Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 11

„Kine po žvaigždėmis“ – istorijos, verčiančios susimąstyti

Lietingos vasaros nepabūgęs „Kinas po žvaigždėmis“ ir toliau kviečia vakarus leisti kino teatre po atviru dangumi. Antrosios kino savaitės prognozės – ne tik šiltesni orai, bet ir dramatiškesni, giliausias žmogaus sielos kerteles atskleidžiantys ir paliečiantys filmai.
„Gainsbourgas. Didvyriškas gyvenimas“
„Gainsbourgas. Didvyriškas gyvenimas“. / Kadras iš filmo

Antradienį – žymioji Luiso Bunuelio „Viridiana“

Kino savaitę antradienį pradeda bene žymiausias ispanų režisieriaus Luiso Bunuelio darbas „Viridiana“. Nors 1961 metais Kanų kino festivalyje jis laimėjo „Auksinę palmės šakelę“, tuometinė ispanų vyriausybė šį filmą uždraudė rodyti  ir platinti, o Vatikanas „Viridianą“ apibūdino kaip „niekinančią Dievą“.

Filmo istorija – apie merginą, vardu Viridiana, besiruošiančią tapti vienuole. Už jos mokslus moka turtingas dėdė, kurio mergina nemėgsta, tačiau jo pakviesta atvykti pasisvečiuoti ir spaudžiama vyriausios vienuolės, Viridiana paklūsta ir išvyksta.

Kadras iš filmo/„Viridiana“
„Viridiana“

Vizito metu dėdė pareiškia, jog Viridiana itin panaši į jo mirusią žmoną, kuriai jis tebejaučia didžiulę aistrą. Paskutinįjį viešnagės vakarą, pripylęs į merginos vyną migdomųjų, jis atslenka į Viridianos miegamąjį ketindamas ją išprievartauti, tačiau to padaryti neišdrįsta. Pabudus filmo herojei, dėdė jai pameluoja, jog visgi atėmė jos nekaltybę ir netrukus pasikaria.

Sutrikusi Viridiana atsiima duotus įžadus vienuolynui ir pasilieka dėdės namuose, kur, vis dar vedama tikėjimo, priima gyventi valkatas ir kitus nelaimėlius. Tačiau toli gražu ne visad už gerą atsilyginama geru, o kaip sakė L.Bunuelis: „Taip jau nutinka šventiesiems – jų dorybė atsisuka prieš juos pačius“.

Kadras iš filmo/„Persepolis“
„Persepolis“

Trečiadienį – animacinis „Persepolis“

Trečiadienio vakarą „Kiną po žvaigždėmis“ aplankys animacinis filmas „Persepolis“, kurio herojė iranietė Maržana su humoru pasakoja apie savo gyvenimą Teherane ir Irano revoliuciją. Apie dėdę, kuris už maištavimą prieš valdžią sėdėjo kalėjime kaip politinis kalinys, apie griežtėjančius šalies įstatymus, ypač nukreiptus prieš moteris, apie drąsą klausytis sunkiojo metalo, dėvėti džinsinį švarką ir kitus likimo vingius, paženklintus griežtais ir religingais Irano įstatymais. Prancūzų režisierių Marjane Satrapi ir Vincento Parannaud‘o filmą įgarsino tokios žvaigždės kaip Chiara Mastroianni ir Catherine Deneuve. Filmas buvo apdovanotas žiuri prizu Kanuose.

Woody Allenas pristatys trimis „Oskarais“  paženklintą „Haną ir seseris“

Ketvirtadieniais „Kine po žvaigždėmis“ ir toliau karaliaus Woody Allenas, šįkart – su tragikomedija „Hana ir seserys“. Romantinėje tragikomedijoje pasakojamas trijų Manhetene gyvenančių seserų gyvenimas, kuris apsiverčia aukštyn kojoms per dvejus metus nuo vienos Padėkos dienos šventės iki kitos. Hanos vyras įsimyli jos seserį Ly, o šios vyras įsipainioja į santykius su kita seserimi Holi.

Kadras iš filmo/„Hana ir seserys“
„Hana ir seserys“

„Hana ir jos seserys“ laikomas vienu sėkmingiausių Woody Alleno filmų, nors pats perfekcionistas režisierius interviu yra teigęs, kad kurdamas šį „labai susimovė“. Ir visa tai – dėl neva per laimingos pabaigos. Filmas buvo apdovanotas „Oskaru“ už geriausią scenarijų, aktoriai Dianne West ir Michaelas Caine‘as gavo statulėles kaip geriausi antraplaniai aktoriai.

Serge‘o Gainsbourgo gyvenimo istorija

Savaitgalį pradės biografinė drama apie kultinį prancūzų dainininką Serge‘ą Gainsbourgą. Kino juostoje „Gainsbourgas. Didvyriškas gyvenimas“ atskleidžiama S.Gainsbourgo vaikystė, praleista nacių okupuotame Paryžiuje, susidomėjimas daile ir, pagaliau, sulaukus trisdešimties – muzikinės karjeros pradžia. Svarbią vietą herojaus gyvenime užėmė meilė – jo mylimosiomis buvo gražuolės Brigitte Bardot ir Jane Birkin, kurias filme įkūnijo dailiosios aktorės ir modeliai Laetitia Casta ir Lucy Gordon.

Kadras iš filmo/„Biutiful“
„Biutiful“

Šeštadienį – nepamirštamas Javiero Bardemo pasirodymas filme „Biutiful“

Kino savaitės pabaigą šeštadienį vainikuoja praėjusiais metais sukurtas  „Babelio“ ir „21 gramo“ režisieriaus Alejandro Gonzalezo Innaritu darbas „Biutiful“. Pats režisierius šį filmą apibūdina kaip „pirmąją pabaigtą tragediją“. Tragediją apie neteisėtais uždarbiais besiverčiantį Uksbalį, gyvenantį skurde su dviem vaikais, sergantį vėžiu ir bandantį iš naujo sukurti šeimą su buvusia žmona, sergančia depresija ir apgaudinėjančia filmo herojų su jo paties broliu. Tačiau niūros istorijos apie žmogų, bandantį prieš išeinant iš šio pasaulio sutvarkyti visus nebaigtus darbus ir palikti jį ramia širdimi, režisierius nevadina filmu apie mirtį.

„Tai filmas apie gyvenimą. Tai himnas gyvenimui“, – teigia jis, pridėdamas, jog žmogus labiau džiaugtis gyvenimu gali tik suvokdamas artėjančią mirtį. Pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius Javieras Bardemas, žinomas iš kino juostų „Viki Kristina Barselona“ ar „Šioje šalyje nėra vietos senukams“, filmui apibūdinti pritrūko žodžių: „Nelengva pasakyti – šis filmas yra apie tai ir tai. Jis daug gilesnis. Turi išdrįsti ir pasileisti į jo kelionę, kuri suteiks tau daug gražių dalykų“.

„Kinas po žvaigždėmis“ žiūrovų laukia Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kiemelyje (Vokiečių g. 2), seansai rodomi  nuo 22.30 val. liepą ir nuo 22 val. rugpjūtį. Bilieto kaina – 7 Lt. Bilietus galima įsigyti kiemelyje prieš renginį arba internetu www.tiketa.lt

Filmo „Viridiana“ aprašymas.

Filmo „Persepolis“ aprašymas.

Filmo „Hana ir seserys“ aprašymas.

Filmo „Gainsbourgas. Didvyriškas gyvenimas“ aprašymas.

Filmo „Biutiful“ aprašymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius