Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atvyko garsus Gruzijos ir Prancūzijos kino režisierius Otaras Joselianis

Į speiguotą sostinę antradienį atvyko režisierius Otaras Joselianis. Gerai nusiteikęs jis „Žiemos ekranų“ atidarymo metu sakė kalbą apie gruzinų ir prancūzų kiną. Kūrėjas festivalyje viešės savaitgalį. „Skalvijos“ kino centre jis pats pristatys keturis savo filmus: penktadienį – „Šantrapa“, šeštadienį – „Sudie, mano karvide“, sekmadienį – „Balandį“ ir „Pastoralę“. Po seansų žiūrovai turės galimybę su juo pabendrauti gyvai.
Otaras Joselianis Vilniuje
Otaras Joselianis Vilniuje / Žiemos ekranų nuotr.

„Nuoširdžios pastangos ir truputis sėkmės lėmė, jog mums pavyko pasikviesti tokią iškilią ir spalvingą asmenybę kaip O. Joselianis. Gerbiame jo talentą ir pasiekimus – režisierius yra prestižinių Europos kino apdovanojimų laureatas. Kartu žavimės jo laisva dvasia bei ištikimybe sau ir savo principams,“ – sakė „Žiemos ekranų“ koordinatorė Austė Zdančiūtė.

Pasak jos, reikia didžiuotis, kad Vilnius šį savaitgalį tampa kultūrinio trikampio viršūne, kur susitinka trys iš pažiūros skirtingos, bet iš tiesų susijusios šalys. Lietuva ir Gruzija garsėja abipuse simpatija, o prancūzus su gruzinais nuo seno sieja gurmaniškos vyno tradicijos. 

„Tačiau svarbiausia, kad visas suvienija universali meno kalba“, – pirduria ji.

Vasarį 80 metų jubiliejų švęsiantis O. Joselianis gimė ir užaugo Tbilsyje (Gruzija), mokėsi Rusijos valstybiniame kinematografijos institute (VGIK) Maskvoje, vėliau emigravo į Prancūziją. Ten gyvena ir kuria nuo pat 1979 m., tačiau pats savęs nepriskiria konkrečiai kino tradicijai. Jo nuomone, kinas – tai ne nacijos, bet, visų pirma, asmenybės saviraiškos būdas. 

Tokie ir jo filmai – universalūs, jų scenarijai galėtų vykti bet kuriame pasaulio kampelyje. O dėmesio centre čia spalvingi personažai – iš pažiūros skirtingi, bet vedini panašių vidinių motyvų. Režisieriaus sąskaitoje, be trumpametražių ir dokumentinių, yra 11 ilgo metro filmų, pastatytų Gruzijoje ir Prancūzijoje.

„Žiemos ekranuose“ suksis didžioji dalis O.Joselianio filmografijos. Vilniuje bus parodyti devyni filmai.

„Žiemos ekranuose“ suksis didžioji dalis O.Joselianio filmografijos. Vilniuje bus parodyti devyni filmai. Tai režisieriaus diplominis darbas, susilaukęs cenzūros Sovietų sąjungoje – „Balandis“ (Aprili, 1961); filmas „Lapams krentant“ (La chutte des feuilles, 1965), kuriame užfiksuota Gruzijos vyndarių kasdienybė ir jaunojo Niko gyvenimo pamokos; bene geriausiai Lietuvos žiūrovams pažįstamas režisieriaus darbas, išgarsinęs jį Europoje, – „Gyveno strazdas giesmininkas“ (Il était une fois un merle chanteur, 1970), apie laisvo menininko kartų gyvenimą; muzikantų kvarteto bandymai muzikuoti Gruzijos provincijoje filme „Pastoralė“ (Pastorale, 1975). 

Festivalyje bus parodytos ir penkios Prancūzijoje sukurtos juostos: Prancūzijos dvarininkių poniučių kasdienybę atspindintis filmas „Drugelių medžioklė“ (La chasse aux papillons, 1992); nuotykių komedija apie iš auksinio tėvų narvelio bandantį pasprukti Nikolia „Sudie, mano karvide“ (Adieu, plancher des vaches!, 1999); „Pirmadienio rytą“ (Lundi matin, 2001) Vensanas iškeliaus į Veneciją atsipūsti savaitgaliui; juostoje „Sodai rudenį“ (Jardins en automne, 2006) ministras bandys gyventi paprasto mirtingojo gyvenimą. Taip pat ekrane ir naujausias, biografiniais faktais paremtas O. Joselianio filmas „Šantrapa“ (Chantrapas, 2010).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius