Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2010 m. kovo 11-oji. Antausis Lietuvai

Prieš metus švenčiant Kovo 11-osios dvidešimtmetį, Lietuvai teko nuryti karčią piliulę: iškilmes ignoravo ir didesnių valstybių lyderiai, ir tarptautinių organizacijų vadovai. O viskas prasidėjo skambia gaida – asmeniniu kvietimu Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, kalbėta apie galimą Baracko Obamos atvykimą...
Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir Latvijos prezidentas Valdis Zatleras su žmona
Pernai minint Kovo 11-osios dvidešimtmetį Vilniuje laukta didelio būrio aukštų svečių, tačiau atvyko vos keli kaimynai. Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir Latvijos prezidentas Valdis Zatleras su žmona. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šiandien pateikiame tik vieną iš daugelio panašių to meto slapto diplomatinio susirašinėjimo dokumentų, atspindintį bergždžias diplomatų pastangas prisivilioti užsienio svečių į svarbias valstybės iškilmes.

Pranešime Nr. 716 atpasakotas tuomečio Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Žygimanto Pavilionio (dabar Lietuvos ambasadorius JAV – red. past.) susitikimas su JAV ambasadore Vilniuje Anne Derse. Papasakojęs apie pastaruoju metu besikeičiančią JAV užsienio politikos kryptį, Ž.Pavilionis pasidalijo mintimis apie miglotas Vygaudo Ušacko galimybes išsaugoti ministro postą po atviro konflikto su prezidente Dalia Grybauskaite, taip pat išreiškė viltį, kad tai neturės įtakos jo paties planams užimti ambasadoriaus postą Vašingtone.

Pažymoje „jaunu, ambicingu ir daug žadančiu“ diplomatu vadinamas Ž.Pavilionis pristato kelias iniciatyvas, kurios padėtų pagerinti dviejų šalių santykius ir Lietuvos tarptautinį įvaizdį: „Ž.Pavilionis pareiškė turintis vilčių sulaukti didelės grupės Kongreso narių kovo 11-ąją, kai Lietuvai minės nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos paskelbimo 20-metį. Jis pranešė, kad laukiama 150 parlamentarų iš JAV, taip pat įvairių Europos šalių <...> Jis taip pat sakė, kad Lietuva labai norėtų pasikviesti prezidentą B.Obamą arba viceprezidentą J.Bideną“.

„Jūs sprendžiate tą pačią dilemą, kaip ir mes – ar važiuoti į Maskvoje rengiamas 65-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje iškilmes. Kas bevažiuotų į šventę Maskvoje, jis turėtų pakeliui stabtelėti Vilniuje“, – įtikinėjo ambasadorę Ž.Pavilionis. Jis taip pat paaiškino kalbėjęs apie tai su JAV viceprezidento nacionalinio saugumo patarėju Anthony Blinkenu, kuris patikinęs, kad J.Bidenas yra nusiteikęs apsilankyti Baltijos šalyse: ar pakeliui į Maskvą, ar kito vizito metu. Tačiau kaip parodė vėlesni įvykiai, šios Lietuvos diplomato pastangos nebuvo sėkmingos.

Iškilmėse dalyvavo Latvijos prezidentas Valdis Zatleras, Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, Lenkijos, Suomijos, Slovėnijos prezidentai. Kitos šalys pasiuntė daug žemesnio rango pareigūnus.

Neatvyko ir aukštų pareigūnų delegacijos iš Rytų. Rusijos prezidentas, vietoj savęs pasiuntė transporto ministrą, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius – laikinai pareigas einantį užsienio reikalų ministrą, o Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka – vicepremjerą.

„Labai europietiškas nusiteikimas“

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Žygimantas Pavilionis, Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Žygimantas Pavilionis

Tame pačiame susitikime su JAV ambasadore nuskambėjo ir daugiau įdomių minčių apie Lietuvos diplomatijos metamorfozę. Ž.Pavilionis, kaip ir pridera diplomatui, mėgino paaiškinti Lietuvos prezidentės tikslus bei elgesio motyvus. Paaiškinęs, kad D.Grybauskaitė nėra „antiamerikietiškai nusiteikusi, bet greičiau labai europietiškai“, jis paragino JAV skirti daugiau dėmesio užmezgant glaudesnius santykius su prezidente. Diplomatas įspėjo, kad misija – sunki, tačiau nėra neįmanoma. „Pavilionis sakė, kad D.Grybauskaitė nėra prorusiškai nusiteikusi, tačiau Rusija padarys viską pasinaudodama ir kaire, ir dešine Lietuvos politinio spektro puse, kad įkaltų pleištą tarp jos ir JAV: „Netrukus matysime įvairių mėginimų nutraukti tą ryšį“.

Todėl, Ž.Pavilionio nuomone, būtų labai svarbu surengti Vašingtone D.Grybauskaitės susitikimą su prezidentu B.Obama. A.Derse patikino, kad ambasada tam pritaria ir ruošiasi tokiam susitikimui. Kaip matome dabar, jam ruošiamasi iki šiol. Aukšto posto Vašingtone siekiantis Ž.Pavilionis, „sugebantis laviruoti tarp D.Grybauskaitės ir V.Ušacko“ taip pat užsiminė, kad prezidentė norėtų jį matyti naujojo ES prezidento Hermano Van Rompuy administracijoje. Pažymoje rašoma, kad Ž.Pavilionis bus geras ambasadorius, o vėliau – galbūt ir patikimas kontaktinis asmuo ES prezidento administracijoje.

Čia galite atsisiųsti straipsnyje minimo dokumento faksimilę: Nr. 716.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius