Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 20

„Auksinis lokys“ gali atitekti režisieriaus Polanskio, taip pat Rusijos arba Rumunijos režisierių filmams

Režisieriaus Romano Polanskio sukurtas politinis trileris „Vaiduoklis“, taip pat Rumunijos ir Rusijos kino kūrėjų filmai laikomi pagrindiniais kandidatais į „Auksinio lokio“ apdovanojimą 60-jame Berlyno kino festivalyje.
Romanas Polanskis
Romanas Polanskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokiečių režisieriaus Wernerio Herzogo vadovaujama septynių narių vertinimo komisija, kuriai taip pat priklauso „Oskaro“ laureatė aktorė Renee Zellweger, išrinks geriausią iš 20 šio festivalio konkursinėje programoje dalyvaujančių filmų, o garbingas apdovanojimas bus įteiktas per ceremoniją, kuri prasidės šeštadienį 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.
 

Kino pasaulio naujienų žurnalo „Screen“ atlikta kritikų apklausa rodo, kad nuo R.Polanskio filmo pagal populiarumą nedaug atsilieka Rusijos režisieriaus Aleksejaus Popogrebskio sukurta drama „Kaip aš praleidau šią vasarą“, kurios veiksmas vyksta nuošalioje Arkties meteorologinėje stotyje, taip pat Rumunijos kino kūrėjo Florino Serbano filmas „Jeigu noriu švilpti – švilpiu“, vaizduojantis gyvenimą nepilnamečių pataisos kolonijoje.

Berlyne leidžiamas dienraštis „Der Tagesspiegel“, atlikęs atskirą vokiečių kino ekspertų apklausą, patvirtino, kad tie trys filmai užima stiprias pozicijas konkurse, kuriame šiemet dominuoja kino kūrėjai iš Rytų Europos.

R.Polanskis negalėjo atvykti į Berlyne vykusią savo naujausio filmo pasaulinę premjerą: šiuo metu kino grandas laikomas namų arešto sąlygomis viename Šveicarijos kalnų kurorte ir tikriausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms dėl senesnės nei 30 metų bylos, kurioje režisierius kaltinamas dėl neleistinų lytinių santykių su nepilnamete.

Tačiau kritikai gyrė „Vaiduoklį“, sakydami, kad ilgą laiką Prancūzijoje gyvenęs 76 metų lenkų kilmės režisierius grįžo prie geriausių savo darbų, tokių kaip klasika tapę filmai „Rozmari kūdikis“ ir „Kinų kvartalas“, tradicijų.

„Ponas Polanskis – grėsmės pojūčio meistras“, – kino kritikė Manohla Dargis rašo dienraščio „The New York Times“ išspausdintoje recenzijoje, kuri buvo paskelbta „Vaiduoklio“ premjeros Jungtinėse Valstijose proga.

Ponas Polanskis – grėsmės pojūčio meistras„Jis sukuria visiškai įtikinamą pasaulį, kupiną keistų prieštaravimų ir nelaimes pranašaujančių poteksčių. Banalią istoriją jis pakelia į tokį aukštą lygį, kad „Vaiduokliui“ neįmanoma atsispirti, kad ir kokie aiškūs siužeto vingiai“, – pabrėžė ji.

Šiame filme, sukurtame pagal populiarų rašytojo Roberto Harriso romaną „Vaiduoklis", Holivudo žvaigždė Pierce'as Brosnanasvaidina išgalvotą buvusį Didžiosios Britanijos premjerą, kuris turi liudyti tyrime dėl karo nusikaltimų ir įtariamų teroristų kankinimo. Manoma, kad šio veikėjo prototipu tapo buvęs britų premjeras Tony Blairas.

Politikas nusisamdo anoniminį rašytoją, kurį vaidina Ewanas McGregoras , kad šis padėtų jam parašyti memuarus. Tačiau rašytojas greitai aptinka pražūtingų transatlantinės politikos intrigų tinklą.

„Kaip aš praleidau šią vasarą“ – antrasis 37 metų rusų režisieriaus A.Popogrebskio savarankiškai sukurtas filmas, pasakojantis apie patyrusį meteorologą ir stažuotoją, dirbančius vienoje Arkties saloje esančioje stotyje.  Stažuotojas priima pranešimą apie jo bendradarbio žmonos ir vaiko žūtį. Jis priima lemtingą sprendimą nuslėpti šią skaudžią žinią.

„(Šis pasakojimas) prasideda lėtai, kaip ledyno slinkimas, o vėliau virsta kunkuliuojančiu katilu, netgi nenaudojant pigių trilerių triukų“, – rašoma žurnalo „Variety“ paskelbtoje recenzijoje, kurioje giriami tame filme vaizduojami įspūdingi gamtovaizdžiai ir santūri aktorių vaidyba. „Pats vaizdas nuostabiai atskleidžia žmogaus trapumą“, – rašo kritikai.

„Jeigu noriu švilpti – švilpiu“ – 35 metų rumunų režisieriaus F.Serbano debiutinis didžiojo ekrano projektas, pelnęs jam tarptautinį pripažinimą.  Filme vaidina daugiausiai aktoriai mėgėjai, tokie kaip vienos Bukarešto vidurinės mokyklos moksleivis George'as Pistereanu, kuris sukūręs ujamo nepilnamečio nusikaltėlio vaidmenį. Šis aktorystės patirties neturintis jaunuolis prieš filmavimą mokėsi intensyviuose dramos kursuose.

„Pistereanu pakyla virš savo veikėjo užsispyrusio maištingumo, intuityviai atskleisdamas 18–mečio, kuris dar neįsisąmonino, ką reiškia žodis „pasekmės“, pažeidžiamumą ir liūdesį“, – rašo „Screen“ kritikas Danas Fainaru.

Tačiau kam iš tikrųjų atiteks „Auksinio lokio“ statulėlė, nuspėti labai sunku, o tarp galimų pretendentų taip pat vardijami turkų režisieriaus Semiho Kaplanoglu sukurtas filmas „Medus“, taip pat Bosnijos ir Hercegovinos režisierės Jasmilos Žbanič juosta „Kelyje“.

Berlinalė, kuri baigsis sekmadienį – vienintelis iš prestižinių Europos kino festivalių, kurio renginiuose gali dalyvauti eiliniai žiūrovai.  Šiemet 11 dienų truksiančio festivalio pirmąją savaitę buvo parduota rekordiškai daug (270 tūkst.) bilietų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius