Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 04

Vilniaus savivaldybė sugalvojo, kaip 22 proc. sumažinti šilumos kainą

Vilniaus miesto savivaldybė pasiūlė planą, kaip pasiekti, kad Vilniuje šilumos kaina mažėtų 22 procentais ir būtų mažiausių visoje Lietuvoje. Daugiau nei penktadaliu šilumos kaina mažėtų Vilniuje modernizavus Vilniaus termofikacinę elektrinę Nr.3. Tokia išvadą po keturių mėnesių pateikė Vilniaus tarybos sudaryta darbo grupė drauge su „Vilniaus šilumos tinklais“ ir KPMG konsultantais. Vilniaus miesto savivaldybės taryba rytoj svarstys šį klausimą.
Šildymas
Šildymas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.
Temos: 2 Vilnius Šildymas

Vienos kilovatvalandės (kWh) kaina sumažėtų iki 18,4 cento ir būtų viena mažiausių Lietuvoje. Modernizavus elektrinę, net 70 proc. šilumos būtų pagaminta naudojant vietinį biokurą ir tik 30 proc. importuojamas dujas, taigi tai leistų ženkliai sumažinti sąskaitas už šilumą.

Įgyvendinus projektą, pavyzdžiui, 60 kv. m. būstui Vilniuje sąskaita už šildymą šalčiausiais mėnesiais sumažėtų daugiau nei 150 litų.

Elektrinė Nr.3 būtų modernizuota pastačius joje naują 540 MW garo katilą, kurio šiluminė galia būtų 360 MW, o elektros gamybos pajėgumai 180 MW. Elektra ir šiluma būtų gaminamos pačiu efektyviausiu kogeneraciniu būdu. 

Įgyvendinus projektą, gyventojai kasmet mokės apie 150 milijonų litų mažiau už šildymą,  taip pat bus mažinamas elektros energijos importas į Lietuvą. Projekto vertė – 720 mln. litų, planuojama mažiausiai 60 proc. šios sumos - Europos Sąjungos parama.

Primename, kad Tarybos darbo grupė buvo sudaryta po to, kai pernai rugsėjį Vyriausybėje, dalyvaujant Premjerui, Vilniaus savivaldybė ir savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ su energetikos įmonių grupe „Lietuvos energija“ pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo siekiama imtis veiksmų, dėl kurių galėtų sumažėti vilniečių išlaidos šildymui.

Kaimyninėje Lenkijoje panašūs projektai jau buvo įgyvendinti sėkmingai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius