvarkomos Ribiškės
Tvarkomos Ribiškės / Pavilnių regioninio parko nuotr.

Ribiškių kraštovaizdžio draustinis, besiribojantis su Minsko plentu ir Liepkalniu, yra vienas įdomiausių ir didžiausią išskirtinę vertą kuriantis Pavilnių regioninio parko kalvynas. Jo paviršius pasižymi labai dideliais aukščių skirtumais – iki 100 metrų.

„Savo išsidėstymu šis kalvynas primena didžiulę vėduoklę. Anot gamtininko, profesoriaus Česlovo Kudabos, tokio reljefo analogo Lietuvoje nėra, ir jis nežinojo panašaus kitur Europoje. Todėl mums reikia visą šį unikalumą išsaugoti. Šie darbai bus pabaigti gana greitai, bet ir ateityje vieta reikalaus nuolatinės priežiūros – šienavimo, ganymo“, – sako Pavilnių ir Verkių regioninio parko direktorė Vida Petiukonienė.

Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje įgyvendinamas Europos Sąjungos Life+ programos „Integruoto planavimo įrankio sukūrimas, siekiant užtikrinti pievų biologinės įvairovės gyvybingumą (Life Viva Grass)“ projektas. Projektą parengė ir įgyvendina VšĮ Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija – projekto partneris. Projektu siekiama pademonstruoti pievų daugiafunkcinio naudojimo galimybes, kuris gali tapti darnaus priemiesčio ir kaimo vietovių valdymo pagrindu bei vietos ekonomikos vystymosi paskata. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu bus vykdoma praktinė pusiau natūralių, krūmais apaugusių ir apleistų pievų atkūrimo veikla. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija tikisi darnaus palaikymo ir įsijungimo į bendras veiklas ir iš vietinių gyventojų.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija nuo 2013–2014 metais iškirto 22 ha teritoriją nuo menkaverčių želdynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius