Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į UNESCO minimų datų sąrašą įtrauktos lietuvių pedagogikos tyrinėtojos Meilės Lukšienės gimimo metinės

Dėl reikšmingo lietuvių pedagogikos tyrinėtojos Meilės Lukšienės vaidmens vystant modernią švietimo sistemą bei ugdant demokratišką lietuvių visuomenę Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinėje konferencijoje Paryžiuje lapkričio 9 dieną jos 100-osios gimimo metinės įtrauktos į UNESCO 2012–2013 metais minimų datų sąrašą.
Meilutė Lukšienė
Meilutė Lukšienė / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

M.Lukšienė yra daugybės pedagogiką tyrinėjančių knygų autorė, dirbo mokytoja, universiteto dėstytoja, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja. Sovietmečiu, apkaltinus nacionalizmu ir antisovietine veikla, pašalinta iš universiteto, vėliau priimta į Pedagogikos mokslinio tyrimo institutą. Meilė Lukšienė buvo Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė bei viena iš Lietuvos švietimo reformos kūrėjų.

2004 m. M.Lukšienė apdovanota UNESCO Jano Amoso Komenijaus medaliu. Tai vienas prestižiškiausių UNESCO apdovanojimų, kuris skiriamas už ypač svarbius nuopelnus švietimo srityje.

UNESCO minimų sukakčių kalendorius yra tarptautinis viso pasaulio minimų datų sąrašas, į kurį kas dvejus metus valstybės narės gali teikti pasaulio kultūrai, švietimui ir mokslui nusipelniusių asmenų bei įvykių jubiliejinių datų kandidatūras.

Šiemet į UNESCO 2012–2013 metais minimų datų kalendorių įtrauktos 98 sukaktys iš viso pasaulio, tarp kurių – 300-osios filosofo Deniso Diderot gimimo metinės, 50-osios rašytojo Hermanno Hessės mirties metinės, 100-osios rašytojo Alberto Camus gimimo metinės, 200-osios kompozitorių Giuseppe Verdi ir Richardo Wagnerio gimimo metinės, 200-osios danų filosofo Soreno Kierkegaardo gimimo metinės.

Lietuvai atskirai ir drauge su kitomis valstybėmis į UNESCO minimų sukakčių sąrašą 1997 m. pavyko įtraukti Martyno Mažvydo katekizmo išleidimo 450-ąsias metines, 2002 m. – Igno Domeikos 200-ąsias gimimo metines, 2004 m. – Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-ąsias metines, 2011 m. – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 100-ąsias mirties metines ir Česlovo Milošo 100-ąsias gimimo metines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius