Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 13

Beveik nekalbančio Gruzijos filmo „Kukurūzų sala” triumfas Karlovi Varuose

Per 70 dienų nufilmuota ir 13 skirtingų šalių kino profesionalus suvienijusi gruzinų režisieriaus Georgijaus Ovašvilio drama „Kukurūzų sala” (Corn Island) nugalėjo 49-ajame Karlovi Varų tarptautiniame kino festivalyje, kuris yra laikomas didžiausiu ir lankomiausiu kino renginiu Rytų ir Vidurio Europos regione. Šiemet per 9 dienas organizatoriai pardavė 127 tūkst. bilietų. Beveik nebylaus kūrinio pergalė buvo lengvai nuspėjama, nes jau pirmajame išankstiniame seanse „Kukurūzų salą” pažiūrėję akredituoti svečiai ir žurnalistai įvardijo kūrinį vieninteliu realiu favoritu. Gruzijos, Čekijos, Prancūzijos, Vokietijos, Kazachstano, Vengrijos bendros gamybos filmo apdovanojimų kraityje šalia „Krištolinio gaublio” atsidūrė ir Ekumeninės žiuri prizas.
Corn Island / Kukurūzų sala
Corn Island / Kukurūzų sala

Neįtikėtinai laimingai Karlovi Varų nuotykis baigėsi išradingajam vengrų režisieriui Gyorgy Palfi (du jo geriausi karjeros filmai „Žagsėjimas” ir „Taksidermija”, o taip pat eksperimentinis „Galutinis montažas: ponios ir ponai” buvo rodomi „Kino pavasaryje”). Kartu su Pietų Korėjos ir Prancūzijos investuotojų finansine pagalba sukurtas makabriškai juodo ir absurdiško humoro septynių istorijų rinkinys „Laisvas kritimas” (Free Fall) užsitikrino Specialųjį Žiuri prizą (antrąją vietą!!!) ir geriausio režisieriaus titulą.

Europos nepriklausomus kino teatrus apjungiančio tinklo „Europa Cinemas” deleguoti ekspertai (tarp jų buvo ir Karlovi Varų atrinktus europietiškus filmus vertino ir kino teatro „Skalvija” vadovė Vilma Levickaitė) vengrų kino kūrinį pagyrė neoficialiu festivalio prizu. Rekomenduojama „Laisvą kritimą” įtraukti į Europos kino teatrų repertuarus ir įsigyti platinimui.

„Kukurūzų sala“
„Kukurūzų sala“

Dėl filmo susipylė salą

„Nuoširdžiai dėkoju Karlovi Varų kino festivaliui, vertinimo komisijos nariams ir savo prodiuseriams, kurie suteikė man maksimalią kūrybinę laisvę ir leido filmuoti 35 mm juostoje. Išgyvenome siaubingai sudėtingą gamybos procesą, nes norėjome filmuoti du metų laikus – pavasarį ir rudenį, bet šiandien džiaugiuosi už pasiektą rezultatą. Manau, kad absoliučiai skirtingų asmenybių gausa kūrybinėje grupėje nulėmė mūsų filmo universalumą ir unikalumą”, – po liepos 12-ąją įvykusios apdovanojimų ceremonijos kalbėjo režisierius Georgijus Ovašvilis.

25 tūkst. JAV dolerių pinigine premija paskatinta „Kukurūzų sala” yra tik antras vaidybinis pilnametražis jo filmas.

„Kukurūzų sala“ režisierius gruzinų režisieriaus George’as Ovašvilis
„Kukurūzų sala“ režisierius gruzinų režisieriaus Georgijus Ovašvilis

Filmavimo aikštelėje plėvėsavo net 13 šalių vėliavos (montažo režisierius korėjietis, o operatorius atvyko iš Vengrijos), tačiau filme nuskamba vos keli dialogai gruzinų, abchazų ir rusų kalbomis, o per pirmąją valandą išgirstame tik vienintelę frazę.

„Kukurūzų sala” iškyla Enguri upėje, skiriančioje Gruziją ir Abchazijos Respubliką. Kiekvieną pavasarį upės viduryje išplaunama mažytė salelė, kuri vėliau vėl pasineria po vandeniu

„Kukurūzų sala” iškyla Enguri upėje, skiriančioje Gruziją ir separastistinę Abchaziją.

Kiekvieną pavasarį upės viduryje išplaunama mažytė salelė, kuri vėliau vėl pasineria po vandeniu. Laikinos salelės dirva yra ypač derlinga, tad pagyvenęs Abchazijos vyras nutaria apsigyventi niekieno žemėje su anūke, pasistato trobelę ir užsėja kukurūzais.

Kūrybinė grupė nesiryžo pasinaudoti realiu gamtos stebuklu, todėl susipylė reikalingą salą dideliame ežere. Prieš tai režisierius apkeliavo Gruziją ir dvejus metus nesėkmingai ieškojo panašios salos.

Užburiančiu vizualumu ir gražios gamtos vaizdais pribloškiantis filmas savo turiniu primena šiemet „Kino pavasario” konkursinėje programoje „Baltijos žvilgsnis” dalyvavusią Estijos ir Gruzijos bendros gamybos dramą „Mandarinai”, kurioje taip pat įtaigiai vaizduojama karo beprasmybė.

„Kukurūzų sala” poetiškai ir nuoširdžiai vaizduoja 1992 m. rugpjūčio karą tarp Gruzijos ir Abchazijos separatistų, kai 250 tūkst. gruzinų buvo priversti palikti savo namus.   

„Kukurūzų sala“
„Kukurūzų sala“

Septynios absurdo akimirkos

Meilės trikampio šou idėjos kaip tobuliau atsikratyti trečiu nereikalingu, nežinia kaip virtuvėje atsiradusi karvė, polietilenu dezinfekuoto sekso glamonės su vabalais, simfoninio orkestro vyrų nepastebima nuoga ir vieniša mergina, šokiruojanti ginekologinė operacija, kokios nenorėtų nė viena moteris.

Tai yra tik keli vengrų režisieriaus Gyorgy Palfi išradingai provokuojančio septynių istorijų guliašo „Laisvas kritimas” ingridientai.

Absoliučiai nenuspėjamas ir visą laiką stebinantis absurdiško užtaiso reginys radikaliai skyrėsi nuo kitų 49-ojo Karlovi Varų tarptautinio kino festivalio konkursinių filmų.

Jai nepavyksta užsimušti, tad užsispyrusi senolė grįžta į laiptinę ir vėl lipa aukštyn antrajam bandymui, o mes gauname progą susipažinti su kiekviename aukšte gyvenančiais keistais žmonėmis

„Laisvo kritimo” startą įprasmina ant daugiaaukščio namo stogo užlipusios ir savo dieduku nusivylusios bobutės savanoriškas šuolis žemyn.

Jai nepavyksta užsimušti, tad užsispyrusi senolė grįžta į laiptinę ir vėl lipa aukštyn antrajam bandymui, o mes gauname progą susipažinti su kiekviename aukšte gyvenančiais keistais žmonėmis ir per rakto skylutę pažvelgti, kokie sveiku protu neišaiškinami dalykai dedasi už durų.

„Gavęs net du apdovanojimus, jaučiuosi neapsakomai laimingas. Festivalis atidarė vartus mūsų filmui bent į Europos šalių kino teatrus, nes iki jo pradžios nė viena pardavimų kompanija nenorėjo pasirašyti garantuotos sutarties. Visiems režisieriams linkiu susitikti tokią auditoriją, kokią išsiugdė Karlovi Varai. Jie kuo tiksliausiai iššifravo mano idėjas, viską teisingai suprato ir šauniai mėgavosi. Tikiuosi, kad šių prizų dėka filmą pamatys dar daugiau žiūrovų”, – džiaugėsi 15 tūkst. JAV dolerių piniginę premiją gavęs G.Palfi.

Jis pridrė: „Žinote, kodėl šiandien esu tituluojamas geriausiu režisieriumi? Todėl, kad man talkina neįtikėtinai gera ir susistygavusi komanda. Be jų neturėčiau šansų nieko laimėti.”

Filmo pabaigos titrams jis velniškai norėjo užgroti Elvio Presley dainą, tačiau pasidomėjus autorių teisėmis paaiškėjo, kad pasirinkta muzikinė kompozicija kainuos pusę „Laisvo kritimo” biudžeto. Tuomet išmintingas vengras sugalvojo šiek tiek pagudrauti ir vienam vengrų muzikantui pasiūlė perdainuoti trokštamą Elvio „gabalą”.

Alkoholiko dukra ir laisvo elgesio argentinietis

Aktorinius prizus vertinimo komisija išdalijo perspektyviems talentams, nors jų filmai niekuo ypatingu nepasižymėjo.

Režisierių Sofia Coppolos („Kažkur tarp čia ir ten”), Alejandro Gonzalezo Inarritu („Babelis”), Davido Fincherio („Nepaprasta Bendžamino Batono istorija”), J.J.Abramso („Super 8”), Camerono Crowe’o („Mes nusipirkome zoologijos sodą”) filmuose žibėjusi Elle Fanning pagirtinai susitvarkė su sudėtingiausiu karjeros vaidmenimi.

Europos žiūrovams rečiau matomas jaunasis argentinietis Nahuelis Perezas Biscayartas suspėjo mikliai grįžti į Karlovi Varus, kai tik organizatoriai pranešė apie vertinimo komisijos verdiktą

Standartinėje ir nuobodžioje biografinėje dramoje „Giliai dugne” (Low Down) ji įkūnyja žymaus džiazo pianisto Joe Albany paauglę dukterį, kuri atsidavusiai bando ištempti į šviesesnį rytojų liguistai ir beviltiškai nuo alkoholio priklausomą tėvą.

Lietuvoje rodomoje pasakiškoje fantazijoje „Piktadarės istorija” (filmą jau pamatė 30 tūkst. mūsų šalies žiūrovų) kartu su Angelina Jolie pasirodanti E.Fanning negalėjo atvykti į Karlovi Varus, tad jai skirtą apdovanojimą atsiėmė režisierius Jeffas Pleissas.

Europos žiūrovams rečiau matomas jaunasis argentinietis Nahuelis Perezas Biscayartas suspėjo mikliai grįžti į Karlovi Varus, kai tik organizatoriai pranešė apie vertinimo komisijos verdiktą.

Kanadiečių režisieriaus Davido Lamberto provokuojančiai šmaikščios dramos „Priklausau vien tik tau” (All Yours) pasaulinė premjera įvyko pirmosiomis festivalio dienomis, tad internacionalinė filmo komanda jau buvo išsiskirsčiusi į savo šalis.

Vos tik pravėręs namų duris aktorius vėl sėdo į lėktuvą 20 valandų skrydžiui iš Buenos Airių į Prahą. Nesėkmingai ir schematiškai juokinančiame filme N.P.Biscayartas drąsiai vaidina savo kūną mielaširdingai parduodantį ir internetu intymias paslaugas reklamuojantį jaunuolį.

Jo vaizdinių pažadų apkerėtas apkūnus homoseksualus belgas pasisiūlo apmokėti kelionę darbui duonos kepykloje ir etatinėms meilužio pareigoms.

Pavojingi žaidimai

Antroje konkursinėje programoje „Vakarų Rytai” (East of the West) pergalę šventė pats stipriausias ir įsimintiniausias filmas, kurio triumfą visi pranašavo iš anksto, tad šeštadienį pagarsintas verdiktas nieko nenustebino.

„Tai nuostabiausia diena mano gyvenime. Jūs net neįsivaizduojate, kiek daug man reiškia šis prizas”, – dėkojo šiuo filmu debiutavęs rusų režisierius Ivanas Tverdovskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kukurūzų sala“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kukurūzų sala“

Drąsiai šokiruojančioje dramoje „Specialiųjų poreikių klasė” (Correction Class) autentiškai ir sukrečiančiai žvelgiama į vaikų su įvairiomis negaliomis integracijos problemas Rusijoje. Nenurodyto miesto vidurinėje mokykloje parengiamojoje klasėje ugdomi sunkaus charakterio moksleiviai laukia komisijos egzamino, kuris leistų kitais metais mokytis normalioje klasėje.

Didžioji intriga užsimezga į specialiųjų poreikių klasę atvykus žavingai naujokei

Didžioji intriga užsimezga į specialiųjų poreikių klasę atvykus žavingai naujokei. Mergaitė beveik negali vaikščioti ir gyventi be invalido vežimėlio, bet ji trokšta laisvės nuo mamos, jausmų, laimės, azarto.

Pastarąjį poreikį moksleiviai kompensuoja guldamiesi ant bėgių po važiuojančiu traukiniu. Kai suluošintos gražuolės širdį pažadina pirmoji meilė dėmesingajam paaugliui epileptikui, užpavydėję klasiokai susitelkia sugriauti dviejų draugų romantišką svajonę.

Rusijos atvirame kino festivalyje „Kinotauras” už geriausią debiutą apdovanotas ir šalies kino platintojų prizą atsiėmęs I.Tverdovskis jau dalyvavo Šanchajaus tarptautiniame kino festivalyje, o po reikšmingo apdovanojimo Karlovi Varuose neatsigina gausybės naujų kvietimų ir ruošiasi jau suplanuotai premjerai Rusijos kino teatruose.

Gera vieta pirmiems žingsniams

Karlovi Varų tarptautinio kino festivalio meno vadovas Karelis Ochas kaip tik išskyrė atrankos prioritetą jauniems ir nežinomiems debiutantams.

„Mes didžiuojamės atrasdami neregėtus talentus, įžiebdami būsimąsias žvaigždes ir suteikdami trampliną naujiems režisieriams, kurių antrus ar trečius filmus tikriausiai prarasime nuožmioje konkurencijoje su Kanais, Venecija ir Berlynu”, – atskleidė svariausią pasirinkimo taisyklę ketvirtus metus programos sudarymui vadovaujantis Karelas Ochas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius