-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija atsisveikino su garsiu kino kompozitoriumi Kilaru

Lenkijos pirmoji ponia Anna Komorowska ir kultūros ministras Bogdanas Zdrojewskis šeštadienį dalyvavo garsaus pianisto ir kompozitoriaus Wojciecho Kilaro valstybinių laidotuvių apeigose Katovicių Kristaus Karaliaus katedroje kartu su muzikais ir šimtais jo gerbėjų.
Wojciechas Kilaras
Wojciechas Kilaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lenkija Muzika

W.Kilaras, kūręs klasikinę muziką, taip pat garso takelius daugeliui filmų, tokių kaip Romano Polanski „Oskarų“ pelnęs „Pianistas“ (The Pianist) ir Francis Fordo Coppolos „Drakula“ (Bram Stoker's Dracula), buvo paminėtas kaip iškili Lenkijos ir Europos muzikos asmenybė.

VIDEO: Mirė kompozitorius W.Kilaras

81 metų kompozitorius sekmadienį mirė nuo vėžio pietiniame Katovicių mieste, kuriame gyveno.

Prieš laidotuvių ceremoniją perskaitytame Prancūzijos kultūros ir komunikacijos ministrės Aurelie Filipetti laiške sakoma, kad Europos kultūra neteko vieno iš savo šlovingiausių veikėjų, kurio darbai tapo indėliu į pasaulio muzikos istoriją.

2013 metais W.Kilaras pelnė aukščiausią Prancūzijos apdovanojimą – Garbės legiono ordiną.

B.Zdrojewskis sakė, kad W.Kilaras buvo „brangakmenis Lenkijos ir pasaulio muzikos karūnoje“, o vicepremjerė Elzbieta Bienkowska jį prisiminė kaip „labai gerą ir malonų žmogų“.

Kuklus ir viešumos vengęs W.Kilaras labiausiai mėgo kurti simfonijas ir koncertus, tačiau pasaulyje didžiausią susidomėjimą sukėlė jo įtempta ir jausminga muzika filmui „Drakula“ – F.F.Coppolos 1992 metais sukurtai erotinei siaubo juostai. Vėliau pripažinimo sulaukė garso takelis Jane Campion (Džein Kampion) filmui „Moters portretas“ (Portrait of a Lady) ir R.Polanskio „Pianistui“, kuris pelnė tris „Oskarus“, bet nebuvo nominuotas už geriausią muziką.

W.Kilaras tapo daugiau nei 130 Lenkijoje ir užsienyje sukurtų filmų kompozitoriumi. Jis niekada nebuvo nominuotas „Oskarui“ tačiau 1992 metais pelnė Amerikos kompozitorių, rašytojų ir leidėjų draugijos apdovanojimą už muziką „Drakulai“. Taip pat jį pagerbė Britanijos kino ir televizijos meno akademija (BAFTA) 2003 metais už muziką „Pianistui“.

Tamsaus akmens urna su kremuotais W.Kilaro palaikais palaidota kape, kuriame 2007 metais amžino poilsio atgulė jo žmona Barbara. Jiedu gyveno sanduokoje ilgiau nei 40 metų, tačiau nesusilaukė vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius