Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 04

Į Lietuvą atkeliauja geriausiu metų filmu pretenduojanti tapti drama apie mikčiojantį karalių (video)

Geriausias filmas (drama), geriausias režisierius, geriausias scenarijus, geriausias aktorius, geriausi antraplanio vaidmens aktorė bei aktorius, geriausias garso takelis kino filmui.
Filmas „Karaliaus kalba“
Filmas „Karaliaus kalba“ / "AcmeFilm" nuotr.

Sausio 21 d. kino teatruose pasirodysianti tikrais įvykiais paremta istorinė drama „Karaliaus kalba“ (King`s speech) pretenduoja susišluoti net septynis Auksinius gaublius svarbiausiose kategorijose. Tai viena rimčiausių paraiškų tapti geriausiu metų filmu ir taip pat susižerti pagrindines Oskarų statulėles.

VIDEO: „Karaliaus kalba“ / „King‘s Speech“

Juostoje vaidina išties žymūs aktoriai. Kinomanams iš filmų “Dorianas Grėjus”, “Tegyvuoja meilė”, “Mama Mia”, “Bridžita Džouns” žinomas Colinas Firthas imasi išties sudėtingos bei daug pastangų pareikalavusios Jurgio VI–ojo rolės. Jo žmoną Elžbietą vaidina garsiojo režisieriaus Timo Burtono sužadėtinė (šį statusą ji “nešioja” jau dešimtmetį ir su režisieriumi augina du vaikus) Helena Bonham Carter, jau išgarsėjusi filmuose “Svynis Todas”, “Haris Poteris”, “Alisa stebuklų šalyje”.

Aristokratiška britų dvasia ir humoru paremtos istorinės dramos režisierius Tomas Hooperis pabandė į karališkąją šeimą pažvelgti iš kitos perspektyvos ir papasakoti šiltą bei intymią istoriją apie monarchų išgyvenimus ir kasdienius iššūkius, su kuriais susiduriame ir mes, paprasti žmonės.

Pirmoje XX a. pusėje Anglijos monarchiją ištinka tikras skandalas – karalius Edvardas VIII (akt. Guy Pearce) atsisako sosto, kad galėtų vesti nekilmingą ir išsituokusią moterį. Neramiu šaliai metu jo pareigų imtis tenka Edvardo VII broliui Jurgiui VI (akt. Colin Firth). Tačiau vyras visai netrokšta sosto, be to, turi rimtą kalbos sutrikimą – jis mikčioja.

Monarcho problemų spręsti iš Australijos atvyksta logopedas Lajonelis Lougas (akt. Geoffrey Rushas). Nepatenkintas karalius pasirodo logopedo kabinete ir iš karto susiduria su stačiokišku ir formalumų nepripažįstančiu australo būdu. Vadinti monarchą mažybiniu vardu – viena iš daugelio keistuolio logopedo gydymo technikų. Be jos gydytojas taiko daugybę neįprastų, o kartais net juoką keliančių būdų išgydyti Jurgio VI negalią. Karaliui tenka dainuoti, voliotis ant žemės ir net keiktis. Lajonelis supranta, kad karalius mikčioja dėl psichologinių priežasčių, tad jų abiejų laukia ilgas, sunkus ir iš šalies žiūrint linksmas darbas.

Tikrasis Jurgis VI arba Albertas Frederickas Arthuras George`as (1895–1952) Jungtinės Karalystės soste karaliavo nuo 1936 metų iki savo mirties. Čia galite pasiklausyti originalų karaliaus kreipimąsi į liaudį 1939 metais Bekingemo rūmuose:

VIDEO: The King to His Peoples. H.M. King George VI from Buckingham Palace September 3rd 1939

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius