-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psilikono teatro naujiena – komikse atgimusi legendinė boksininkų A.Šociko ir N.Koroliovo dvikova (nuotraukos)

Psilikono teatro įkūrėja Auksė Petrulienė visada mėgo įdomius projektus. Jos kuriamų silikoninių lėlių lūpomis dažnai būdavo gvildenamos įvairios temos, tarp jų – ir nepatogios. Tačiau anksčiau niekada kūrėjos dėmesio centre nebuvo sporto.
Kurdama projektą „Dvikova: tu – tai aš“ Auksė Petrulienė įgyvendino seną savo svajonę: sukurti nejudantį silikoninių lėlių pasakojimą.
Kurdama projektą „Dvikova: tu – tai aš“ Auksė Petrulienė įgyvendino seną savo svajonę: sukurti nejudantį silikoninių lėlių pasakojimą. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Nerti į šią, neatrastą sritį, A.Petrulienė apsisprendė laimėjusi Kauno miesto savivaldybės skirtą meno stipendiją. Tuomet, kaip pati sako, galutinai susidėliojo idėją surasti teigiamą lietuvišką herojų. Po nuoseklių paieškų juo tapo legendinis Lietuvos boksininkas Algirdas Šocikas. Pagal jo gyvenimo istoriją ir vieną ryškiausių kovų karjeroje – 1949 metais Kauno sporto halėje įvykusią A.Šociko ir Nikolajaus Koroliovo dvikovą – sukurtas komiksas nuo šio penktadienio bus eksponuojamas Lietuvos sporto muziejuje Kaune.

Psilikono teatro nuotr./Superdidvyris
Psilikono teatro nuotr./Superdidvyris

„Psilikono teatras mėgsta didvyrių tematiką. Anksčiau turėjome puolusį herojų, o šįkart norėjosi absoliučiai teigiamo superdidvyrio. Paieškos atvedė prie A.Šociko asmenybės. Pati stebėjausi, kad nepavyko rasti nė vieno neigiamo įvykio ar bruožo. Nors šis žmogus dar gyvas, jau yra legenda. Tikras herojus“, – pasakojo A.Petrulienė.

Komiksas – sena menininkės svajonė. Todėl radus tinkamą herojų nebuvo sunku apsispręsti, kad jo istorija bus pasakojama ne spektakliu, bet nauja forma.

„Seniai norėjau pamėginti sukurti stovintį vaizdą, sustabdyti kadrus ir juos sudėlioti pagal seką. Dabar jau sukurti komiksai gali įgyti bet kokį pavidalą: gali būti eksponuojami paroda, išleisti kaip knyga ir pan. Man, tiesiog, buvo įdomu pamėginti tomis pačiomis technologijomis, kurias naudoju kurdama personažus Psilikono teatro spektakliams, sukurti stovintį vaizdą“, – tvirtino kūrėja.

Įdomūs metai

Komikso „Dvikova: tu – tai aš“ veiksmo pagrindu tapo legendinė A.Šociko ir N.Koroliovo kova, įvykusi 1949 m. Kauno sporto halėje. Tačiau kartu komikse atkuriama ir to laikotarpio nuotaika, pirmieji sutelkti Lietuvos patriotiniai judėjimai.

Psilikono teatro nuotr./Šokiai
Psilikono teatro nuotr./Šokiai

„Pats A.Šocikas dvikovas su nenugalimuoju rusu N.Koroliovu įvardina kaip savotišką politiką. Todėl komiksas, neapsiribodamas ringo dvikovomis, vaizduoja 1949-tųjų realijas okupuotoje Lietuvoje: pavyzdžiui, eiles prie maisto produktų, areštus ir trėmimus. Be to, po šios kovos prasidėjo sirgalių neramumai (teigta, kad N.Koroliovas laimėjo neteisėtai). Tais pačiais metais buvo pasirašyta Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracija – visas laikotarpis buvo įdomus. Man patiko jį atkurti, “, – kalbėjo A.Petrulienė.

Komikso paveikslėliai sukurti originalia technika – fotografuojant miniatiūrines silikono lėles veiksme. Tam sukurti 25 komikso personažai, pagamintos 75 silikono lėlės. Jų lanksčios figūrėlės buvo dėliojamos ant specialaus daugiasluoksnio stiklo įtaiso ir fotografuojamos taip, kad sukurtų įtempto veiksmo, nevilties ar euforijos scenas.

Pats A.Šocikas yra sakęs, kad moteris ir boksas jam negražu. Toks buvo ir mano santykis su boksu. Juokiasi A.Petrulienė

Iki šiol Psilikono teatre nebūdavo daug „masinių scenų“. Šįkart teko sukurti ne tik superherojus, bet ir minią.

„Visi tie žmonės, kurių pagrindu sukurta silikoninė minia, buvo iš mano giminės albumų. Bet turėjo bendrą kodą, būdingą tam laikotarpiui“, – juokėsi menininkė.

Didžiausias iššūkis – bokso pirštinės

Savo santykį su boksu menininkė apibūdina paties A.Šociko teiginiu: „Jis yra pasakęs: „Moteris ir boksas: negražu, netinka“. Vaikystėje, kai boksas Lietuvoje buvo labiau rodomas ir vertinamas, žiūrėdavau dvikovas, tačiau vėliau juo nesidomėjau“.

Menininkė neslėpė, kad kuriant komiksą vienu didžiausių iššūkių tapo bokso pirštinių sukūrimas. Miniatiūriniams herojams tinkamų bokso pirštinių menininkė sakė sukūrusi maždaug 16 porų. Tačiau „užmovus“ jas herojams, kova nebeatrodydavo tikroviška.

„Kai rodai pliką kumštį, viskas atrodo gerai. Todėl galų gale komikso herojai liko be bokso pirštinių, – pasakojo A.Petrulienė. – Iš esmės toks ir buvo pirmasis sumanymas: atskleisti dvikovą ne tik sporto prasme, bet kaip opoziciją“.

Projekto „Dvikova: tu – tai aš“ paroda Lietuvos sporto muziejuje (Muziejaus g. 7) bus atidaryta vasario 11 d., 16 val. Apžiūrėti komiksą bus galima iki vasario 26 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius