-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 11

Teismų pastato Vilniuje statyboms reikia papildomo apie 40 mln. eurų finansavimo

Pasibaigus paskutiniam naujo teismų pastato Vilniuje viešosios ir privačios partnerystės (PPP) konkurso etapui, aiškėja, jog projekto įgyvendinimui papildomai reikėtų apie 40 mln. eurų finansavimo. Nacionalinė teismų administracija pranešė apie tai informavusi Finansų ministeriją ir kitas institucijas.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tikslaus skaičiaus nepasakysiu, bet buvo suplanuota apie 58 mln. eurų, trūksta apie 40 mln. eurų. Institucijoms pranešėme apie esamą situaciją ir nurodėme galimus sprendimo variantus: vienas jų stabdyti, kitas – ieškoti papildomo finansavimo“, – BNS sakė Nacionalinės teismų administracijos komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin.

Nacionalinė teismų administracijos pranešime teigiama, kad tiekėjų pasiūlymuose nurodomos kainos viršija sumą, kurią Vyriausybė nutarimu buvo nusprendusi skirti projekto įgyvendinimui.

Konkurse galutinius pasiūlymus pateikė visos jo dalyvės – nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“, „MG Valda“ ir „Eika“ antrinės įmonės „Teikonta“, „Pilies projektai“ bei „Partnerystės projektai du“. Jų techninės ir finansinės koncepcijos atitiko pirkimo sąlygų reikalavimus, o techniniai sprendimai – teismų ir Nacionalinės teismų administracijos poreikius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė teismų administracija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė teismų administracija

Konkursui pasiūlymą taip pat buvo pateikusi nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Merko būstas“ antrinė įmonė „VPSP 1“, tačiau ji neatitiko kvalifikacijos reikalavimų ir iš konkurso pasitraukė dar 2014 metais.

Anksčiau skelbta, kad Vilniuje planuojamo naujo teismų pastato statyba kainuos apie 17,09 mln. eurų – tiek turėtų investuoti privatus investuotojas. Vėliau per 17 metų valdytojui už įvairias paslaugas ir pastato priežiūrą būtų išmokėta 55,9 mln. eurų.

Tai ne pirmas PPP konkursas, kuriame dalyviai pasiūlo didesnes kainas, nei buvo suplanuota lėšų. 2015 metais Kalėjimų departamentas, organizavęs 30,08 mln. eurų vertės Lukiškių kalėjimo iškeldinimo PPP konkursą po Finansų ministerijos, „Investuok Lietuvoje“ ir Viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektų komisijos išvadų buvo priverstas nutraukti procedūras, nes tiekėjų siūlomos kainos 2,3 karto viršijo planuotą projekto vertę.

Praėjusiais metais Vyriausybė leido Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, rengusiam naujos areštinės ir policijos komisariato Vilniuje PPP konkursą, projekto trukmę sutrumpinti 7 metais iki 18 metų, o vertę padidinti beveik 38 procentų. 2015-ųjų pabaigoje Policijos departamentas pasirašė beveik 55,99 mln. eurų vertės PPP sutartį su „MG valdos“ įmone „Pilies projektai“.

Planuojama, kad naujas teismų pastatas užims apie 15 tūkst. kv. metrų plotą, jame bus 32 posėdžių salės, šalia – apie 400 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, jame dirbs apie 630 darbuotojų.

Teismų pastatas Vilniuje turėtų iškilti Šeimyniškių gatvėje, šalia Generalinės prokuratūros. Planuota, kad jame iki 2017 metų turėtų įsikurti Aukščiausiasis, Apeliacinis, Vilniaus apygardos teismai, Nacionalinė teismų administracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius