Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 09

Kino centro „Skalvija“ programoje „ARTscape“ – švediškas kinas

Dėmesys žmogiškajai egzistencijai, juodasis humoras ir ramūs skandinaviški kraštovaizdžiai – tai, ką „Skalvijos“ kino centro žiūrovai ras švediškuose filmuose.
„ARTscape“ programą užbaigs Jesperio Ganslandto debiutas „Sudie, Falkenbergai“.
„ARTscape“ programą užbaigs Jesperio Ganslandto debiutas „Sudie, Falkenbergai“. / Kino centro „Skalvija“ nuotr.

Rugsėjo 9-13 dienomis, projektui „ARTscape“ bendradarbiaujant su Švedijos kino institutu, bus rodomi penki klasikiniai bei šiuolaikiniai švediški filmai. Kaip ir visada, filmai bus rodomi nemokamai.

Rugsėjo 9 dieną prieš pirmojo seanso pradžią, švedų kiną žiūrovams pristatys Švedijos kino instituto atstovas Janas Goransonas.

Programą pradės Roy Anderssono melodrama „Švediška meilės istorija“ (1970). Šis filmas laikomas šiuolaikinio švediško kino proveržio pradininku ir buvo net kelis kartus apdovanotas Berlynalėje. „Švediška meilės istorija“ – tai penkiolikmečio vaikino ir keturiolikmetės merginos meilė, supriešinama su dekadentišku suaugusiųjų pasauliu.
Kitas programos filmas – Vilgoto Sjomano „Man smalsu – geltona“ (1967). 1968-aisiais jis buvo uždraustas JAV dėl neva drastiškų sekso scenų. Tačiau filmas ne tik apie seksualumą ir 7-ojo dešimtmečio seksualinę revoliuciją. Tai labiau kapitalizmo kritika. Kurdamas tuometinės Švedijos portretą, režisierius pasitelkė dokumentinį stilių.

Kiti trys filmai – jaunosios kartos režisierių. Su Tomu Alfredsonu Lietuvos žiūrovai jau galėjo susipažinti, pažiūrėję filmą „Įsileisk mane“. Režisierius savo šalyje išpopuliarėjo, kartu su draugais įkūręs komikų grupę „Killingganget“, vėliau jie ėmė kurti ir televizijos filmus. Šįkart bus parodytas debiutinis Alfredsono filmas „Keturi rudos atspalviai“ (2003. Filmo pavadinimas –aliuzija į Švedijos vėliavą, kurios mėlyna spalva padalinta į keturias dalis, tik režisieriaus perdažoma rudai. Filme pasakojamos keturios istorijos, o švedų kultūrinės ypatybės narstomos lyg po padidinamuoju stiklu.

Režisieriaus Fredriko Edfeldto filmas „Mergaitė“ (2009) švedų kritikų buvo vadinamas geriausiu tų metų Švedijos filmu. Filmas neseniai buvo „Skalvijos“ repertuare, dabar bus proga pamatyti jį nemokamai. Veiksmas nukelia į Švedijos provinciją, kur gyvena Mergaitė: palikta artimųjų ji ramiai stebi aplinką ir greit apsipranta su vienatve, atsiriboja nuo išorinio pasaulio.

Programą užbaigs Jesperio Ganslandto debiutas „Sudie, Falkenbergai“ (2006). Tai filmas, kuriame persipina realybė ir fikcija, nes režisieriui filmo idėja kilo filmuojant vienas kito gyvenimus, beje, visi režisieriaus draugai ir įkūnija pagrindinius personažus. Penki jaunuoliai, gyvenantys Falkenberge, jau įžengė į brandos amžių, tačiau bando išvengti sandūros su realybe ir gyventi praeitimi.

ARTscape – tai ilgalaikis tarpdisciplininis projektas pristatantis Europos šalių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos „Vartai“, festivalio „Kino pavasaris“ bei Vilniaus džiazo festivalio surengta intensyvi iki 2012 metų truksianti programa supažindins lietuvius su pristatomų šalių meninės pasaulėžiūros ypatumais. Trys skirtingos medijos – vizualinis menas, kinas bei muzika – nubrėš aiškias dinamiškų kultūrinių procesų diagramas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius