Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 26 /16:52

Vilnius už 21,6 mln. eurų keis šviestuvus

Per trejus metus Vilnius šiuo metu gatvių apšvietimui naudojamus natrio šviestuvus pakeis LED šviestuvais ir įdiegs nuotolinę apšvietimo valdymo sistemą, tokį sprendimą trečiadienį priėmė sostinės Taryba. Savivaldybė taip tikisi sutaupyti apie 11,7 mln. kWh arba daugiau kaip 1 mln. eurų per metus.
Apšvietimas Vilniuje
Apšvietimas Vilniuje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Modernizacijos projektą įgyvendins savivaldybės kontroliuojama įmonė „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“. Įgyvendinant projektą, bus pakeisti visi šiuo metu mieste esantys natrio bei metalohalido šviestuvai – tokių, apšviečiančių Vilniaus gatves yra apie 46 tūkstančiai.

Sauliaus Žiūros nuotr./Apšvietimas Vilniuje
Sauliaus Žiūros nuotr./Apšvietimas Vilniuje

Apšvietimas bus valdomas nuotoliniu būdu – specialistai, anot miesto savivaldybės, galės operatyviai reaguoti į gedimus, priklausomai nuo eismo intensyvumo gatvėse, paros aplinkos skaisčio, galės reguliuoti miesto apšvietimo lygį. Tai, kaip teigiama pranešime, turėtų sumažinti apšvietimo tinklo remonto išlaidas daugiau kaip 30 proc.

Šiuo metu veikianti apšvietimo tinklo valdymo sistema reaguoja tik į foto jutiklio signalus.

Taip pat savivaldybė žada keisti dalį atramų, gembių, kabelių bei kitos gatvių apšvietimo įrangos ne mažiau kaip 85 km eksploatuojamo tinklo ruože.

Sauliaus Žiūros nuotr./Apšvietimas Vilniuje
Sauliaus Žiūros nuotr./Apšvietimas Vilniuje

Finansuotojas turėtų paaiškėti iki spalio

Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai (VGAET) vadovas Sigitas Mocevičius sako, kad projekto finansuotojas turėtų paaiškėti iki spalio.

„Turime potencialius pasiūlymus ir turėsime ieškoti patraukliausio finansavimo įmonei ir miestui. (...) Tikimės, kad iki rugsėjo pabaigos dėl finansuotojo turėsime aiškumą“, – BNS sakė VGAET direktorius Sigitas Mocevičius.

Anot jo, įmonė ketina skolintis visas projektui reikalingas lėšas, esant poreikiui bus įkeistas įmonės turtas ar būsimos lėšos.

„Dabar bus ruošiamas projektavimo darbų pirkimas. Planuojame, kad per šitą ketvirtį viską susidėliosime ir per kitą ketvirtį pradėsime įrangos pirkimus. Tai bus tarptautiniai pirkimai, kurie trunka nuo 3 iki 6 mėnesių“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Pasak jo, darbus planuojama pradėti kitų metų pradžioje. S.Mocevičiaus teigimu, įmonė visus darbus ketina atlikti savo jėgomis.

„Išlieka galimybė pagal poreikį samdyti ir subrangovus, bet šiai dienai skaičiuojame, kad įmonė turi reikiamas transporto priemones, darbo jėgą ir naudosime viską, ką turi įmonė. Prieš 17-20 metų įgyvendintas ankstesnis apšvietimo tinklų modernizavimas atliktas tik įmonės jėgomis. Dabar kadangi darbai numatyti trejų metų laikotarpiui, skaičiuojame, kad įmonės pajėgumų turėtų užtekti“, – aiškino VGAET vadovas.

Šiuo metu savivaldybės valdomoje bendrovėje dirba 95 specialistai.

Iš viso Vilniuje yra apie 48 tūkstančių šviestuvų, kurie paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais.

Numatoma, kad bendra modernizacijos kaina sieks 21,6 mln. eurų. Preliminarūs pasiūlymai dėl finansavimo gauti iš 6 Lietuvos ir tarptautinių finansinių institucijų ir fondų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius