Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 19

Nepasitenkinimas vuvuzelomis pasaulio futbolo čempionate persikėlė į „Facebook“

Nepasitenkinimas triukšmingo bičių spiečiaus zyzimą skleidžiančiomis vuvuzelomis, kurios trikdo ne vieną Pietų Afrikos Respublikoje vykstančio pasaulio futbolo čempionato dalyvį, persikėlė į socialinius tinklus.
Vuvuzela dūdos kelia pragarišką triukšmą stadionuose
Vuvuzela dūdos kelia pragarišką triukšmą stadionuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausiame tinkle „Facebook“ jau veikia per 70 grupių, vienijančių apie 700 tūkst. futbolo aistruolių, kurie prašo uždrausti vuvuzelas per rungtynes.

Nors tinkle „Facebook“ buriasi ir žmonės, palaikantys vuvuzelas, žymiai gausesni būriai prašo jas uždrausti. Diskusijos netyla ir tarp tinklaraštininkų, internete sukurta peticijų, kur keliasdešimt tūkstančių futbolo aistruolių pasirašo prieš vuvuzelas. Šių maždaug metro ilgio afrikiečių tradicinių instrumentų naudojimas sulaukė futbolo komentatorių bei sportininkų.

„Ūžiant vuvuzeloms neįmanoma susikalbėti, atrodo, lyg būtum kurčias“, – prasitarė Argentinos žvaigždė Lionelis Messi. Jam antrino Portugalijos rinktinės puolėjas Cristiano Ronaldo: „Aikštelėje visiems tampa sunku susikoncentruoti. Apskritai vuvuzelos patinka tik tiems, kurie jas pučia arba tiesiog mėgsta triukšmą.“

Į aistras dėl vuvuzelų skleidžiamo garso per savo „Twitter“ paskyrą reagavo ir FIFA prezidentas Seppas Blatteris. „Nemanau, kad turėtume drausti futbolo aistruolių tradicijas jų gimtinėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vuvuzela dūdos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vuvuzela dūdos

Ar norėtumėte, kad jūsų šalyje būtų uždraustos jūsiškės futbolo sirgalių tradicijos?“ – retoriškai klausė S.Blatteris. Dar prieš kelerius metus S.Blatteris minėjo, kad „neturėtume sueuropinti Afrikoje vyksiančio pasaulio čempionato“.

Čempionato organizacinio komiteto vadovas Danny Jordaanas anksčiau pareiškė, kad svarstytų galimybę uždrausti vuvuzelas stadionuose, „jeigu tam būtų rimta priežastis“. Tačiau panašu, kad kol kas vuvuzelų draudimas negresia. Net viena didžiausių Europoje interneto lažybų bendrovių „Unibet“ duoda net 88 proc. tikimybę, kad FIFA neuždraus naudoti vuvuzelų (lažybų santykis 1,14 - 5).

„Apie 75 proc. besilažinančiųjų stato už tai, kad vuvuzelas bus galima pūsti iki pat čempionato pabaigos“, – pridūrė „Unibet“ bukmekeris Kennethas Pedersenas.

Didžiulis instrumentų keliamas triukšmas džiugina ausų kamštukų pardavėjus. „Ear Plugs Online“ pranešė, kad ausų kamštukų pardavimas išaugo 121 procentu, o nuo čempionato pradžios „Sheppard Medical“ pardavė jau daugiau kaip 400 tūkst. ausų kamštukų.

Tyrėjai nustatė, kad vuvuzelų skleidžiamas garsas yra nuo 113 iki 131 decibelo. Palyginimui būgnų skleidžiamas garsas siekia 122 decibelo, o teisėjo švilpuko – 121,8 decibelo. Medikų teigimu, toks triukšmas po ilgo veikimo gali sutrikdyti žmogui klausą.

Vuvuzelų gamintojai pranešė, kad jau sukūrė vuvuzelas, kurių skleidžiamas garsas yra 20 decibelų mažesnis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius