Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 23

Šilutės jaunimas verslauti mokosi pačių įkurtoje kavinėje

Šilutės kultūros ir pramogų centro darbuotojai gerai pažįsta miestelio jaunimą ir jų svajones – dauguma ateityje norėtų turėti savo verslą. Centro darbuotojai panoro padėti įgyvendinti šias svajones, todėl nusprendė atidaryti kavinę, kuri bus skirta jaunimui susipažinti su verslumo pradmenimis.
Šv. Martyno dienos grilis
Šv. Martyno dienos grilis / Org. nuotr.

Centro vadovė Jūratė Pancerova pasakoja, kad su Šilutės jaunuoliais ir jų poreikiais susipažino Centre veikiančioje jaunimo erdvėje.

„Kurį laiką sukome galvą, koks užsiėmimas juos sudomintų. Siekėme juos įtraukti į įdomią praktinę veiklą, kuri leistų mokytis ne tik verslumo, bet ir bendravimo bei kūrybiškumo“, – pasakoja centro vadovė.

Siekėme jaunimą įtraukti į įdomią praktinę veiklą, kuri leistų mokytis ne tik verslumo, bet ir bendravimo bei kūrybiškumo

Kodėl kavinė?

Pašnekovė paaiškina, kad kavinė pasirodė geriausias sprendimas sudominti jaunimą – tai priemonė, apimanti visą verslo kūrimo ir paslaugų teikimo procesą – nuo idėjos sukūrimo iki klientų aptarnavimo.

„Ne kartą esame pastebėję miestelio jaunuolius su kavos puodeliu žingsniuojančius gatvėse, lankantis renginiuose ar mūsų jaunimo erdvėje, todėl nusprendėme įkurti jiems skirtą kavinę, kurioje jaunuoliai patys gamins kavą ir pateiks atėjusiems klientams. Šią paslaugą jie tieks ne tik jaunimo erdvėje, bet ir lauke, miestelio šventėse“, – pasakoja pašnekovė.

Jaunuoliai verslumo mokytis jau pradėjo – įvyko trys užsiėmimai, kurių metu jie turėjo praktinius ir teorinius mokymus Šilutės turizmo, paslaugų ir verslo mokykloje.

„Projekto dalyviai jau ne tik išklausė teorinę informaciją apie kavos ruošimą, bet ir degustavo, mokėsi atskirti skirtingas kavos pupeles, susipažino su kavos ruošimo įranga, mokėsi patys paruošti skirtingus gėrimus. Kitų užsiėmimų metu susipažinsime su teisiniais klausimais, kaip įforminti veiklą – kokius dokumentus, kaip ir kada pildyti. Vėliau mokysimės, kaip reklamuoti savo veiklą – kavinę jaunuoliai pristatys radijuje. Iš viso vyks 15 užsiėmimų, kurių tikslas supažindinti su praktiniais klausimais, kad ateityje dalyviai galėtų plėtoti savo verslą savarankiškai”, – paaiškina Centro vadovė.

Idėja sulaukė finansavimo

Jaunimas jau pabandė prekiauti kava – per Šv. Martyno dienos šventę lapkričio 11 d.

„Žmonės buvo labai patenkinti, nes jie šventės dalyvius vaišino kava ir Pamario krašte populiarias meduoliais. Kavą ruošę jaunuoliai labai džiaugėsi patirtimi, visi jie pirmą kartą renginyje dalyvavo kaip prekybininkai“, – pasakojo J.Pancerova.

Netradicinė jaunimo įgūdžių lavinimo idėja įgyvendinama pagal LR Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamą priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“. Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir bendrojo finansavimo lėšų buvo skirti 14 tūkst. 645 eurų. Projekto vertė – 16 tūkst. 284 eurų.

Finansavimas skirtas ir dar 38-ių Bendruomenės inicijuotų vietos plėtros strategijų įgyvendinimui. Gautos lėšos per miesto vietos veiklos grupę (VVG) paskirstomos vietos bendruomenių rengiamiems socialiniams projektams, kuriais siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį, skatinama savanorystė, gyventojų įsitraukimas į bendruomenės veiklą.

mesys pažeidžiamiems

Mobiliąją kavinę kuria keturiolika jaunuolių nuo 14 iki 18 metų amžiaus. „Tai jauni žmonės iš daugiavaikių, socialinės rizikos šeimų, kaimo vietovių, turintys mažiau galimybių įsitvirtinti darbo rinkoje, mažiau besireiškiantys bendruomenės veikloje. Galbūt net ne visi iš jų yra buvę kavinėje“, – dalijasi centro vadovė.

Projekto iniciatoriai siekia šiems jauniems žmonėms paaiškinti, kad darbo vietą galima susikurti patiems.

Projekto iniciatoriai siekia šiems jauniems žmonėms paaiškinti, kad darbo vietą galima susikurti patiems.

„Jiems tai įdomus iššūkis, galimybė išbandyti savo jėgas. Kurdami kavinę projekto dalyviai pamato kitą gyvenimą, šios veiklos jiems suteikia daugiau galimybių aktyviai bendrauti su kitais jaunais žmonėmis.

Jaunimas dažnai būna pasiskirstęs grupėmis, o mes norime, kad mažiau aktyvūs jaunuoliai susitiktų ir susipažintų su aktyvesniais. Jie bendrauja vieni su kitais ir išmoksta naujų dalykų“, – sako pašnekovė.

Org. nuotr./Šv. Martyno dienos grilio nuotraukos su jaunimu
Org. nuotr./Šv. Martyno dienos grilio nuotraukos su jaunimu

Mokysis mąstyti nestandartiškai

Jaunuoliams mokytis padeda įvairių sričių profesionalai: Šilutės žemės ūkio mokyklos Turizmo skyriaus specialistai jau pristatė kavos receptus ir supažindino su ruošimo technika, o dailininkai papasakos apie kavinės dizaino ir interjero galimybes.

„Norime įkurti šiuolaikišką, stilingą kavinę. Juk dabar daug kavinių įsikuria nestandartinėse erdvėse – buvusiose gamyklose, ar, atvirkščiai, mažose erdvėse. Nebūtina stalo dengti baltomis staltiesėmis ir serviruoti baltomis lėkštėmis“, – svarsto pašnekovė.

Tuo metu teisinius verslo įkūrimo pagrindus projekto dalyviams pristatys Šilutės rajono savivaldybės atstovas. Jaunuoliai taip pat sužinos, kaip viešinti ir reklamuoti savo veiklą žiniasklaidoje, susikurti prekės ženklą.

„Svarstome, kad vykdant 2019 m. planuojamą Šilutės pramogų ir kultūros centro renovaciją vieną iš erdvių pritaikyti tokiai jaunimo kavinei. Taip tęstume iniciatyvą ir suteiktume galimybę kitiems jaunuoliams prie jos prisijungti“, – atvirauja centro vadovė.

Vietos veiklos grupės

Vietos veiklos grupės – kas tai, kam jos skirtos ir kuo gali jums pasitarnauti?

Vietos veiklos grupių žemėlapis

Žemėlapyje galite rasti miestų vietos veiklos grupes, kurių vietos plėtros strategijoms jau skirtas finansavimas. Renkite projektus ir prisidėkite prie pokyčių.

VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius