-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV architektas Frankas Gehry laimėjo pagrindinę Ispanijos meno premiją

JAV architektas Frankas Gehry laimėjo pagrindinę Ispanijos metinę meno premiją – už tai, kad dešimtmečius kūrė tokius akį traukiančius pastatus kaip Guggenheimo muziejus Bilbao, trečiadienį paskelbė vertinimo komisija.
Franko Gehry projektuotas pastatas
Franko Gehry projektuotas pastatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kanadoje gimusiam 85 metų architektui skirta 50 tūkst. eurų Astūrijos princo meno premija, už darbus, kurie „pastarąją pusę amžiaus apibrėžė ir varė į priekį architektūrą“.

Tarp garsiausių F.Gehry kūrinių yra Bilbao Guggenheimo muziejus – sidabriška lenktų linijų masė, dominuojanti šio Šiaurės Ispanijos miesto centre, – ir Walto Disney koncertų salė Los Andžele.

Vertinimo komisija gyrė „jo kūrinių daugybėje šalių svarbą ir poveikį“, „virtuozišką sudėtingų formų žaismą“ ir „technologines inovacijas“.

F.Gehry gimė 1929 metais Toronte, Kanadoje, tačiau 1947 metais su tėvais persikėlė į Los Andželą ir tapo JAV piliečiu. Savo architektūrinio projektavimo firmą jis įkūrė septintajame dešimtmetyje.

Prizas už menus gali būti skiriamas asmeniui, grupei ar organizacijai, kurios darbas literatūros, kino, šokio, muzikos ar kitose meno srityse „tampa reikšmingu įnašu į žmonijos kultūros paveldą“.

Ankstesniais metais šias premijas yra gavę: Ispanijos kino režisierius ir „Oskaro“ laimėtojas Pedro Almodovaras, JAV legendinis bardas Bobas Dylanas , britų architektas Normanas Fosteris, amerikiečių skulptorius avangardistas Richardas Serra ir brazilų architektas Oscaras Niemeyeris, vienas iš Niujorke stovinčių Jungtinių Tautų (JT) pastatų komplekso projektuotojų.

Ispanijos sosto paveldėtojo princo Filipe vardo 50 tūkst. eurų premijos Astūrijos regiono sostinėje Ovjede teikiamos per ceremoniją, kuriai vadovauja pats Astūrijos princas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius