-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Talentingasis pianistas Aleksėjus Grynyukas: kartais repetuoju visą dieną

Lapkričio 17 d. vieninteliame koncerte Lietuvoje, Piano.LT salėje Vilniuje pasirodys fortepijono genijumi tituluojamas pianistas Aleksėjus Grynyukas. Po sunkios stuburo traumos atsitiesęs ir į didžiąją sceną sugrįžęs atlikėjas, šiandien savo virtuozišku grojimu stebina Niujorko, Paryžiaus, Londono, Tokijo publiką. Akimirkai stabtelėjęs tarp koncertų turo, A.Grynyukas sutiko duoti interviu Lietuvos klausytojams.
Aleksėjus Grynyukas
Aleksėjus Grynyukas / Asmeninio archyvo nuotr.

– Į Lietuvą atvykstate ne pirmą kartą, kas traukia Jus į mūsų šalį ir ko galime tikėtis iš šio pasirodymo?

– Visada mielai sugrįžtu į Jūsų šalį, todėl, kad čia nepaprastai šilta ir dėmesinga publika. Šį kartą atliksiu nuostabią, romantinę programą su F.Šopeno ir F.Listo šedevrais. Koncerto kulminacija bus F.Listo sonata „h-moll“, kuri yra vienas svarbiausių kūrinių visoje fortepijono literatūroje. Man, kaip pianistui, apskritai nėra didesnio džiaugsmo negu komunikuoti su publika per savo atliekamą muziką ir atskleisti didžiųjų kompozitorių parašytos muzikos grožį.

– Lapkričio 17 d. taip pat atliksite ir kone legenda tapusią F.Listo „Vengriškąją rapsodiją“ Nr. 6, kurios Jūsų įrašas, pavadintas „Octaves unleash“ (vert. „Nuo grandinės nutrūkusios oktavos“). „YouTube“ internetinėje svetainėje jis sukėlė tikrą diskusijų audrą: „ar gali taip groti žmogus?“ Kaip išmokti groti šį kūrinį taip greitai?

– Tai labai smagus, virtuozinis kūrinys, tačiau tuo pat metu jis atskleidžia didingo vengriškojo šokio grožį. Skambindamas jį aš niekad nežinau, kokiu greičiu jį grosiu, tai visad priklauso nuo momentinės nuotaikos. Na, o patarimas dėl greičio, tai, žinoma, be visų asmeninių talentų, svarbu daug daug repetuoti.

– F.Šopenas ir F.Listas – du romantizmo epochos milžinai skambės vienoje Jūsų programoje. Kokius skirtumus įžvelgiate tarp šių kompozitorių muzikos?

– Mano nuomone, vienas esminių skirtumų tarp šių kompozitorių yra tas, jog F.Šopeno muzika yra labai introvertiškai ir intymiai poetiška, tuo tarpu F.Listo muzika atvirkščiai – ekstravertinė, teatrališka ir filosofiškai drąsi. F.Šopenas kalba kiekvienam individualiai, o F.Listas kalba visiems. Jie abu yra labai lyriški, tačiau F.Šopeno lyriškumas yra delikatus, trapus, persmelktas slaviškos dvasios. F.Listo lyriškumas tuo tarpu yra dramatinis, panašiai kaip J.Gėtės. Abiejų šių kompozitorių muzika man labai artima. Šiais metais pasaulis švenčia F.Listo, o praėjusiais šventė F.Šopeno 200-ąsias gimimo metines, tad iš dalies mano programa bus dedikacija šioms progoms.

Po nelaimės gulėjau komoje, o kuomet atsibudau, niekas nežinojo, ar galėsiu kada nors judėti

– Papasakokite, kada Jūs pradėjote groti fortepijonu ir kieno tai buvo idėja?

Esu kilęs ne iš muzikantų šeimos, tačiau mano tėvai labai mėgo muziką ir daug jos klausėsi. Man patiko klausytis dainų per radiją, kurias aš vėliau pats dainuodavau. Tėvai matydami mano polinkį muzikai, nupirko man mažytį akordioną. Pradėjęs lankyti darželį, labiausiai mėgdavau muzikos pamokas vaikams, ir ypatingai negalėdavau atsitraukti nuo muzikos mokytojo, grojančio pianinu. Kuomet grįždavau namo, imituodavau grojimą ant stalo, spausdamas įsivaizduojamus klavišus. Tėvams nieko kito nebeliko, kaip tik užrašyti mane į muzikos mokyklą, na o instrumento pasirinkimas buvo aiškus. Vėliau įstojau į Kijevo konservatoriją, ir galiausiai persikėliau gyventi į Londoną, kur baigiau Karališkąją Muzikos akademiją.

– Šiandien Jūs grojate pasaulinio garso salėse, esate mylimas publikos. Ar galite pasakyti, ką Jums reiškia muzika?

– Muzika – labiausiai abstrakti iš visų meno rūšių, galinti perteikti subtiliausias emocijas bei giliausias įmanomas prasmes. Muzika yra kaip gyvenimas. Ji neturi limitų vaizduotei. Muzika atsako į sudėtingiausius klausimus, kurių mokslas negali atsakyti ir tikriausiai niekada negalės. Sunku žodžiais nusakyti jos reikšmę, ją geriausiai paaiškina tik ji pati, kuomet atsisėdi ir pradedi groti, kuomet pasigirsta pirmieji garsai, tada geriausiai supranti, kad muzika – tai vienas nuostabiausių dalykų gyvenime. Tačiau, žinoma, labai svarbus profesionalumo lygis. Savo grojimu atlikėjas turi pasiekti aukščiausią meninę išraišką ir perteikti visą muzikos jėgą ir grožį klausytojui, tik tuomet ji turės magišką, užburiantį poveikį.

– Sakykite, ar koncertuodamas taip intensyviai kaip Jūs, atlikėjas vis dar jaučia džiaugsmą, lipdamas į sceną, ar tai jau tampa rutina?

– Kiekvienas koncertas yra vis kitoks. Žinoma, vieni pasirodymai yra labiau įkvepiantys negu kiti, tačiau aš niekada nejaučiu rutinos, o tik didelį džiaugsmą.

– Kiek valandų per dieną Jūs repetuojate, ruošdamas naujas programas?

– Tai labai sunku suskaičiuoti, kadangi būna dienų, kai aš repetuoju visą dieną, o kartais tik po kelias valandas, arba visai negroju, pavyzdžiui tuomet, kai keliauju. Geriausiai jaučiuos, kai galiu kiekvieną dieną reguliariai pagroti bent šešias valandas. Tačiau, deja, to reguliarumo mano gyvenime labai mažai...

– Jūs pats, be grojimo, dar ir dėstote. Šį kartą Lietuvoje taip pat dėstysite meistriškumo pamokas. Kaip Jūs manote, kokią įtaką turi mokytojas mokiniui?

– Manau, kad didžiausias iššūkis, tenkantis mokytojui, yra atrasti mokinio talentą ir padėti jam jį vystyti. Mokytojas turi labai atsargiai nukreipti mokinį reikiama linkme ir tuo pačiu neprimesti jam savo asmeninių įsivaizdavimų. Labai svarbu mokiniui duoti daug muzikinių pasirinkimų ir būtinai paaiškinti taip, kad mokinys suprastų, kodėl jis turi groti tokiu būdu, o ne kitokiu. Kitas svarbus dalykas tas, jog mokinys turi mokytis ir kitų dalykų, ne tik muzikos. Menai, literatūra, matematika – tai svarbios vystymosi sudėtinės dalys, padedančios žmogui labiau atsiskleisti muzikoje. Mokytojo vaidmuo yra nepaprastai sudėtingas, subtilus ir turi nešti labai didelę atsakomybę. Todėl, manau, mokytojai taip pat turi patys niekada nenustoti mokytis ir kelti sau klausimus.

– Žinome apie nelaimingą atsitikimą, įvykusį Jums prieš porą metų, po kurio Jūs nežinojote, ar galėsite kada nors vaikščioti. Tačiau po stuburo lūžio praėjus vos šešiems mėnesiams Jūs jau grojote vieną sudėtingiausių fortepijono repertuaro kūrinių. Kaip Jums pavyko taip greitai atsitiesti?

Muzika yra mano gyvenimo variklis ir didžioji jėga

– Pirmiausia – tai man labai pasisekė, kad iškritęs iš šeštojo aukšto, aš apskritai likau gyvas. Visą gyvenimą būsiu dėkingas aukščiausio profesionalumo daktarui, kuris Šv.Džordžo ligoninėje Londone mano lūžusiam stuburui atliko kelias operacijas. Buvau prifarširuotas metalo, laikančio mano nugarą, kuris tik visai neseniai buvo galiausiai išimtas. Dėl šios nelaimės, grodamas turiu sėdėti ant specialios kėdės su atlošu, taip pat turėjau pakeisti savo grojimo būdą, kadangi beveik visiškai negaliu judinti kūno.

Po nelaimės gulėjau komoje, o kuomet atsibudau, niekas nežinojo, ar galėsiu kada nors judėti. Ši trauma buvo tikra tragedija, iš dalies pakeitusi mano gyvenimą. Daugelio dalykų turėjau mokytis iš naujo. Ir jeigu ne muzika, galbūt šiandien aš vis dar negalėčiau vaikščioti. Esu įsitikinęs, kad ji mane pastatė ant kojų ir padėjo iškęsti visus skausmus. Dar prieš šį nelaimingą atsitikimą buvo suplanuotas pasirodymas su orkestru ir S.Rachmaninovo koncertu Nr. 3. Tai vienas mėgstamiausių mano koncertų.

Po dviejų mėnesių, praleistų ligoninėje, grįžęs namo, galėdavau prie fortepijono praleisti vos penketą minučių per dieną, tačiau vidinis degimas muzika ir mintys apie ją leisdavo užmiršti skausmus. Po šešių mėnesių aš, nepaisydamas daktarų įspėjimų, visgi išėjau į sceną ir sugrojau šį koncertą, nors prisipažinsiu, kad tai buvo labai skausminga patirtis kūnui. Tačiau grojimo džiaugsmas buvo beprotiškas ir jis nustelbė viską. Taigi drąsiai galiu sakyti – muzika yra mano gyvenimo variklis ir didžioji jėga.

– Na ir pabaigai sakykite, o kaip Jūs manote, kokia ateitis laukia klasikinės muzikos?

– Ji visada bus gyva...

Koncertas įvyks lapkričio 17 d. 19 val. Piano. LT koncertų salėje Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius