Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai

Pirmadienį Kultūros ministerijoje atskleistos šių metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laimėtojų pavardės. Kitų metų Vasario 16-ąją prezidentūroje garbingi apdovanojimai bus įteikti šešiems Lietuvos kūrėjams.
Profesorius Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš pat 2011 metų kultūros ir meno premijų laureatų paskelbimą komisija nusprendė, kad šiais metais už kūrybinius darbus ir nuopelnus kultūrai bus apdovanoti kino režisierius Arūnas Žebriūnas (už kūrybą, klojusią pamatus lietuvių poetiniam kinui, nepakartojama vaizdo kalba visais laikais teigusią aukščiausias humanistines vertybes), fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius (už fotografinio portreto atnaujinimą, Lietuvos asmenybių galerijos sukūrimą, už LDK paveldo poetiškus atspindžius), muzikologas Vytautas Landsbergis (už Lietuvoje ir pasaulyje nuosekliai plėtojamą čiurlionianą), vizualaus meno kūrėjas Kęstutis Grigaliūnas (už istorinio laiko atspaudus šiuolaikiniame mene, už skaudžios atminties erdvinį įvaizdinimą), rašytojas Henrikas Algis Čigriejus (už donelaitišką gyvenimo refleksiją šiuolaikinės lyrikos kalba, už žodžio ir etikos dermę) ir dainininkė Asta Krikščiūnaitė (už plataus Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą).

Laureatams bus įteiktos 800 BZI (104 tūkst. litų) vertės premijos.

Šių metų Nacionalinių premijų komisiją, kuriai vadovavo istorikas Alfredas Bumblauskas, sudarė literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, teatrologė Irena Veisaitė ir kino režisierius Audrius Stonys.

Anot komisijos pirmininko A.Bumblausko, šiais metais komisijos nariams sunkiausia buvo apsispręsti dėl premijos, skirtos už gyvenimo nuopelnus.

„Turėjome labai aukšto lygio kūrėjus Donatą Banionį, Vladą Vildžiūną ir Arūną Žebriūną, tačiau iš jų privalėjome išrinkti tik vieną, nors komisija sutarė, jog visi jie verti Nacionalinės premijos. Ne vienam tai buvo sunkus apmąstymo laikas ir pats sunkiausias sprendimas, – pristatydamas slapto balsavimo rezultatus, sakė komisijos pirmininkas. – Galbūt ateityje reikėtų net atsisakyti tų apribojimų, kuris yra kūrybinis proveržis, o kuris – gyvenimo nuopelnas...“

Anot jo, visi komisijos nariai išskirtinai vieningai sutarė dėl dainininkės A.Krikščiūnaitės kandidatūros garbingam apdovanojimui.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius