-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 22

Kino kodas: „Rizikos riba“, arba Pasiklydę piniguose

Iš karto reikia pasakyti, kad „Rizikos riba“ – visai kitokio stiliaus filmas, negu bravūriškas ir dinamiškas Oliverio Stone‘o „Volstrytas“.
Jeremy Ironsas trileryje „Rizikos riba“
Jeremy Ironsas trileryje „Rizikos riba“ / Kadras iš filmo

Ne tik Ameriką, bet ir visą pasaulį sukrėtusi krizė, ko gero, prasidėjo būtent taip. Vieno investicinio banko darbuotojas tą lemtingą vakarą įsitikino, kad jų firmos balanse – milžiniškas kiekis beverčių akcijų. Tai gresia bankrotu.

Žinia kaip grandininė reakcija išplinta visoje vadovų hierarchijoje ir bosų bosas Džonas Taldas (akt. J.Ironsas) nusprendžia: viską kuo skubiau parduoti kitiems bankams ir „išplaukti“ su mažiausiais nuostoliais. Tai ciniška afera, kuri reikš daugelio darbuotojų karjeros pabaigą, tačiau ar įmanoma atsispirti didžiulėms išeitinėms kompensacijoms ir kiek kainuoja principai? 

Išvados

Įtaigi psichologinė drama „Rizikos riba“ savo atmosfera labiau primena „arthauzinį“ kiną. Tokį, pavyzdžiui, kaip „Pasiklydę vertime“, kai režisierius įdėmiai stebi pagrindinius šios kamerinės (kol kas) dramos personažus. Jų neviltį, baimės atšvaitus veiduose, norą pasipriešinti. Svarstymus, kaip pasielgti, sudaromus sandėrius su sąžine. Matome, kaip skirtingai šioje situacijoje elgiasi įvairaus lygmens vadovai, bandydami surasti atpirkimo ožius arba kviesdami elgtis garbingai.

Naujausi įvykiai Lietuvoje liudija, kad godumo virusu, naikinančiu žmogiškumą, visur lengva užsikrėsti.

Būtent toks moralės etalonas yra K.Spacey‘io personažas Semas Rodžersas, suvokiantis savo veiklos amoralumą ir beprasmiškumą. „Jau geriau griovius būčiau kasęs“, – kartą ištaria jis. Deja, vienas lauke ne karys. Pagrindinis situaciją valdantis instrumentas – pinigai, nors juos reiktų vadinti masinio naikinimo ginklu, kuriam niekas nesugeba pasipriešinti.

Filmo personažai labai skirtingi, tačiau jūs žinote, kuo viskas iš tiesų baigėsi: eiliniai žmonės prarado pinigus, vienas kitas bankas bankrutavo, o krizės kaltininkai praktiškai visi išlipo iš balos sausi. Ir dar pasiskyrė sau premijas. Jeigu norite sužinoti, kas tie „didvyriai“, rekomenduoju pasižiūrėti „Oskarą“ pelniusį dokumentinį filmą „Savų darbas“. Naujausi įvykiai Lietuvoje liudija, kad godumo virusu, naikinančiu žmogiškumą, visur lengva užsikrėsti.

Faktai

Trileris „Rizikos riba“ („Margin Call“) JAV, 2011  m., 110 min.
Režisierius J. C. Chandoras.
Vaidina: Jeremy Ironsas, Kevinas Spacey, Stanley Tuccis, Demi Moore, Paulas Bettany ir kiti.
ĮVERTINIMAS 4/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius