Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 08

Kubilius: Grasinimai išeiti „į kitą smėlio dėžę“ politinės atsakomybės nerodo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis premjeras Andrius Kubilius sako nesureikšminąs koalicijos sutartį peržiūrėti siekiančių buvusių Tautos prisikėlimo partijos narių grasinimų, jog trauksis į opoziciją, jei koalicijoje nedalyvaus lygiaverčiais pagrindais.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak premjero, tokie pareiškimai kaip tik verčia abejoti, ar politikos naujokai yra pasirengę užimti atsakingas pareigas.

„Yra viena atsakomybė, kuri turi visus jungti ir vienyti, tai atsakomybė savo rinkėjams gavus mandatą elgtis atsakingai. Grasinimai „aš supykau, aš išeisiu, man nebepatinka, aš eisiu į kitą smėlio dėžę“ nėra tai, kas iš tikrųjų parodytų, kad atskiri Seimo nariai, priklausantys tai grupei, ar visa grupė tikrai turi tą reikalingos atsakomybės suvokimą“, – po bendro TS-LKD bei buvusių „prisikėlėlių“ frakcijų posėdžio sakė A.Kubilius.

Ministras pirmininkas sakė manantis, jog geriausia išeitis suskilusios partijos nariams – jungtis prie konservatorių ar liberalų, o politinę atsakomybę prisiimti gali tik politikai, deleguojami partijos.

„Man visiškai akivaizdu, kad koalicija turi veikti labai aiškios atsakomybės principais, o atsakomybę, kaip mes matom iš savo patirties, gali prisiimti partijos ir ją realizuoti. Ar gali atsakomybę prisiimti ir realizuoti kokie nors kitokie dariniai, kokie nors laisvų Seimo narių apsijungimai, kai už jų nėra jokios partinės stabilizuojančios struktūros, aš turiu savo abejonių ir jas atvirai sakau“, – sakė premjeras.

Tuo tarpu koalicijos sutartį peržiūrėti siekianti viena buvusios TPP frakcijos grupė Seime, ketinantis persivadinti „Viena Lietuva“, sako į derybas eisianti su vienintele išankstine sąlyga – lygiavertiškumu.

„Mes liksime koalicijoje kaip lygiaverčiai koalicijos partneriai arba joje neliksime visai“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams antradienį sakė jos seniūnas Laimontas Dinius.

Paklaustas, ar turi konservatorių pažadą dėl lygių sąlygų dalyvaujant koalicijoje, L.Dinius tai patvirtino, tačiau pabrėžė, kad pažadas – tik žodinis: „Žodinį – taip, bet žodžiai, žinote, politikoje yra tik žodžiai.“

Parlamentarai sako neskubantys jungtis prie konservatorių, su kuriais jų frakcija yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimą. „Tai kol kas gal skubota informacija. Žinau, kad dauguma konservatorių ir kai kurie jų lyderiai norėtų, kad taip būtų, bet tai - noras, o ne realybė“, – sakė L.Dinius.

Premjeras tuo metu leidžia suprasti, jog ministrų postus būtų linkęs palikti labiau patyrusiems politikams.

„Turime būrį Seimo narių, kurie buvo išrinkti su TPP vardu ir kurie dabar atstovauja kažkokius fantominius darinius. Mes jiems galime padėti atrasti savo ilgalaikę politinę perspektyvą - kas labiau su liberalesne grupe, kas su konservatyvesne - su liberalais ar konservatoriais“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Premjeras teigė, jos šiuo metu svarbiausia – rasti sprendimus, kurie užtikrintų, kad valdančioje koalicijoje nebūtų „nestabilumo žymių“. Jis neatsakė, ar galimi nauji koalicijos partneriai vietoje skilusios ir besiginčijančios TPP, ir ar bus peržiūrima koalicijos sutartis.

TPP po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų prisidėjo prie valdančiosios centro-dešinės koalicijos, tačiau šią vasarą partijos frakcija skilo į dvi dalis. Seimo pirmininko Arūno Valinsko bendražygiai paliko TPP frakciją ir įkūrė „Ąžuolo“, kurioje dirba 7 parlamentarai. Likusioje, partijos pavadinimą oficialiai išlaikiusioje frakcijoje, kuri prasidėjus sesijai bus oficialiai pervadinta į „Viena Lietuv“", yra 13 narių.

Valdantieji konservatoriai savo frakcijoje Seime turi 45 atstovus, Lietuvos liberalų sąjūdis - 11, Liberalų ir centro sąjunga – 8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius