-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.K.Čiurlionio menų mokykloje įvyko trečiasis Europos menų festivalis

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre tvyrojo ypatinga atmosfera – čia vyko Europos menų festivalis. Tai jau trečius metus vykstantis respublikinis renginys, suburiantis gabius vaikus iš visos Lietuvos bendram tikslui – pažinčiai su vis kitos šalies kultūros lobynais. Šiemet, bendradarbiaujant su Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada ir Goethe institutu, subtiliai atskleista vokiškojo meno dvasia.
Vokiečių popietė Šokio teatre
Vokiečių popietė Šokio teatre / M. K. Čiurlionio menų mokyklos nuotr.
Temos: 1 Baletas

Festivalio tikslas – ne tik supažindinti su pasirinktos šalies meno klasikais, bet parodyti kaitą, meno įvairovę, pristatyti skirtingus kultūros ir meno periodus, kryptis, o taip pat tobulinti bendravimo su meno mylėtojais formas, rašoma menų mokyklos pranešime žiniasklaidai.

„Smagu, kad šiais metais festivalis įgavo dar platesnį mastą. Festivalio dalyviai turėjo galimybę susipažinti su įvairiomis Vokietijos meno sritimis: muzika, daile, architektūra, kinu. Tai ne tik pažintinis renginys žiūrovui, bet ir puiki proga pačiam dalyviui įsigilinti į konkrečios šalies meno palikimą,“ – dalinasi mintimis festivalio sumanytoja Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja muzikiniam ugdymui Eglė Čobotienė. – Festivalis yra puiki terpė atsiskleisti augančiai gabiai asmenybei. Šiais laikais vien profesionaliu atlikėju būti nepakanka.

Kūrybiškumas, originalumas yra vienas pagrindinių variklių į priekį, kuriant naujus meno istorijos puslapius. Kad įveiktų didelę konkurenciją, menininkas turi ne tik įgyti savitą braižą, bet ir sugebėti savo bei kitų menininkų kūrybą pristatyti visuomenei taip, kad ją sudomintų, įtrauktų.

Rengdami festivalio programą leidome mokiniams patiems pasirinkti kūrinius, kurti šokio kompozicijas, ieškoti įvairių meno išraiškos formų. Labai svarbu tinkamai pasirinkti kūrinius, su kuriais norima supažindinti publiką. Svarbu savitai, įdomiai ir skoningai pristatyti jau klasika tapusias kompozicijas. Juk pagrindinis tikslas yra sudominti žiūrovą, sužadinti jo smalsumą, paskatinti tolesnį domėjimąsi menu.“

Pristatė judesio eksperimentą

Šiemet didelis dėmesys buvo skirtas ne tik įdomių kūrinių atrankai bei profesionaliam atlikimui, bet ir vizualiniam jų pateikimui, kelių meno krypčių sujungimui.

M. K. Čiurliono menų mokyklos Baleto skyriaus mokiniai kolegoms ir publikai prisatė judesio eksperimentą, skirtą žymiam ir daug apdovanojimų pelniusiam vokiečių režisieriaus Wim Wenrders filmui „Dangus virš Berlyno“ („Der Himmel über Berlin“). Šokio kompoziciją ir pateikimo scenarijų mokiniai sugalvojo patys. Filmo peržiūros metu jaunieji šokėjai virto angelais keleiviais, kurie integravosi tarp žiūrovų ir subtiliai peržiūros erdvę papildė bendrais išgyvenimais.

„Pasirinkome šį filmą, nes jame labai daug idealizmo, dvasinės gelmės ir vizualiai jis labai gražiai atspindi Berlyną. Norėjome, kad žiūrovas, pažindamas kitos šalies kultūrą, kartu pažintų ir save, atrastų tiesioginių dvasinių sąsajų. Visi mes daug lengviau priimame naują patirtį ją išgyvendami asmeniškai, nes tuomet mes tampam jautresni ir atviresni. Be to, šis filmas labai tinkamas tiek dalyviams, tiek publikai į kurią orientuotas festivalis – ieškančiai, besiformuojančiai, kintančiai asmenybei. Augantis žmogus dar yra švarus, nepažinęs visų pasaulio spalvų ir atspalvių – jis, kaip ir filmo angelai, atranda save ir mokosi priimti ir pamilti pasaulį tokį, koks jis yra iš tiesų,“ – sako šokio kompozicijos ir improvizcijos mokytoja Jekaterina Deineko.

Kitų metų planų neišduoda

Organizatoriai pažada, kad Europos menų festivalis turės tęstinumą. Kokios šalies menas bus pristatomas kitąmet dar neišduoda, bet renginys vėl bus įdomus, smagus ir visapusiškai naudingas. Ateinančiais metais planuojama dar labiau priartinti publiką prie meno pasitelkiant įvairesnes sąlyčio formas. Siekis yra stiprinti abipusį ryšį tarp lankytojo ir dalyvio, kad susidomėjimas kultūriniu gyvenimu, o taip pat jo sklaida taptų augančio žmogaus kasdienybe.

Festivalis publiką yra supažindinęs su trijų šalių kultūriniu palikimu. Pirmaisiais metais M. K. Čiurlionio menų mokykla kvietė artimiau susipažinti su Prancūzijos menais ir jų kryptimis, antraisiais – Lietuvos, o štai šiemet dalinosi Vokietijos kultūros dvasia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius