Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunų kūrėjų Eglės Šakalytės ir Luko Petraičio darbai – lyg begalinis technologijų ir gličo srautas

Kauniečiai visą savaitę turėjo galimybę pamatyti grafikės Eglės Šakalytės ir garso menininko Luko Petraičio videoinstaliaciją „Gličo mo(nu)mentai“. Jaunų menininkų sukurti darbai buvo eksponuojami Kauno Viešojoje bibliotekoje. 15min.lt interviu su grafike E.Šakalyte – apie kūrybą ir gličo meną
Eglės Šakalytės gličo menas
Eglės Šakalytės gličo menas
Temos: 1 Menas

– Ką norite pasakyti savo darbais?

– Šia video ekspozicija kalbu apie technologijų įtaką žmogui ir tam, ką jis sukuria bei palieka po savęs. Realius, menininkų kurtus monumentus bandau įtraukti į begalinę technologijų ir gličo srauto kaitrą bei judėjimą. Tai destruktyvuoja nusistovėjusį tiek objekto vizualinį, tiek pirminį įdėjinį suvokimą. Noriu atskleisti destruktyvaus kūrybiškumo grožį.

 – Kodėl nusprendėte pasirinkti gličo meną?

– Gličo kaip įrankio pasirinkimas man padeda vizualiai įprasminti tą gražiąją destrukcijos ir technologinio chaoso pusę. Tą pirminį ir reprezentatyvų vaizdą privesdama iki kritinės, šoko, netikėtumo būsenos, atrandu naujas formų išraiškas.

Realybėje kūrinio nepakeičiu, tačiau galiu sukurti tam tikras aplinkybes bei manipuliacijas, leidžiančias seną, galbūt jau pamirštą objektą, interpretuoti ar iš naujo permąstyti kitaip. Į visą tai dar labiau įtraukia instaliacijos garsinė dalis, sukurta Luko Petraičio.

– Ar pirmą kartą eksponuojate taip pateiktus savo darbus?

– Gličo estetika ir filosofija domėtis pradėjau prieš metus. Nuo to laiko intensyviai eksperimentuoju šioje vizualinėje terpėje. Tačiau viešoje erdvėje tokio pobūdžio darbai eksponuojami tik antrą kartą. Pirmasis buvo Vilniaus Dailės Akademijos Grafikos bakalauro gynimo paroda „Gličionybė“.

 Nuotraukas ir video medžiagą galima pamatyti šia nuoroda: https://www.behance.net/gallery/17662455/ERROR-BROADCAST-KLAIDA-TRANSLIACIJA

– Ar žmonės dar turės galimybę pamatyti jūsų darbus?

– Visą savo veiklą dokumentuoju ir dažniausiai talpinu Facebook paskyroje, bei internetiniame darbų portfolio Behance.net puslapyje, kur mane galima rasti paieškoj3 įvedus vardą ir pavardę. Žadu ir toliau dalyvauti įvairiose parodose ir projektuose Lietuvoje, ir ne tik, tad tikrai bus galimybė pamatyti naujų darbų.

***

Eglė Šakalytė ir Lukas Petraitis yra projekto (META)MONUMENTAI organizuojamo festivalio „Be Stogo“ dalyviai. Šio festivalio metu jauni meninkai ir miesto gyventojai yra kviečiami į kūrybines ir bendruomenines veiklas, atskleisti savo menines idėjas. Pagrindiniai renginiai jau antrus metus iš eilės vyksta Kauko laiptų baseine.

Projekto (META)MONUMENTAI 2014 tinklaraštyje gličas apibūdinamas, kaip daugialypė meno forma, atsiradusi kaip nauja technologinio avangardo dalis, apimanti tiek kūrybiškumą, tiek destruktyvumą. Tai trumpas trikdis, tarsi elektrošokas ar spazmas, netikėtas informacinio srauto pakitimas, sukeliantis tam tikras vaizdo deformacijas ir iškraipymus.

Vaizdo privedimas iki kritinės būsenos ir manipuliavimas juo tol, kol pakankamai nutolstama nuo pirmtako ir atrandama nauja išraiška, atveria ekspresyvias meno terpes ir vizualus, kas suteikia galimybę į objektus pažiūrėti kitu kampu, suvokti kitokias žodžių, objektų bei sąvokų prasmes.

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius