Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 16

Kino kodas: „Slaptas ženklas“, arba Ritualai ir mes

Romantinės komedijos „Slaptas ženklas“ herojė Mona Grej (akt. J.Alba) – gabi matematikė, bet keista mergina, streso akimirkomis valganti muilą. Galbūt tai paveldima, nes jos tėtis pradėjo tyliai eiti iš proto (tikėti netradiciniais gydymo metodais), kai Mona buvo maža.
Romantinė komedija „Slaptas ženklas“ su Jessica Alba ir Chrisu Messina.
Romantinė komedija „Slaptas ženklas“ su Jessica Alba ir Chrisu Messina. / Kadras iš filmo

Situacijai blogėjant, suaugusi mergina dar labiau užsisklendė savyje. Linkėdama dukrai gero, motina (akt. S.Braga) priverčia ją palikti namus ir Mona tampa matematikos mokytoja. Ten ji susitinka kitą netradicinius mokymo metodus kultivuojantį mokytoją – poną Smitą (akt. Ch.Messina), kuris taps jai daugiau nei kolega. Bet artėjimo procesas bus ilgas, keistas ir kartais tragikomiškas.

Išvados

Tai keistokas, bet mielas filmas, kurio personažai atrodo tarsi atkeliavę iš Wesley Andersono filmų („Rašmoro akademija“, „Karališkieji Tenenbaumai“, „Povandeninis pasaulis su Steve Zissou“ ir t.t.). Originalios arba lengvai kuoktelėjusios asmenybės, kuriančios savus gyvenimo ir reagavimo į aplinką ritualus. Tarkime, matematikos mokytojas (akt. J.K.Simmonsas), paskatinęs Moną pamilti matematiką, ant kaklo nešioja iš vaško suformuotus skaičius.

Taip jis balais įvertina savo nuotaiką ar dvasios būseną. Pamatę skaičių „3“arba „5“, verčiau prie jo nesiartinkite. Šis filmo motyvas verčia susimąstyti apie kiekvieno iš mūsų kuriamus ritualus arba naudojimąsi tais, kurie visuomenėje egzistuoja. Visa tai – giliai įsišaknijęs mūsų sąmonėje troškimas rasti darnaus sugyvenimo su pasauliu, dievais ir žmonėmis formulę. Tai – apsaugos arba savigydos priemonė.

Tokį ritualą susikuria ir mergaitė, kurios mama serga vėžiu. Aukojimas arba aukojimasis (šitaip galima interpretuoti Monos sprendimą globoti mergaitę), teigia mokslininkai, buvo ankstyviausioji religijos ir ritualų forma. Šie motyvai labai gražiai įausti į romantinės ir iš esmės optimistinės melodramos audinį.

Faktai

„Slaptas ženklas“ („An Invisible Sign“) JAV, 2010  m., 100 min.
Režisierė Marilyn Agrelo.
Vaidina: Jessica Alba, Chrisas Messina, J.K.Simmonsas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4 

VIDEO: „Slaptas ženklas“ / „An Invisible Sign“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius