-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 31

Dėl naujų žiniasklaidos darbo Seime taisyklių bus tariamasi po švenčių

Dėl žurnalistų darbo Seime taisyklių bus tariamasi po Naujųjų metų.
Žurnalai
Žurnalai / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Tai sutarta per trečiadienį vykusį Seimo pirmininko ir Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radzevičiaus susitikimą.

„Šiandien rytą tiesiog susiskambinome su Nemira Pumprickaite (Seimo pirmininko sekretoriato vadove – BNS), buvome susitarę susitikti bent trumpai dėl tų akreditavimo taisyklių pakalbėti, žurnalistų darbo sąlygų ir sprendimų, kurie buvo priimti. Tiesiog pirmą kartą nuo Seimo pirmininko paskyrimo įvyko gyvas pokalbis, ne per žiniasklaidą apie tas taisykles ir principus“, – trečiadienį BNS sakė D.Radzevičius.

Pasak LŽS pirmininko, naujųjų taisyklių, kuriomis buvo suvaržytos žurnalistų teisės, įvedimą Seimo atstovai aiškino noru „įvesti žiniasklaidos darbo tvarką“, kurios iki šiol esą nebuvo.

„Jie (Seimo valdyba – BNS) galvojo, kad yra reikalinga tokia tvarka, nes Seimo Statutas numato, kad tvarką nustato Seimo kanceliarija, o jiems (Seimo kanceliarijai – BNS) atrodė, kad tokia tvarka, kokią dabar padarė, yra labai gera, pagerins žiniasklaidos darbą ir Seimui netrukdys dirbti. (...) Atvirai sakant, tvirtesnės argumentacijos neišgirdau“, – tvirtino D.Radzevičius.

LŽS pirmininko nuomone, bet kokių naujų taisyklių žiniasklaidai įvedimas turėjo būti derinamas su jos atstovais, o pačios taisyklės priimamos abipusiu susitarimu. Tuo metu Seimo valdyba žurnalistų darbą suvaržė, sprendimus priimdama už akių.

Anot D.Radzevičiaus, per trečiadienį vykusį susitikimą sutarta, kad žurnalistai savo siūlymus galės pateikti po švenčių.

„Susitarta dėl dviejų dalykų: apsikeitėme informacija, kokia yra mūsų pozicija ir sutarėme, kad sausio 6 d. bandysime susitikti, jau pasiruošę rašytinius argumentus (...) Mūsų principinė pozicija yra tokia, kad sausio 12 d. Seimo valdyba vis dėlto turėtų atšaukti savo taisykles ir grįžti į buvusį status quo“, – teigė jis.

LŽS pirmininkas neatmetė galimybės bylinėtis ginant žiniasklaidos atstovų teises. Pasak jo, Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) praėjusios savaitės viduryje grąžintas Lietuvos žurnalistų sąjungai (LŽS) skundas dėl Seimo kanceliarijos nustatyto draudimo rinkti informaciją Seime jau yra patikslintas, ieškinį VAAT yra priėmęs, tad byla jau yra teisme.

D.Radzevičius patvirtino, kad tai gali būti ne vienintelis kreipimasis į teismines institucijas.

„Bus (skundžiami – BNS) visi vienašališkai Seimo priimti apribojimai. (...) Tačiau gal sausio 6 dieną paaiškės, kad iš vis nereikės (kreiptis į teismą – BNS), gal Seimas grįš į status quo“, – teigė D.Radzevičius.

Žurnalistų nepasitenkinimą sukėlė naujos kadencijos Seimo valdybos pakeista Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo tvarka. Ji numato, kad darbui Seime kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra akredituoti gali tik po 3 reporterius, operatorius, fotografus. Nė viena institucija nėra įvedusi tokių kvotų žurnalistams.

Seimo vadovybė taip pat nustatė vietas, kur žurnalistai gali kalbinti parlamentarus. Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti bus galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

Taip pat užkirstas kelias žurnalistams patekti į Seimą per parlamentarus. Parlamentaras turi teisę išrašyti vienos dienos leidimą, tačiau tokį leidimą turintis žurnalistas savo darbo dirbti negalės. Numatyta, kad filmavimo, fotografavimo įrangą į Seimo rūmus turi teisę įsinešti akredituoti arba vienos dienos leidimą gavę žurnalistai. Numatyta, kad kiti lankytojai gali įsinešti tik asmeninėms reikmėms naudoti skirtą įrangą.

Numatyta, kad žurnalistai, kurie nesilaiko Visuomenės informavimo įstatymo, Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso, akreditavimo tvarkos, Seimo rūmų vidaus tvarkos reglamento, Seimo kanceliarijos leidimų sistemos funkcionavimo tvarkos, gali būti įspėti, jų akreditacija gali būti mėnesiui sustabdyta, nutraukta metams, vienos dienos leidimas atšauktas, pusei metų arba metams apribotas jo išdavimas.

Lapkričio viduryje darbą pradėjusio naujos kadencijos Seimo valdyba nutarė patvirtinti patalpų, į kurias draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti, sąrašą. Valdyba taip pat pavedė Seimo kanceliarijai pažymėti nustatytas patalpas specialiuoju ženklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius