Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 24

Algimantas Puipa festivaliui „Šeršėliafam“ prognozuoja sėkmę: moterys užvaldys kiną!

„Dabar akademijoje režisūrą studijuoja tiek pat vaikinų, kiek ir merginų, kurios dažnai savo kūrybiniais ieškojimais pralenkia vyrus. Jos tikrai ateis ir užvaldys lietuvišką kiną“, – tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ pristatyme sakė režisierius Algimantas Puipa.
Algimantas Puipa
Algimantas Puipa / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau šeštą kartą kovo 3–13 dienomis Vilniuje, kino centruose „Pasaka“ ir „Skalvija“, žiūrovus į moterų režisierių sukurtus filmus kvies festivalis „Šeršėliafam“. Su šūkiu „Iš jos gali tikėtis visko“ šiemet festivalis pristatys 35 kino juostas ir įvairių renginių.

Šis šūkis labai tinka festivaliui – žvelgiant į šių metų programą, matosi, kad iš moters režisierės, moters aktorės, moters operatorės, galų gale moters žiūrovės tikrai galima tikėtis visko“, – tikino festivalio organizatorių atstovė, kino teatro „Pasaka“ projektų vadovė Andrė Jarutytė.

Šis šūkis labai tinka festivaliui – žvelgiant į šių metų programą, matosi, kad iš moters režisierės, moters aktorės, moters operatorės, galų gale moters žiūrovės tikrai galima tikėtis visko.Be pagrindinės programos, kurioje šiemet – 8 filmai, ir konkursinės programos su 5 filmais, „Šeršėliafam“ supažindins su ispanišku moterų režisierių filmų rinkiniu „Katalonijos moterys“, režisierių Janinos Lapinskaitės ir A.Puipos filmų ciklu „Moteris ir vyras“, aktorės Juliette Binoche retrospektyva bei lietuviškomis kino premjeromis.

Viena ryškiausių pagrindinės programos kino juostų – prancūzų režisierės Julie Bertucelli „Tėve mūsų, kuris esi medyje“, uždaręs 2010-ųjų Kanų kino festivalį. Pagrindinį vaidmenį šiame filme sukūrė aktorė ir dainininkė Charlotte Gainsbourg.

Tai žavi istorija, kai mirus tėvui jo dukra įtiki, kad tėvo dvasia persikūnijo į figmedį. Visi šeimos nariai netrukus ima lipti į tą medį ir kalbėtis su tėčiu“, – su filmo siužetu supažindino A.Jarutytė.

Garsios švedų aktorės Pernillos August pirmasis pilnametražis filmas „Anapus“ jau laimėjo beveik 10 apdovanojimų, tarp jų – Venecijos kino festivalio Žiuri prizą. Kino festivalių žiūrovams puikiai pažįstama danų režisierė Pernille Fischer Christensen „Šeršėliafam“ pristatys jausmingą dramą „Šeima“. Po festivalius keliauja bei prizus raško ir Belgijoje gimusios Dorothee van den Berghe drama „Mano karalaitė Karo“. Festivalis „Šeršėliafam“ supažindins ir su dviem naujokėmis režisierėmis iš Sandanso kino festivalio – kanadiete Adriana Maggs („Beveik kino žvaigždė“) ir Katie Aselton („Viena naktis laisvės“). Romantiškai nusiteikę festivalio žiūrovai neprašaus pro šalį apsilankę vokiečių režisierių filmuose: Doris Dorrie romantinėje dramoje „Vyšnių žydėjimas“ ir Neele Leanos Vollmar komedijoje „Itališka vestuvių karštinė“.

Šiais metais jau antrą kartą festivalyje bus parodyta konkursinė programa, kurią, nelaužydami tradicijos, vertins trys vyrai: kino kritikas Rolandas Maskoliūnas, režisierius Maratas Sargsyanas ir Ispanijos Karalystės ambasados misijos vadovo pavaduotojas kultūrai Manuelis Hernandezas Gamallo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Puipa ir Janina Lapinskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Puipa ir Janina Lapinskaitė

Programoje žiūrovai išvys 5 moterų režisierių debiutus: prancūzų rašytojos Laure Charpentier filmą „Žigola“, Elise Girard kino juostą „Belvilis-Tokijas“, Kosta Rikoje gimusios Paz Fabregos subtilų darbą „Šaltas jūros vanduo“, italų režisierės Lauros Luchetti vintažinį filmą „Šienligė“ bei vokietės Inos Weisse kino juostą „Architektas“.

Specialiojoje programoje „Katalonijos moterys“ ispaniška dvasia užkrės penki ispanių režisierių filmai: trys žinomos režisierės Isabele Coixet kino juostos – „Dalykai, kurių tau niekad nesakiau“, „Paslaptingas žodžių gyvenimas“ ir „Elegija“, režisierės Judith Colell drama „53 žiemos dienos“ bei praėjusiais metais kino festivalyje „Kino pavasaris“ jau rodytas filmas „Liūdesio pienas“.

Prancūziško kino gerbėjus šiemet džiugins talentingos prancūzų aktorės J.Binoche retrospektyva. Žiūrovų dėmesio lauks ir pirmą kartą pristatoma programa „Moteris ir vyras“, kuri šiemet dedikuota J.Lapinskaitei ir A.Puipai. Bus ne tik parodyti abiejų režisierių asmeniniai darbai, bet ir pristatytos ištraukos iš būsimo bendro filmo „Miegančių drugelių tvirtovė“, kuriame, anot režisieriaus A.Puipos, „netikėtai ir neplanuotai“ antroji režisierė J.Lapinskaitė tapo pagrindine aktore.

Filmas jau yra nufilmuotas ir sumontuotas, o dabar rašoma muzika, kuriamas garso takelis ir pan. Filmo platintojai, peržiūrėję mūsų darbą, tikisi daug žiūrovių moterų, kurios atsives į seansą ir savo vyrus, – sakė režisierius, planuodamas filmą plačiajai visuomenei pristatyti rudenį. – O per „Šeršėliafam“ mes norime šiek tiek praskleisti užuolaidą dar prieš premjerą ir parodyti keletą filmo ištraukų.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedrė Žickytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedrė Žickytė

Festivalį šiais metais atidarys jaunos lietuvių režisierės Giedrės Žickytės filmas „Paskui saulę ir ožkas“, pasakojantis apie Dargužių kaime įsikūrusius ūkininkus, kurie kardinaliai pakeitė savo gyvenimą, iškeitę miestą su gerai mokomomis darbo vietomis į ožkų melžimą ir sūrių gamybą kaime.

Šis filmas – apie žmones, kurie nebijo būti savimi ir turi tos vidinės laisvės, kuri leidžia negalvoti apie kitus ir rasti savąją laimės formulę. Tikiuosi, ši kino juosta žiūrovams perteiks tą ramybę ir meditaciją, kurią pajutau Dargužiuose“, – viltimis pasidalijo režisierė, kviesdama žiūrovus į premjerą.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ kovo 3–13 d. vyks kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“ Vilniuje, vėliau iškeliaus į Kauną, Klaipėdą, Panevėžį, Ukmergę, Nidą bei Palangą. Kituose miestuose bus parodyta po kelis festivalio filmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius