-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 15

Vilniečiai – ypač palankūs sostinėje gyvenantiems užsieniečiams

Vilnius patenka į pozityviausiai užsieniečių atžvilgiu nusiteikusių ES sostinių dešimtuką – tiek pagal palankų požiūrį į atvykėlius iš užsienio, tiek pagal jų integracijos vertinimą.
Saulėje švytintis Vilnius nudžiugino užsienio turistus
Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

84 proc. vilniečių palankiai žiūri į tai, jog Vilniuje esama užsienio piliečių. 54 proc. teigia, kad užsieniečiai, gyvenantys mūsų sostinėje, yra gerai integravęsi. Tai parodė „Flash Eurobarometer“ tyrimas apie gyvenimo kokybę Europos miestuose, kurį atliko didžiausia Lietuvoje rinkos tyrimų bendrovė TNS LT.

„Šis tyrimas rodo, kad mūsų sostinės, kur atvykstančių ir gyvenančių užsieniečių srautai yra didžiausi, gyventojai užsieniečių atžvilgiu yra palankūs. Pagal teigiamą požiūrį į užsieniečius vilniečiai menkai atsilieka nuo Danijos sostinės Kopenhagos, kur iš ES sostinių didžiausia miestiečių dalis, t. y. 89 proc., užsieniečius vertina palankiai“, – sakė Socialinių ir politinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.  

Europos Sąjungoje panašų kaip vilniečių požiūrį į atvykėlius iš užsienio turi Talino gyventojai. 81 proc. Estijos sostinėje gyvenančių žmonių užsieniečius vertina teigiamai. O Rygos gyventojai užsieniečiams yra atšiauresni – teigiamai užsieniečių buvimą savo mieste vertina 62 proc. kaimyninės sostinės gyventojų.

Tokie didmiesčiai kaip Stokholmas ir Berlynas, pasižymintys ypač mišria tautine gyventojų sudėtimi, patenka į ES sostinių penketuką, kur mažiausiai gyventojų mano, kad užsieniečiai jų mieste yra tinkamai integruoti.

Tiesa, skirtumas tarp vilniečių dalies, kuri užsieniečius vertina palankiai, ir tarp manančių, kad jie mūsų sostinėje yra gerai integravęsi, yra palyginti didelis – 30 procentinių punktų. Be to, teigiamai užsienio piliečių integraciją vertinančių žmonių Vilniuje yra žymiai mažiau negu Liublianoje, kuri pagal šį rodiklį pirmauja tarp ES sostinių. 73 proc. Slovėnijos sostinės gyventojų sutinka, jog užsieniečiai jų mieste yra gerai integravęsi.

Kita vertus, Vilnius šioje srityje lenkia ne vieną Europos milijoninį miestą. Minėtas rodiklis yra žemesnis tokiose daugiakultūrėse Europos sostinėse kaip Amsterdamas ar Paryžius, kur 53 proc. gyventojų užsieniečių integraciją vertina teigiamai. ES sostine tituluojamame Briuselyje taip manančių vietinių yra dar mažiau – 48 proc.

O tokie didmiesčiai kaip Stokholmas ir Berlynas, pasižymintys ypač mišria tautine gyventojų sudėtimi, patenka į ES sostinių penketuką, kur mažiausiai gyventojų mano, kad užsieniečiai jų mieste yra tinkamai integruoti – atitinkamai 38 proc. ir 30 proc. Paskutinę šio sąrašo vietą užima Atėnai, kur  teigiančių, kad užsieniečiai jų sostinėje yra gerai integravęsi, tėra 14 proc.

„Flash Eurobarometro“ tyrimas buvo atliktas 2012 m. lapkričio-gruodžio mėnesiais 27-iose tuometinėse ES šalyse bei dar 5 Europos šalyse. Jo metu telefoninio interviu būdu apklausti 79-ių Europos miestų ir 4 didžiųjų miestų priemiesčių gyventojai, iš viso per 41 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius