Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 28

Vilniečiai nuo liepos nebebus atsakingi už šalia daugiabučių esančios teritorijos priežiūrą

Vilniečiai nuo liepos 1 d. nebus atsakingi už šalia daugiabučių esančios teritorijos priežiūrą. Šį sprendimą priėmė Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Seimui planuojama teikti Rinkliavų įstatymo projekto pataisas, kad gyventojai galėtų pasirinkti: arba patys tvarkyti šalia namų esančią teritoriją, arba už jos priežiūrą mokėti nustatyto dydžio rinkliavą savivaldybėms.
Sostinės kiemsargiai piketavo bijodami negauti algų už savo darbą.
Vilniaus kiemsargiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismo 2013 m. balandžio 24 d. nutartimi nustatė, kad gyventojai, o ne miestas, yra atsakingi už teritorijos šalia daugiabučių priežiūrą. Todėl savivaldybės turėjo priimti reikalingus sprendimus šios nutarties įgyvendinimui. Kaune šis sprendimas įsigaliojo dar pernai metų viduryje, Vilniuje kaip ir Klaipėdoje planuota, kad turėtų įsigalioti nuo liepos 1 dienos.

Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė reaguodama į tai, kad miestiečiai nėra patenkinti nauja tvarka, nusprendė sostinėje šį sprendimą atšaukti ir teikti LR Seimui Rinkliavų įstatymo projekto pataisas. Taip ne tik būtų pagerinta aplinkos kokybė gyvenamuosiuose rajonuose, laikomasi teismo sprendimų, bet ir suteikta asmenims galimybė pasirinkti tvarkyti naudojamas teritorijas savo jėgomis arba sumokant vietinę rinkliavą. 

Vilniaus miesto savivaldybė atkreipia dėmesį, kad net ir priėmus šias įstatymo pataisas vietinė rinkliava vis tiek nebūtų imama už bendro naudojimo viešųjų erdvių, želdynų teritorijų, aikščių, vietinės reikšmės viešųjų kelių ir gatvių tvarkymą, kadangi už šių teritorijų tvarkymą atsakingos savivaldybės. Vietinė rinkliava nebūtų imama tais atvejais, kai asmenys tvarko jiems nuosavybės teise priklausančius ar Lietuvos Respublikos įstatymų, administracinių aktų, sutarčių, susitarimų ar teismo sprendimų pagrindu valdomus ar priskirtus žemės sklypus. 

Įstatymo projekte taip pat numatoma, kad savivaldybių tarybos pačios spręstų, ar jų savivaldybėms reikalinga tokio pobūdžio rinkliava.

Šias įstatymo pataisas jau kitą mėnesį planuojama pristatyti ir Didžiųjų miestų merų forume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius