Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 02

Holivudas ruošiasi „Oskarų“ nominacijų paskelbimui

Holivudas skaičiuoja paskutines valandas iki šių metų „Oskarų“ nominacijų paskelbimo, o mažo biudžeto filmas apie Irako karą „Išminuotojų būrys“ laikomas vienu iš pagrindinių pretendentų pelnyti geriausio metų filmo laurus.
„Oskarų“ statulėlės
„Oskarų“ statulėlės

JAV kino meno ir mokslo akademija šias nominacijas paskelbs šimtams žurnalistų, susirinkusių į Los Andžele esantį Samuelio Goldwyno kino teatrą, pirmadienį 5 val. 38 min. vietos (antradienį 15 val. 38 min. Lietuvos) laiku.

Šis žinia bus tarsi startinio pistoleto šūvis kino studijoms, kurios pradės kelias savaites truksiančią įnirtingą kampaniją, siekdamos, kad „Oskarų“ statulėlės atitektų jų išleistiems filmams.  Šių apdovanojimų teikimo ceremonija šiemet vyks kovo 7 dieną.

Daugiausia dėmesio sulauks kino filmai, besivaržantys dėl metų geriausiojo titulo. Pasak ekspertų, „Išminuotojų būrys“ gali tapti rimtu brangiausio visų laikų filmo – milžiniško populiarumo sulaukusios režisieriaus Jameso Camerono mokslinės fantastikos dramos „Įsikūnijimas“ – varžovu. Abu šie filmai daugeliu atžvilgiu skiriasi kaip diena nuo nakties.

J.Camerono susukta juosta, kuri, kaip pranešama, kainavo apie 500 mln. dolerių, pasiekė už parduotus bilietus surinktos sumos rekordą. Nuo praeitų metų gruodžio pasaulyje ji jau uždirbo daugiau nei 2 mlrd. dolerių ir pranoko ankstesnį rekordininką, to paties režisieriaus 1997 metais sukurtą filmą „Titanikas“. Tačiau „Išminuotojų būrys“, kurį režisavo J.Camerono buvusi žmona Kathryn Bigelow, sulaukė daugeliui netikėtos sėkmės ir pelnė kelis svarbius apdovanojimus, kuriais remiantis dažnai prognozuojama galimybė pelnyti „Oskarą“.

Šis filmas nebuvo sėkmingas komerciškai: pasaulyje jis teuždirbo 16 mln. dolerių, o jo biudžetas siekė apie 15 mln. dolerių.  Tačiau K.Bigelow sukurta intriguojama istorija apie Irake dirbančią JAV armijos išminuotojų komandą sulaukė itin palankių kritikų įvertinimų ir šiemet pelnė nemažai apdovanojimų.

Paskutinį kartą sėkmė „Išminuotojų būriui“ nusišypsojo šeštadienį, kai K.Bigelow nušluostė nosį buvusiam vyrui ir tapo pirmąja moterimi, pelniusia Amerikos režisierių gildijos (DGA) pagrindinį apdovanojimą.

Per pastaruosius 62 metus tik šeši DGA laureatai nepelnė „Oskaro“ už geriausią režisūrą. Be to, „Oskaras“ už geriausią režisūrą dažniausiai atitenka geriausio metų filmo kūrėjui. Daugelis taip pat nustebo, kai K.Bigelow filmas sausį pelnė Amerikos prodiuserių gildijos apdovanojimą, kuris taip pat laikomas svarbiu žingsniu „Oskarų“ statulėlių link.

„Neabejotina, kad „Išminuotojų būrys“ yra lyderis“, – kino industrijos ekspertas Tomas O'Neilas sakė dienraščio „The Los Angeles Times“ tinklalapiui theenvelope.com.

„Neatrodo, kad būtų kokia nors painiava. (Kino) industrijoje egzistuoja aiškus konsensusas, o tai keista, nes „Išminuotojų būrys“ yra filmas be žvaigždžių ir nieko neuždirbęs, – pridūrė jis. – Panašu, kad recesijos laikais balsuotojai gręžiasi nuo visų laikų sėkmingiausio filmo, palaikydami nuostolingą (filmą)“.

Šiemet „Oskarų“ teikimo ceremonijoje dėl geriausio metų filmo titulo varžysis dvigubai daugiau kino juostų. Pasak šio sektoriaus ekspertų, toks žingsnis atskleidžia organizatorių siekį padidinti šios ceremonijos televizijos transliacijos žiūrimumą, kuris pernai padidėjo 13 proc., palyginti su rekordiškai prastais 2008 metais.

Į pailgėjusį geriausio metų filmo kategorijoje nominuotų kino juostų sąrašą gali patekti įdomių pretendentų, pavyzdžiui, kino studijos „Pixar“ filmas „Aukštyn“, kuris taptų kol kas tik antrąja animacine juosta, dalyvavusia kovoje dėl pagrindinio „Oskaro“.

Šių metų „Oskarų“ teikimo ceremonijoje tikriausiai bus neįprastai gausiai atstovaujama mokslinės fantastikos žanrui: be „Įsikūnijimo“, šiam prestižiniam apdovanojimui taip pat gali būti nominuoti filmai „9-asis rajonas“ ir „Žvaigždžių kelias“. Kova dėl geriausio filmo titulo tikriausiai bus labai įtempta, tačiau ekspertams liko mažai abejonių, kas šiemet varžysis geriausių vaidmenų kategorijose.

Populiarųjį Holivudo veteraną Jeffą Bridgesą daugelis laiko pagrindiniu kandidatu į „Oskarą“ geriausio aktoriaus kategorijoje. Šis aktorius jau pelnė kelis svarbius apdovanojimus už prasigėrusio kantri muzikos dainininko vaidmenį filme „Crazy Heart“.

Jo labiausiai tikėti varžovai – George'as Clooney, sukūręs vaidmenį filme „Viskas ore“, Morganas Freemanas, vaidinęs filme „Nenugalėtas“, taip pat Colinas Firthas, pasirodęs dramoje „Vienišas vyras“.

 Kovoje dėl geriausios aktorės titulo pagrindine lydere laikoma Sandra Bullock, pelniusi „Auksinį gaublį“ ir JAV Kino aktorių gildijos apdovanojimą.

S.Bullock šiemet pripažinimo sulaukė dėl pasirodymo pagal tikrą istoriją sukurtame filme „Nematoma pusė“. Ji vaidino JAV pietuose gyvenančią namų šeimininkę, globojančią iš namų pabėgusį juodaodį paauglį Michaelą Oherį, kuris vėliau tampa amerikietiškojo futbolo žvaigžde.

Kita labai tikėtina pretendentė į „Oskarą“ geriausios aktorės kategorijoje – Meryl Streep, kuri gali būti nominuota Kino akademijos apdovanojimui jau 16ąą kartą, šįsyk – už vaidmenį filme „Julie ir Julia“. „Dėl geriausios aktorės kategorijos išlieka šiokia tokia įtampa, tačiau panašu, kad Bullock (labiau) įsibėgėjusi“, – sakė T.O'Neilas.

Geriausių antrojo plano aktorių kategorijose labiausiai tikėtinais pretendentais laikomas filmo „Negarbingi šunsnukiai“ žvaigždė Christophas Waltzas ir aktorė Mo'Nique, pasirodžiusi dramoje „Brangioji“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius