P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejus prašo instrumentų iš žmonių

Kauno miesto P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejus ryžosi netikėtai iniociatyvai – kviečia žmones pasidalinti savo senais, nenaudojamais lietuvių liaudies instrumentais su muziejumi ir visa visuomene. Negi muziejus pritrūko eksponatų?
Tautiniai muzikos instrumentai
Mokomasis akordeonas / Monikos Kavaliūnaitės nuotr.
Temos: 2 Akordeonas Kanklės

„Muziejuje turime vos keletą mokomųjų instrumentų, kuriais vaikai gali patys pamėginti groti. Tai signalinis muzikos instrumentas skambiosios lentos („Tabalai“), akordeonas, aukštaitiškos kanklės, tekšlės ir skudučiai“, – teigia muziejaus edukatorė Rita Šuopienė.

Edukatorė atskleidė, kad norėtųsi daugiau džiaugsmo suteikti vaikams, leidžiant jiems pajusti kiekvieno lietuvių liaudies instrumento garsą. Tačiau muziejuje daugiausia eksponuojami autoriniai instrumentai, kurie yra vienetiniai, patalpinti už stiklo ir juos draudžiama liesti.

Monikos Kavaliūnaitės nuotr./Tautiniai muzikos instrumentai
Monikos Kavaliūnaitės nuotr./Skambiosios lentos

Jei žmonės neliktų abejingi ir padovanotų muziejui savo turimus instrumentus, mes galėtume leisti vaikams ne tik juos išbandyti, bet pamokytume jais groti.

„Jei žmonės neliktų abejingi ir padovanotų muziejui savo turimus instrumentus, mes galėtume leisti vaikams ne tik juos išbandyti, bet pamokytume jais groti“, – pasakoja edukatorė.

Ji užsiminė, jog turėdami daugiau instrumentų, muziejaus darbuotojai bandytų suburti vaikų liaudiškos muzikos ansamblį, kuriame pastarieji grotų improvizuodami.

Šį ateities ansamblį moteris palygino su 1940-aisiais metais sukurtu Valstybiniu dainų ir šokių ansambliu „Lietuva“.

Muziejaus ypatybės

R.Šuopienė papasakojo ir apie pačią muziejaus veiklą. Kiekvieno instrumento skleidžiami garsai yra įrašyti į plokštelę ir gidui pasakojant apie atskirus instrumentus, pasigirsta jo skleidžiama melodija. Tai padeda žmonėms, o ypač vaikams, geriau įsivaizduoti, ką grodami šiais instrumentais senovėje jautė mūsų protėviai.

„Šie garso įrašai ypatingai praverčia kalbant apie tuos instrumentus, kurie šiuolaikiniame pasaulyje jau nebėra naudojami, išnykę, pavyzdžiui, ožragis arba Kerdžiaus trimitas“, – paaiškina R.Šuopienė.

Monikos Kavaliūnaitės nuotr./Tautiniai muzikos instrumentai
Monikos Kavaliūnaitės nuotr./Mokomosios kanklės

Dovanos iš užsienio

Pasak muziejaus vedėjo doc. dr. Arūno Vaicekausko, dažniausiai jie sulaukia dovanų iš užsienio valstybių, o mūsų tautiečiai kol kas nėra prisidėję prie iniciatyvos. A.Vaicekauskas tikisi, kad taip yra todėl, jog projektas visiškai naujas.

Muziejuj, pasaulio tautų muzikos instrumentų tiek daug, kad jiems skirta netgi atskira ekspozicijos salė. Edukatorė R.Šuopienė atskleidė, kad joje talpinami instrumentai iš 35 skirtingų pasaulio šalių.

Iš viso muziejuje galima pamatyti virš 7 tūkstančių instrumentų nuo įprastų lietuvių liaudies pučiamųjų iki bendratautinių liaudies instrumentų tokių kaip fisharmonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius