-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 14

Varėnos senjorams vienatvę palengvins telefoniniai draugai

Daugiau nei dvejus metus mūsų šalyje veikianti draugystės ir bendravimo telefonu garbaus amžiaus žmonėms paslauga „Sidabrinė linija“ aktyviai plečia savo veiklą visoje Lietuvoje – nuo šiol nuolatinę pagalbą savanoriai iš vietos bendruomenės teiks ir Varėnoje.
Gileta Kierienė
Gileta Kierienė

Viena pirmųjų linijos savanorių Jūratė Motiejūnienė džiaugiasi, kad vis daugiau senyvo amžiaus žmonių drįsta išsipasakoti, atsiranda galinčių juos išklausyti ir taip padėti atsikratyti vienišumo jausmo.

Vyresniojo amžiaus žmonėms ypač reikia bendravimo.

„Vyresniojo amžiaus žmonėms ypač reikia bendravimo. Savanoriaudama sužinojau, kad dauguma senolių į gydymo įstaigas ateina net ne dėl sveikatos problemų, o todėl, kad nori pabendrauti su eilėje laukiančiais pacientais“, – pasakoja pašnekovė.

Jūratė, kaip ir kiti „Sidabrinės linijos“ savanoriai, turi net kelis telefoninius draugus, su kuriais reguliariai pasikalba telefonu, pasidomi, kaip jiems sekasi, išklauso. „Turiu du senolius – viena moteris su negalia, kita neseniai atšventė 80-metį. Su viena iš šių moteriškių telefonu bendrauju jau daugiau nei kelerius metus – mums pokalbių temos neišsenka“, – šypsosi pašnekovė.

Žmones iš regionų reikia paskatinti

„Sidabrinės linijos“ projektą vykdantis M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas toliau plečia savo veiklą. Šiuo metu pagal LR Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamą priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ vykdomas projektas, skirtas plėtoti psichosocialinę pagalba telefonu Varėnoje gyvenantiems senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems ir jų šeimos nariams.

Varėnos miesto vietos veiklos grupės (VVG) parengta vietos plėtros strategija – tarp 39-ių, kurių įgyvendinimui buvo suteiktas finansavimas. Gautos lėšos per miesto VVG paskirstomas vietos bendruomenių rengiamiems socialiniams projektams, kuriais siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį, skatinama savanorystė, gyventojų įsitraukimas į bendruomenės veiklą.

Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir bendrojo finansavimo lėšų buvo skirti 32 tūkst. 375 eurų. Projekto vertė – 35 tūkst. eurų.

Iš skirtų lėšų 20 savanorių iš vietos bendruomenės bus apmokyti telefonu teikti psichosocialinę pagalbą. Bus sukurtos 4 mobilios darbo vietos specialistams ir budintiems savanoriams, kurie slenkančiu grafiku teiks pagalbą telefonu.

Iš skirtų lėšų 20 savanorių iš vietos bendruomenės bus apmokyti telefonu teikti psichosocialinę pagalbą.

Projekto vadovė Gileta Kierienė pasakoja, kad su Alytaus apskrities žmonėmis jai jau teko susipažinti: „Seną žmogų sudėtinga įtikinti, kad bendravimas telefonu pagerins jo gyvenimo kokybę ir savijautą. Nepaisant to, kad regionų gyventojai yra labiau užsidarę, atsargūs, užtenka juos „pajudinti“, pakalbinti, ir jie atsiveria.

Projektą įgyvendiname su Varėnos socialinių paslaugų centru, Varėnos globos namais ir Varėnos neįgaliųjų draugija – visi vietos gyventojams teikia socialines paslaugas ir jų veiklos viena kitą papildo“, – pasakoja G. Kierienė.

Savanorė Jūratė Motiejūnienė
Savanorė Jūratė Motiejūnienė

Skatina savanorystę

G.Kierienė pabrėžia, kad vienas iš projekto tikslų yra skatinti savanorystę vietos bendruomenėje. Būtent todėl į „Sidabrinės linijos“ veiklą bus įtraukiami savanoriai iš Varėnos ir aplinkinių gyvenviečių. Jai antrina ir savanorė Jūratė: „Pastebiu, kad Lietuvoje savanorystės idėja vis dar išlieka artimesnė jaunimui, o vyresnio amžiaus žmonės įsitraukia lėčiau.“

54 m. Jūratę į savanorystę pastūmėjo vyro netektis. „Pati stipriai išgyvenau vienatvę, bet tai man leido suprasti, kad senoliai, ypač sunkiai vaikštantys ar gyvenantys vienkiemiuose, netektis išgyvena dar giliau. Neretai dėl to panyra į depresiją, suserga kitomis ligomis. Viso to išvengti padeda paprastas ir nuoširdus bendravimas, leidžiantis neužsitverti vienatvės siena.

Augau tarp pagyvenusių žmonių, todėl mačiau jų vienatvę – artimieji dažnai neturi laiko skirti dėmesio senoliams. Pastebėjau, kad ir patys senjorai, nenorėdami užkrauti savo rūpesčių artimiesiems, dažniau išsipasakoja ne taip gerai pažįstamiems“, – sako savanorė.

Augau tarp pagyvenusių žmonių, todėl mačiau jų vienatvę – artimieji dažnai neturi laiko skirti dėmesio senoliams.

„Sidabrinė linija“ telefoniniams pokalbiams pašnekovus parenka pagal jų pomėgius, ar kitus bendrus interesus, kad draugystė megztųsi nuo pirmojo pokalbio. Ta pati tema, tos pačios patirtys, išgyvenimai, pomėgiai paverčia pokalbius išties įdomiais, tiek savanoriui, tiek senoliui.

„Pašnekovai nuoširdžiai laukia skambučio, o man malonu, kad jiems darau gerą darbą – praskaidrinu vienatvę“, – sakė J.Motiejūnienė.

Vietos veiklos grupės

Vietos veiklos grupės – kas tai, kam jos skirtos ir kuo gali jums pasitarnauti?

Vietos veiklos grupių žemėlapis

Žemėlapyje galite rasti miestų vietos veiklos grupes, kurių vietos plėtros strategijoms jau skirtas finansavimas. Renkite projektus ir prisidėkite prie pokyčių.

VIDEO: A.Bružas Visagine rado universitetą su aštuoniais fakultetais
VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius