Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 29

Prienų rajone rastas sunaikintas jūrinio erelio lizdas

Prienų aplinkosaugininkai tiria gamtos niokojimo atvejį, kai Šilavoto miške buvo sunaikintas jūrinio erelio lizdas.
Jūrinis erelis
Jūrinis erelis / „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.

Įtariama, kad jis išverstas tyčia, nes kol privačiame miške lizdus suka reti paukščiai, miško savininkai negali gauti leidimo kirsti mišką, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Ministerijos duomenimis, tai ne pirmas toks atvejis šioje teritorijoje. Manoma, kad taip lizdų ir lizdaviečių naikintojai siekia įrodyti, kad paukščiai čia negyvena, todėl lizdų apsaugos reikalavimai esą negalioja ir atsakingos institucijos gali išduoti leidimus kirsti mišką.

„Šis atvejis – tikras nusikaltimas gamtai. Nedelsiant atliksime išsamius tyrimus, bausime lizdų naikintojus, jei reikės – griežtinsime reikalavimus retųjų paukščių buveinių apsaugai. Privačių miškų savininkų interesas nukirsti mišką ir gauti pajamų negali būti iškeliamas aukščiau už viešąjį, todėl būtina imti riboti miško kirtimą ten, kur buvo tyčia sunaikinti saugomų paukščių lizdai. Gal tai apsaugotų nuo noro juos naikinti“, – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Gegužę miškuose – ramybės metas. Dabar ne tik ribojami miško darbai, bet ir skatinama nesilankyti ten, kur peri retieji paukščiai ir jauniklius veda žvėrys. Pavasaris – labai trumpas, todėl bet koks trikdymas gali turėti neigiamų pasekmių.

Aplinkos ministerija primena, kad neteisėtas saugomų rūšių paukščių žalojimas, jų lizdų naikinimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Pažeidėjams taip pat teks atlyginti nemenką žalą aplinkai.

Šį atvejį tiria Valstybinės miškų tarnybos Marijampolės teritorinio poskyrio specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius